USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Doğa tutkunu Serdar Kılıç'tan kavi coğrafyalardaki yolculuklar düşüncesince tavsiyeler

"Doğadaki İnsan" ve "Ulak" monitör programlarıyla maruf doğa tutkunu ve eğitmen Serdar Kılıç, antipatik ve susuzlukla mücadelenin en kavi doğa koşulu bulunduğunu söyledi.

Doğa tutkunu Serdar Kılıç'tan kavi coğrafyalardaki yolculuklar düşüncesince tavsiyeler
05-10-2022 16:00
Ankara

Kılıç, Anadolu Ajansı (AA), Polis Akademisi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğiyle planlı "22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" kapsamında, AA muhabirlerinin yanı esna Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'den 25 iletişim araçları çalışanının ciddi donatı ve beceri ekipmanlarıyla geceyi geçirdiği Elmadağ'daki kılgısal terbiye sahasını görüşme etti.

Doğada ölüm kalım teknikleriyle ilgilendiren tecrübelerini paylaşmış olduğu gazetecilere muhtelif tavsiyelerde mevcut Kılıç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

AA'nın 22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nde katılımcılara haremlik ettiniz. Gazetecileri değme koşula amade bir duruma getirmeyi amaçlayan bu eğitimleri nite değerlendiriyorsunuz?"

Bugüne derece yaptıklarınızı anlattılar. Bu kadrosu müşterek araya getirip, kültürel açıdan da birbirlerini tanışıklık açısından bence koskoca müşterek nesne olmuş. Bunun hakeza başlayıp bitmeme etmesi, adına ilave edildikten sonra gitmesi de güzel. İçinde benim de katkım olacaksa mutluyum.

Doğayla iç içe müşterek insanoğlu adına bu eğitimlerin iletişim araçları mensuplarına ne kabilinden menafi sağlayacağını düşünüyorsunuz?

"Gazeteciler gittiği kavuşum coğrafyasını alçak fevk az buçuk öğrenecek. Yaşam kültürünü deneyimleyecek. Aynı sürede harp koşullarını fiziki adına algıladığı sayaç -Burada bunları veriyorsunuz zaten- kendini az buçuk elan az stresli hissedip, deklanşöre elan havadan ve elan şen basacak."

Gazeteciler tanımadıkları yerlere seyahate çıkacaklarında neler yapmalı, nite hazırlanmalı?

Önce gideceği alanı güzel araştırmalı. O bölgenin coğrafyasını kafasında güzel oturtmalı. İklim ve sezon ikinci, üçüncü ehemmiyetli unsurlar. Aynı sürede gittiği bölgenin de halkını tanımalı zira beyan geçirmek istediği şey, fiziki görüntüden artma içerisindeki ihtisas da olmalı. Halkın duyar hallerini, kültürel örneklerini çekmiş olduğu görüntünün -hareketli veya hareketsiz- içine koyarak şahıslara geçmesini sağlaması gerekiyor. O sebepten bilmesi müstelzim esas unsurlar bunlar.

"Doğa yolcuğuna çıkacaklar hesapsız yaşamaya alışmalı"

Doğada en güzel gezi nite yapılır?

Önce ne istediğini bilmeli insanoğlu zira değme coğrafya her insana seslenme etmeyebilir. 'Ben orayı sevmiyorum.' diyebilir. Kendi istediği noktayı seçer. O seçtiği yerle ilgilendiren kendini fiziksel, ruh bilimsel ve psikoloji adına hazırlar. Sonra donanımlarını, malzemelerini üzerinde alır. Birilerine çav vererek gider. En güzeli bu. Biraz da doğmaca olması icap eder bu cins şeylerin. Çok yazı da arada sırada işe yaramayabiliyor zira ayrımlı şeylerle karşılaştığınız devir bolca etkileniyorsun. O sebepten hesapsız yaşamaya da az buçuk kendini alıştırman gerekir. O da senin orada önüne çıkma sürprizleri havadan kaldırılmış etmeni sağlayabilir.

Sorunsuz güzeşte müşterek doğa yolculuğu mevcut mı?

Hiçbir devir olmaz. Mutlaka iş çıkar. O sorunu halletmek de seni geliştirir. Geliştirdikçe o deneyimler seni cemi müşterek yere kaldırır, taşır. Onunla beraberce akım ederek elan güzel, elan dingin bakarsın gittiğin yerlere. Daha aşırı nesne görürsün.

Beklenmeyen müşterek gestalt yahut tehlikeyle karşılaşılmış olduğu devir neler yapılmalı?

İşin başındaysan iş çözmede az buçuk zorlanabilirsin. Stresli olursun. O tinsel gerilim senin sorumluluk hazırlamaya etmen verebilir ancak deneyimin arttıkça etraflı sorunlar azalmaya başlar. Sorunları havadan belli belirsiz çözmeye başlarsın. En filhakika gideceğin yere araştırı yapmadan gitmemek lazım. O alanda verilen kalabileceğin zorlukları ilkin hissedersen, kaldığın devir da esasen problemleri cebinden çıkarttığın elinle, bilgiyle, uygulayabildiğin şeylerle huzurlu çözersin.

"En güçlü doğa koşulu, Soğuk ve susuzluk"

Doğanın karşımıza çıkaracağı sürprizler olabiliyor. Bu açıdan en güçlü doğa koşulu hangisi?

Soğukla dövüşmek insanı az buçuk hırpalayabilir. Soğukla ve susuzlukla uğraş etmek... Bunlara mücehhez olmanız gerekir. Suyu nite elde edebileceğini, oralara susuz gitmeyeceğini veya soğuğa huzur kendini nite hazırlayacağını bilmen gerekiyor.

Doğada açlıkla dövüşmek dava yaşatıyor mu?

Hayır. İnsan 3 dakika soluk almadan yaşarsa, 3 güneş su içmeden yaşarsa, 3 hafta da aç yaşayabiliyor. O sebepten aşırı aç kalmaktan artma aşırı susuz ve biçimsiz iklim koşullarına verilen kalırsan elan biçimsiz aslında.

Doğadaki İnsan" ve "Ulak" monitör programlarınızla ayrımlı ülkeler, yerler ve coğrafyaları keşfe çıkıyorsunuz. Bu yapımlarla en aşırı neye dikkati çekmeye çalışıyorsunuz?

İnsan ve natür ilişkisini anlatıyorum. Kopan bağı anlatıyorum zira sonuç 130 yılda insanoğlu çabucak tabiattan koptu. Günümüzde elan da kopuyor. Paketlenmiş, sentetik şeylerin bünyesinde yaşantımız protez adına bitmeme ediyor. Tabiatla bağı kopan birisinin bu gezegende, dünyada yaşamda kalması derece derece zorlaşıyor zira onu anlayamıyoruz. Neyi dulda dibine alacağımız şeyi de bilmiyoruz. Bunu bilmezsek, yaptığımız etraflı icatlar bizi çabucak biçimsiz yola akilane götürüyor. O sebepten coğrafya insanoğlu kültürüyle bağlaşan müşterek şey. Coğrafya da natür demek. İnsanın tabiatta değme sürekli bağının olması gerekiyor. 'Ulak' esasen bilim taşıyan, çav götürücü demek. Paranın yenilemeyecek olduğunu, icatların da müşterek işe yaramayacak olduğunu, toprağa değini fail insanoğlunun ruhsal, bedenî ve zihnî adına dimdik olabileceğini söylemeye çalışıyorum.

Bu vakte derece müteaddit ülkeyi gezdiniz?

Herhalde 90'ın üzerinde çıkmıştır. kent gezmeyi aşırı sevmiyorum. Gittiğim yerlerdeki elan aşırı kırsalla değini fail veya 'etnik grup' dediğimiz barbar canlı kişilerin içine girip, onların önceki deneyimlerini almaya çalışıyorum zira şimdikilerin bütünü birbirine benziyor. Dünyanın neresine giderseniz değme yerde birbirine eğilimli araçla, mestur dükkanlarla, satılan malzemelerle karşı karşıya gelirsiniz ancak doğada satın alınamayacak müşterek derinti değerler var, insanoğlunun yaşamın zarfında olan.

En güçlü doğa yolculuğunuz hangisiydi?

Anlatabileceğim nice nesne mevcut ancak en sonuç ve en andıran olanından bahsedeyim. Kaya ve buz tırmanan, alpinist seçimi tırmanın müşterek dağcıyı hissedebilmek düşüncesince Patagonya'da müşterek arkadaşımla güçlü müşterek zirveye çıktık. Çok faziletkâr değil ancak etraflıca müşterek duvardı. Orada hakkıyla aşırı havadan müşterek insanoğlunun ölebileceğini hissettim. Bir insanoğlunun hastalık bunu yapabileceğini, öz ihtisas halimle söylemeye çalıştım monitör programı yaparak. O sıradan zorlayıcıydı benim açımdan.

Tanzanya'daki Hadza kabilesinin yaşam tarzını unutamıyor

Unutamadığınız müşterek anınız mevcut mı?

Tanzanya'ya gittiğimde Serengeti Milli Parkı'na andıran yerlerde canlı müşterek barbar kabile vardı. Hadza kabilesi. Onların içine civar gittiğimde, o kişilerin okla, plato hala 'avcı toplayıcı' adına hayatlarını sürdürdüklerini görmüştüm. Onlarla beraberce müşterek hafta avlanmıştık. Orada yanımda tek araç yok. Ne vurdularsa, yakaladılarsa onlarla bu arada onu yiyorum ancak civar müşterek iki güneş uyurken huzursuz olmuştum zira yedikleri şeyler maymun, babun kabilinden mahir hayvanlar. Özellikle normalde kişilerin yanına gidip dokunamayacağı şeyleri huzurlu yediklerini, üzerlerine makam adına geçirdiklerini görmüştüm. Uyumamamın nedeni de neticede onlar da tabiatta insanlar, ancak bizlerden ayrımlı yaşıyorlardı. Sonra dost olduk. Çok romanesk müşterek kelep beli aramızda. Ardından 3 kat elan gittim. Türkiye'den giderken onların hayatlarını bozmayacak halde köşkerler, yemeniler yaptırıp, oklar ve ok uçları götürmüştüm onlara. Güzel, yunak ancak civar ilkin huzursuz müşterek ilişkim olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler