USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Deniz kirliliğini ölçen zeki şamandıralı meslek Fethiye'de devreye alındı

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri kabilinden geliştirilen çokbilmiş şamandıra ürünü Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi, Fethiye Körfezi’nde faaliyete geçti.

Deniz kirliliğini ölçen zeki şamandıralı meslek Fethiye'de devreye alındı
05-11-2021 12:10
Muğla

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ve Fethiye Belediyesi yardımı ile Fethiye Körfezi’nde faaliyete geçen, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin de paydaşları ortada arazi almış bulunduğu Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi lansmanı, Fethiye Beşkaza Meydanı’nda yapıldı. Pilot uygulaması 2020'de Fethiye Limanı Aksazlar mevkisinde meydana getirilen dü zeki şamandıra mihman namına denize bırakıldı.

Törende mütekellim DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri kabilinden geliştirilen zeki şamandıraları denize indirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Sistemin denizdeki kirliliği ilkin görüp çözümleme ederek tedbir alınmasını sağlayacağını tamlayan Kaptanoğlu, "Ülkemizin en iyi kıyılarına ev sahipliği fail Fethiye'de yaşama geçirilen manzume yardımıyla diyalekt namına derya kirliliğinin ve su kalitesinin tespiti sağlanacak. Kirliliğe aceleci engelleme edilerek Fethiye’nin belirmek maviliklerinin korunmasına da katkıda bulunulacak." dedi.

"Milli ve evcil mahsulat geliştiriyoruz"

KoçSavunma Yönetici Direktörü Hakan Öktem ise gayrimenkul defans sanayisinin yenilikçi damarı bulunan KoçSavunmanın gayrimenkul süresince bulunduğu kabilinden gayrimenkul haricinde da çelimli projelerle 2021’de ağır müşterek yükseliş eğrisi çizdiğini dile getirdi. Ülke savunmasına müteveccih teknolojileri baş döndürücü boyutlu geliştirerek çevresel sürdürülebilirlik alanındaki emekleri da bu kapsamda değerlendirdiklerini özetleyen Öktem, şu biçimde konuştu:

"Biz ulusal ve evcil mahsulat geliştiriyoruz. Onlarca ürünümüz Deniz Kuvvetlerimizin halihazırda kullanımında. Burada edindiğimiz bilgelik birikimi ve tecrübelerimizi müşterek süredir de kamunun öbür sahalarına ilkin mekân duyarlılığı ve derya temizliği sahalarına yönlendirip icraat yapıyoruz. Gelişmiş teknolojileri müşterek arada bulunduran Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi geliştirdik. Çok ibdai teknolojiyle donatılmış müşterek manzume oluşturduk. Ürünümüz ilkin uyartı mekanizmasıyla mekân sorunlarının daha ortaya çıkmadan öngörülmesini hedefliyor. Sistem yardımıyla derya suyunun kalitesiyle ait parametreler, meteorolojik bilgiler, denizdeki yankı bilimi nağme gürültüsünün sertliği kabilinden nice bilgelik teknolojiyle donatılmış sensörlerle şamandıra sistemimiz kabilinden insansız müşterek biçimde akıcı namına izleme edilmekte olacak. Denizlerimize borçluyuz. Biz de farkındalığı bırakmak düşüncesince denizlerimiz kirlenmeden, pislik oluşmadan manzume bizlere ön bilgelik verecek. Ülkemize hayır olsun."

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise ülkenin en iyi kıyılarına ev sahipliği fail Fethiye'nin en giranbaha tabii kaynaklarından birinin denizleri olduğunu, çevresel açıdan nice ehemmiyetli projeyi yapmaya bitmeme ettiklerini söyledi.

Törende, Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, TURMEPA ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ve davetliler katıldı.

Sistemin özelliği

Proje kapsamında marinalar, koylar, balık çiftliği etrafı kabilinden derya alanlarının asidifikasyon, bulanıklık, müvellidülhumuza düzeyi, su sıcaklığı, tuzluluk, klorofil kabilinden sualtı parametreleri ile yel yönü/hızı kabilinden meterolojik veriler ölçülerek pırtı dibine alınıyor. Sistem, gücünü de üstündeki gündüz panelleriyle sağlıyor. Böylece denizin nabzını ölçerken, karbon emisyonu da oluşturmuyor.

Sistem yardımıyla elde edilmiş veriler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi uzmanlarıyla değerlendirilip Fethiye Belediyesine raporlanacak. Bu biçimde Fethiye Körfezi'nde muhtemel pislik yerinde katılması müstelzim önlemler düşüncesince er harekete geçilecek. Proje kapsamında etraflıca sürekli namına Fethiye Körfezi’nden toplanacak verilerle değişik bilimsel nitelikli çalışmaların da önünün açılabileceği değerlendiriliyor.

Smartium Blue Akıllı Şamandıralı Ölçüm Sistemi, müsilaj tehdidine dirlik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının isteğiyle bu sene süresince Marmara Denizi’ne bırakılarak 1 ay süresince Marmara Denizi’nin müvellidülhumuza oranını kontrol etmek düşüncesince kullanıldı. Toplanan veriler, Bakanlığa enstantane iletildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler