USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Elazığlı hanımlar ekmeklerini devletin tahsis etmiş olduğu arazide kazanıyor

Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde devletin tahsis etmiş olduğu arazide tarımsal üretim eden hanımlar gelire kavuştu.

Elazığlı hanımlar ekmeklerini devletin tahsis etmiş olduğu arazide kazanıyor
17-08-2022 19:05
Elazığ

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ilişkin Kovancılar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünce, "Umuda Adım Atan Kadınlar" projesi yaşama geçirildi.

Kaymakamlık, şehremaneti ve Türk Kızılayın da katkısı ile dezavantajlı hanımefendilerin evlerindeki gereksinimlerini karşılayabilmeleri bununla ortak sağlık elde edebilmeleri üzere Karınca köyünde 14 dönüm toprak tahsis edildi.

Ekime amade duruma getirilen araziye ilkbaharda kendilerine verilen imkanla domates, biber, patlıcan, reyhan, kavun, karpuz, ham denli göveri ve semere eken hanımlar itinayla yetiştirdikleri ürünleri hasat ediyor.

Hasat edilen mamüllerin beraberinde bölümünü öz gereksinimleri düşüncesince kullanan, geriye kalanını esnafa satarak sağlık elde fail kadınlar, ısmarlama hesabına ısmarlama alıyor.

Kadınlar tarlada çalışırken evlatları da yakındaki beraberinde bölgede gurur çalışanının nezdinde muhtelif aktivitelerle matrak devir geçiriyor.

6 aileye müteveccih başlatılan ve başarıyla makbul projenin doğacak sene 200 dezavantajlı aileyi kapsayacak biçimde genişletilerek henüz baş döndürücü kadının bu imkandan faydalanması hedefleniyor.

"Ailelerimiz siparişlere yetişemiyor"

Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü umut Özpolat, AA muhabirine, içtimai dayanak noktası verdikleri ailelerin sosyoekonomik yönden güçlenmeleri düşüncesince yaşama geçirdikleri projenin şehirde dayanıklı beraberinde plan bulunduğunu belirtti.

Ev kadınlarının iri emeklerle yetiştirdikleri ürünleri hasat etmeye başladığını anlatım fail Özpolat, "Ailelerimiz siparişlere yetişemiyor, ağırbaşlı anlamda ısmarlama var. Çünkü saf üretim yaptık." dedi.

Özpolat, hanımlar tarlada çalışırken evlatları düşüncesince de akıl duymalarına ister olmadığını, ufaklıklara da içtimai işlev sunduklarını söyledi.

Tarlanın yanı başlangıcında mevcut beraberinde bölgede gurur çalışanının ufaklıklara müteveccih muhtelif aktiviteler gerçekleştirdiğini dile getiren Özpolat, bu aktivitelerle evlatların dobra beraberinde çağ geçirdiğini, annelerin de şen beraberinde biçimde çalışıp, üretim yaptığını anlatım etti.

"Önümüzdeki sene maksadımız bin dönüm"

Özpolat, tarımsal üretimde sulama dair da hanımlara dayanak noktası sunulduğuna ayraç ederek, belediyenin tankerlerle su desteği sağladığını, hanımefendilerin bu fedakarca mücadelesini gören Kovancılar Kaymakamlığının katkısı ile acemi beraberinde artezyen kuyusu kuyusu açılarak su sıkıntısının giderilmiş edildiğini söyledi.

Kadınların nitelikli mahsul yetiştirdiğini anlatım fail Özpolat, "Kovancılar'da içtimai işlev katkısı düzlük sayı farkı 300 fasile var. Önümüzdeki sene düşüncesince maksadımız bin dönüm ve üst göveri ekimi yapmış olup herhangi beraberinde ailemize 5 dönüm düşecek biçimde düzentileme yapmak. Bir birleşke kuracağız inşallah. Amacımız Kovancılar ilçesinde içtimai iane düzlük topu topu ailelere ulaşıp, çalışmalarını ve üretmelerini sağlamak. El emekleriyle üretecekler, ürettiklerini evlerine götürecekler, gereksinimleri doğrultusunda da satacaklar." niteleyerek konuştu.

"Kendi tarlamızda çalışıyoruz"

Tarlada üretim önleyen bayanlardan Aysel Özdemir, bu plan ile maddesel yönden öz ayaklarının üstünde durabilecek pozisyona geldiklerini söyledi.

Projenin ilçedeki topu topu ev hanımlarına düş bulunduğunu dile getiren Özdemir, "Bugüne derece başkalarının mesleğinde çalışıyorduk lakin demin öz tarlamızda çalışıyoruz. Çok mutluyuz. Siparişler baş döndürücü fazla, herhangi beraberinde yerden göveri istiyorlar. Allah devletimizden, emeği geçenlerden razı olsun." ifadelerini kullandı.

Emine Çelik ise eşinden ayrıldıktan sonraları oğluyla baş başa yaşadığını, ağır beraberinde dönemden geçtiğini fakat makbul projenin maddesel ve tinsel katkısını gördüğünü belirtti.

Psikolojik kendisine da rahatladığını, sosyalleştiğini, iri emekler verip o emeğin sonucunu görmenin kendisini bahtiyar ettiğini özetleyen Çelik, göveri ve meyvelerin yetiştiğini, siparişleri karşılamaya çalıştıklarını anlatım etti.

Güllü Akalın da olanak verilmesi biçiminde hem ev işlerini yapmış olup bununla ortak üretime ulama sunabileceklerini gösterdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bu plan büyürse henüz dobra olacak inşallah. Bu projede arsa aldığım düşüncesince baş döndürücü memnunum. Bu olanağı verdikleri düşüncesince Allah hepsinden razı olsun."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler