USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Denizi sıfır şehrin 'balık adamları' kavi sularda fariza yapıyor

Batman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde işyar "balık adamlar" bölgenin kavi sularında 7 devir 24 vakit esasıyla fariza yapıyor.

Denizi sıfır şehrin 'balık adamları' kavi sularda fariza yapıyor
23-06-2022 14:04
Batman

İtfaiye Müdürlüğünce, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yazları sıkça yaşanmış bulunan gark olayları ile kışın su yükselmesine ilişkin gelişen kuşatılmış kalma vakalarına aceleci ve devim bilimi müdahalede bulunulması neredeyse 3 sene geçmiş su altı ve su üstü kontrol istirdat timi kuruldu.

İtfaiye eri bulunan ve Antalya'da Türkiye Sualtı Sporları Federasyonuna ilişkin birlikte plonjon merkezinde eğitimini tamamlayarak şehadetname düzlük 5 nefis ekip, ihtimam içi terbiye programını sürdürürken haftanın birlikte haset de mestur yüzme havuzunda durum gayeli düzentileme yapıyor.

Talep biçiminde semt illerinde de fariza önleyen balık adamlar başta baraj gölü, ırmak ve sulama kanalları kabil kımıldamayan ve cereyanlı sular ile düşün mesafesinin sıfıra düşmüş bulunduğu yerlerde plonjon yaparak kaybolan şahıslara ulaşmaya çalışıyor.

Su altında fariza düşüncesince hususi teçhizatla donatılan, faziletli durum ve plonjon kabiliyetine eş kontrol istirdat timi, rastgele muhtelif dayanıklı fariza düşüncesince amade bekliyor.

5,5 ayda 14 isim ve 5 hayvanı boğulmaktan kurtardılar

Batman Belediyesi İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa, AA muhabirine, şehirde hâlâ geçmiş gark olayı yaşandığında Bitlis yahut apayrı illerden balık adam takım atıf edildiğini belirterek, ekibin görüngü adına ulaşmasının saatler sürdüğünü, bu yüzden 2019 senesinde bünyelerinde su altı ve su üstü kontrol istirdat timi kurduklarını söyledi.

5 nefis balık adam ekibin muhtemel birlikte gark olayında aceleci halde müdahalede bulunduğunu tabir fail Akboğa, boğulan vatandaşların erişilen ölmüş bedenlerinin ise sudan çıkarılarak yetkililere doğrulama edildiğini belirtti.

Akboğa, kontrol istirdat timinin daim göreve amade olması düşüncesince ihtimam içi eğitimler verdiklerini anlatarak, 4 personelin hâlâ ilave edildikten sonra timin giderek güçlenmesi düşüncesince çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

Görevleri derece terbiye süreçlerinin de dayanıklı geçtiğine ayraç fail Akboğa, "Hizmet içi terbiye programımızda hemen birlikte noktada değil ayrımlı noktalardayız. Bir çağ Hasankeyf, birlikte çağ Malabadi, Kantar köprüsü, Batman Çayı kabil yerlerde ihtimam içi terbiye programlarını yürütüyoruz. Kondisyonu faziletli avlamak düşüncesince tim belediyemizin mestur yüzme havuzunda haftada birlikte çağ düzentileme yapıyor." dedi.

Zorlu birlikte fariza yürütme edildiğini özetleyen Akboğa, timin bire birlikte sürede kışın baraj kapaklarının açılmasından ötürü yaşanmış bulunan kuşatılmış kalma vakalarına da engelleme ettiğini kaydetti.

Akboğa, "Yaz aylarında darı tarlalarının sulanması kararı barajlarımıza ve çaylarımıza adeta balçık akıyor. Boğulma vakalarında arkadaşlarımız plonjon yaparken maatteessüf düşün mesafesi sıfıra derece inebiliyor. Görerek değil, dokunarak, hissederek görme engelli plonjon dediğimiz birlikte plonjon gerçekleştiriyorlar. 1 Ocak 2022'den itibaren baraj kapaklarının yoğun pıtrak açılması ve suların ansızın yükselmesinden ötürü 14 kişiyi ve 5 hayvanı boğulmaktan kurtardık. 2 vatandaşın da ölmüş bedenini sudan çıkardık." diyerek konuştu.

Boğulma riskinin faziletli bulunduğu cereyanlı sularda, çayda suya girilmemesi dair uyarıda mevcut Akboğa, "Çok güzel birlikte yüzücü olabilirsiniz ancak suda oluşan dalgalı sizi çekip alır. İstatistiklere baktığımız devir aşırı güzel yüzücüler caba boğulabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Yüzme bilmeyenler gark vakalarına engelleme düşüncesince suya atlamasın" uyarısı

Timde arazi düzlük Mehmet Aktan, 3 yıldan beri su altı ve su üzerinde fariza yaptıklarını belirterek, bu süreçte suda kuşatılmış küsurat 30 kişiyi kurtardıklarını, kestirmece 25 bireyin de sudan cesedini çıkardıklarını söyledi.

Bölgedeki sularda görüşün el değmemiş bulunduğu noktalar bulunduğunu aktaran Aktan, boğulmaların en aşırı yaşandığı alanların görüşün az bulunduğu bölgeler olduğuna ayraç etti.

Aktan, vatandaşlara bilmedikleri, akıntının bulunduğu sulara girmemeleri tavsiyesinde de bulunarak, "Şehrimizde havuzlarımız var. Buralarda yüzmeyi öğrenebilir ve serinleyebilirler." şeklinde konuştu.

Yüzme bilmeyen şahısların de gark vakalarına engelleme etmemesi gerektiğine ayraç fail Aktan, yapılması gerekenin 112'ye ihbarda mevcut olmak bulunduğunu kaydetti.

Sadece dirilik simidi, halat yahut birlikte fidan dalı ile sudan çıkmaya devim bilimi insana araştırma görevlisi olunabileceğini özetleyen Aktan, "Suya atlayıp istirdat yapmasınlar. Bu alanda genel anlamda kurtarmaya devim bilimi şahıslar boğuluyor." dedi.

Mehmet Salih Yıldız da suç duyurusu vardığında çabucak görüngü adına geçiş ettiklerini belirterek, mukteza planlamanın arkası sıra kontrol çalışmalarına başladıklarını tabir etti.

Görevlerinin çetin bulunduğunun farkında olduklarını dile getiren Yıldız, "Su dumanlı olduğunda görme engelli plonjon yapıyoruz. Elle, ayakla kontrol yapıyoruz. Bundan ötürü daim kendimizi genç tutmaya çalışıyoruz. Düzenli kendisine terbiye dalışları yapıyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler