USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri 15 yılda 15 hidrojenli anahtar üretti

Alternatif erke kaynaklarına dikkati tefriş etmek üzere müvellidülma yakıtlı vasıtalar tasarlayıp üreten Hidroana Ekibi, bu yıl "Midas" ve "Dorlion" ile yarışmalara katıldı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri 15 yılda 15 hidrojenli anahtar üretti
21-08-2022 14:06
Eskişehir

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinden oluşan Hidroana Ekibi, geliştirdikleri hidrojenli araçlarla millî ve arsıulusal yarışmalara katılarak seçenek erke kaynaklarına dikkati çekiyor.

Dönemin Mühendislik Fakültesi Dekanı bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal danışmanlığında 2007 senesinde öğrenciler çeşidinden kurulan Hidroana Ekibi, müvellidülma yakıtlı vesait geliştiriyor.

Ekip, kurulduğu günden beri dizaynı ve yazılımı ağız ağıza kendilerine ilişik 15 anahtar üretti. Öğrenciler bu sene ürettikleri dü araçtan "Dorlion" ile TEKNOFEST​​​​​​​ Efficiency Challenge'a katıldı, "Midas" ile Fransa'daki Shell Eco-Marathon Avrupa Yarışı'nda üçüncü oldu. Gelecek sene düşüncesince hazırlıklara süregelen 30 şahsiyet ekip, Dorlion ve Midas'ta geliştirmeler yapıyor.

Ekibin danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Töre, AA muhabirine, Hidroana'nın arz yağı dışı seçenek enerjili anahtar yarışmalarına eklenmek ve bu mevzuda camiası bilinçlendirmek düşüncesince kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hasan Mandal'ın bu mevzuda aşırı emeğinin olduğunu tamlayan Töre, şöyleki bitmeme etti:

"2008 senesinde ürettiğimiz önceki vasıtayla katıldığımız TÜBİTAK çeşidinden planlı müsabakada Türkiye üçüncüsü olduk. Disiplinler arası fiilen güzel olduk. Sayısal dört başı mamur bölümlerden ekibimize öğrenci bildirme ediyoruz. Her sene yenilenerek yolumuza bitmeme ediyoruz. TÜBİTAK desteği ile deneyimler kazanarak araçlarımızı yeniliyoruz. Araçları yenilerken yerliliğe ehemmiyet veriyoruz. 'Dorlion' ismini verdiğimiz arabanın az şimdi kâffesi yerli. Gurur duyuyoruz. Kendi rekorlarımızı kırarak Avrupa üçüncülüğü üzere iri birlikte başarıya imza attık. En az yakıtla en derinliğine menzile ulaşabilmeyi hedefleyen birlikte yarışma. 1 metreküp hidrojenle 378 kilometre katettik."

Töre, hidrojenin çevreci birlikte mahrukat çeşidi olduğuna değinerek, bu enerjinin Avrupa'da kısaca 10 senedir yayılmış adına kullanıldığını bildirdi.

Geliştirdikleri vasıtaların yazılımı ve nice parçasını kendilerinin yaptığını aktaran Töre, "Telemetri ve erke dalavere sistemlerini kendimiz gerçekleştiriyoruz. Aracın nice parçasını 3 boyutlu yazıcıyla oluşturuyoruz. Araç düşüncesince müstelzim parçaları yerel ve ulusal adına üretebiliyoruz. Araçta ne genişliğinde mahrukat kaldı, ne genişliğinde kere şimdi katedebilirsiniz göstergelerine ehil kere bilgisayarı geliştirdik. Shell bu bilgisayarı bizlerden görerek, yarışmaya dahil bulunan araçlarda kere bilgisayarı adına sunmaya başladı." diyerek konuştu.

İrfan Töre, kadrosuna dayanaklık etmek bulunan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu'na teşekkürname etti.

"Gelecek sene Avrupa listesinde şimdi da yükseleceğiz"

Ekibin mekanik ünite şefi Makine Mühendisliği Bölümü 2. derslik talebesi Emre Kartal da Hidroana üyelerinin, bilgelik birikimini takıma acemi katılanlara aktararak muvaffakiyet elde ettiğini belirtti.

Hidroana'nın mekanik, canlılık ve müvellidülma birimlerinden oluştuğunu anlatım fail Kartal, şu detayları paylaştı:

"Akademik takvim haricinde yaz zamanında de çalışmalarımız sürüyor. Araçlar tasarımdan çizime, mekanik aksamından eke yazılımına ağız ağıza Hidroana Ekibi'nin ürünüdür. Hidrojen enerjisi hesabına idman bizi heyecanlandırıyor. mühim birlikte erke kaynağı. Her sene acemi anahtar da yapmıyoruz. Bazen vesait üstünde geliştirmeler yapıyoruz. Yaz dönemindeyiz fakat enerjik adına çalışıyoruz. Her çağ atölyeye gelmiş şekilde araçlarımızın üstünde geliştirmeleri, planlamalarımızı yapıyoruz. Gelecek sene önceki gayemiz gerçekte Avrupa'da yerimizi kaybetmeden sıralamada şimdi da yükselmek. Daha güzel aşama düşüncesince elimizden geleni yapacağız."

Takımın avrat pilotu ESTÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 3. derslik talebesi Esra Ertem ise Hidroana Ekibi'nde toprak almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Araç içerisindeyken kadro ruhunu aşırı güzel hissettiğini özetleyen Ertem, "Arkadaşlarımın ve ekibimizin 15 salname alın terini boşa çıkarmamak düşüncesince elimden gelenin en iyisi hazırlamaya çalışıyorum. Avrupa'da da avrat pilotlar var. Ancak Türkiye'deki yarışmalarda aşırı az avrat uçucu var. Gelecek senelerde gine ayrımsız halde Shell Eco-Marathon Avrupa ve TÜBİTAK'ın yarışlarına katılacağız. Daha güzel neticeler alarak takımızı, ülkemizi ve ESTÜ ailesini gururlandırmak istiyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler