USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Drone avcısı 'Fedai' evvel uçuşa hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi firmalarının ehil bulunduğu yeteneklerle geliştirilen Fedai Mühimmat Sistemi, önce kere Anadolu Ajansı kabilinden görüntülendi.

Drone avcısı 'Fedai' evvel uçuşa hazırlanıyor
10-10-2021 12:35
Ankara

Saldırı amaçlı drone ve insansız hava araçlarının (İHA) nötr bir duruma getirecek Fedai'nin önceki uçuşu DOĞRU sürede gerçekleştirilecek. Bu ay içre de asıl dronlara gönül rahatlığı ortak gösterimin yapılması hedefleniyor.

Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Fedai'nin, kamikaze İHA/drone saldırılarını bloke etmek hemen hemen geliştirilen ortak siper sistemi bulunduğunu zorla gerekseme doğrultusunda ilerleyici çağda aracının kendisinin de hamle hemen hemen kullanılabileceğini söyledi.

Bu cins insansız sistemlerin akıbet zamanlarda baş döndürücü aceleci geliştiğini anlatım fail Canlı, özerk ve derinti şeklinde uçar hamle dronlarını durdurmanın az daha olanaksız bir duruma geldiğine dikkati çekti.

Canlı, Suudi Arabistan'ın arz yağı rafinerilerine bu cins araçlarla sabık sene meydana getirilen saldırıların dünyayı arz yağı krizine sürükleyecek boyuta geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Küçücük İHA'ların bugünlerde dev tesirleri olabiliyor. Bunları indirmek düşüncesince nice formül geliştirildi zorla en etkilisi bunları havada vuran İHA atmak. Bu mevzuda dünyada nice düzentileme başladı Uzakdoğu'dan Amerika ve Avrupa'ya kadar. Bu emek harcamaları inceledik. Bu çalışmaların en ehemmiyetli tarafı bu ürünleri satın alamıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, dış satım iznine bağlı, tasarımda tahsil edilen patentler zımnında baş döndürücü iri uygulayım bilimi aktarma bedelleri gündeme geliyor. Daha da ötesi bu bedelleri ödeseniz ayrım kısıtlamalar, ambargolar bahis konusu oluyor. Bunun üstünde tığ de özlük çözümümüzü, Türk tipi ulusal çözümümüzü ürettik. Bunu dünyada mevcud 5 veya 6 hal ortada en güzel hal yerine görüyoruz. Fedai'nin cenah ve peyrev izlem mekanizması yapısı öbür hepsi ürünlerden ayrımlı ve bizde bunları patente döküp 2 buluş belgesi başvurusu yaptık, o biçimde yola çıktık."

İHA'lar kullanılarak askeri tesislere, havaalanlarına, hangarlara, eleştiri büyüklük dairelerine, arz yağı rafinerilerine, limanlara saldırılar düzenlendiğine yer veren Canlı, bunları mâni olmak hemen hemen geliştirilen; Fedai, radar, termal alıcı ve kontrolcü biriminden oluşan drone önleme sistemine "drone killer"dan yola çıkarak DROKA ismini verdiklerini söyledi.

Canlı, içgüdü 10-12 kilometreden rastgele ortak uçar ecnebi cismi belirleme ettiğinde elektrokardiyografi gözlükçü süitin gündüz, gece, sis ayırt etmeksizin oraya döndüğüne ve cismin çözümleme edilerek tahdit olup olmadığına değişmeyen verildiğine ayraç ederek, mevrut cismin koordinat, yön, mücahede bilgilerinin oto pilota yüklenmesi sonra Fedai'nin tüpten kendiliğinden ayrılarak maksata yöneldiğini aktardı.

Fedai'nin tehdide yaklaşınca özlük gözlükçü kontrolcü sistemiyle hedefin üzerinde, derinti şeklinde ise içre patladığını tamlayan Canlı, "Oldukça degaje ortak nısıf kutur içerisinde etkili, kısaca vurmasına icap yok. Çok can alıcı savaş başlığı var, tehditlerin hepsini düşürüyor. Görev bozma edilirse meskun yöre üzerindeyse havada patlatılıyor, değilse paraşüt açarak alçak indiriliyor ve yeniden kullanıma hazırlanıyor." sanarak konuştu.

"Vidasına denli Türk firmalarının"

Fedai'yi ihya sürecinde gelinen evreye bağlı de bilgiler sağlayan Canlı, şunları kaydetti:

"Fedai'nin kalıpları, modellemeleri, hesaplamaları, gözlükçü aracısı, LİDAR'ı bitti, fırlatma tüpü yapılıyor. İlk özellikle fırlatma tüpünden atacağız. Karbon kalıpları bitti, Garanti Kompozit firmamız kabilinden yapılıyor. Harp başlığı bitti, Troy Teknoloji Savunma kabilinden yapıldı. Oto pilotu, paraşüt tenzil mekanizması bitti. Komuta kontrolcü mekanizması HAVELSAN kabilinden akıbet evreye getirildi. Bu ay böylelikle bundan sonra silahlı kuvvetler, Savunma Sanayii Başkanlığı mensuplarına göstereceğimiz biçimde olacak. Birkaç deneyim yaptık. Kalıpları yapıldığı düşüncesince bundan sonra arka arkaya atabiliyoruz. Ay böylelikle asıl drone indirmek şeklindeki ortak vizyonu ilgililerin dikkatine ve görüşlerine sunmayı hedefliyoruz."

Canlı, rüçhan hedeflerinin silahlı drone ve İHA'ları indirmek bulunduğunu fakat ihtiyaca mucibince savaş başlığı değiştirilerek Fedai'nin anti-tank, anti-personel ortak savunma sistemi veya kendisi hamle yapabilen ortak anahtar yerine kullanılabileceğini dile getirdi.

Fedai'nin tümüyle, en küçük vidasına denli Türk mühendisleri ve firmalarının çalışmalarıyla geliştirildiğini vurgulayan Canlı, şu biçimde bitmeme etti:

"Çok güzel biliyoruz ki Fedai uçup önceki hamle İHA'sını düşürdüğü andan itibaren haricen aldığımız parçalar olacaksa bunların hepsine engelleyim koyulacak. O nedenden rastgele ortak şeyi burada hazırlamaya çalıştık ve becerdik. Çok ehemmiyetli katkılar oldu. Diğer ürünlere mucibince alçak üst ayrımsız büyüklükteki savaş başlığıyla 2-2,5 buçuk kıvrım bulaşık sağlıyoruz. Troy Teknoloji Savunma firmasına teşekkürname ediyorum. MS JETS halis muhlis uçuşları kanalize etti. Garanti Kompozit şirketi tek üşenmeden kahrımızı çekti. Karbon ortak uçak, geceli gündüzlü çalışıp kalıpları hazırladılar. Transvaro'daki mekanikçi ihvan ast parçaları hazırladı."

Harp başlığındaki 10 bin parçacıkla tehdidi avlayacak

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu ise Fedai'nin savaş başlığına bağlı bilgiler verdi.

Buna göre, Fedai'nin savaş başlığında tahminî 10 bin elektron toprak alıyor. 1 kilo termobarik can alıcı PBX patlayıcı geçer savaş başlığının mecmu ağırlığı ise 2,5 kilogramı buluyor.

Fedai'nin can alıcı çalım nısıf çapı 25 mt. yerine öngörülürken, bu gestalt sahada sınav edildi. Kullanılan patlayıcı anti-materyal ve termobarik aktiflik sağlıyor. Bu sebeple maksat Fedai'den çıkan parçacıklardan kurtulsa ayrım tazyik etkisiyle nötr bir duruma getirilecek. Fedai'de geçer patlayıcı da plan düşüncesince domestik ve ulusal yerine geliştirilip üretildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler