USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Çocuklarda işitme testini oyunlaştırarak özne robot geliştirildi

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ), küçüklere meri işitme testlerini, bileşimli zeka çözümleri kullanarak aldatmaca eliyle işleyen robot geliştirildi.

Çocuklarda işitme testini oyunlaştırarak özne robot geliştirildi
19-12-2022 17:15
İstanbul

İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Köse çeşidinden evlatların işitme testlerini şimdi havadan bir duruma gelmek düşüncesince düzentileme başlatıldı.

Prof. Dr. Köse ve plan ekibi, bu kapsamda bireşimli zeka çözümlerini de kullanarak evlatların işitme testlerini fail araştırma görevlisi birlikte robotik dizge geliştirdi.

Robot, hastanelerde makbul işitme testlerinin oyunlaştırılarak ufaklıklara uygulanmasını sağlıyor, çocuklardan mevrut yanıtları bizatihi yerine algılayıp art tebligat veriyor. Ayrıca odyologların ve doktorların nezdinde meydana getirilen bu çalışmalarda, robot ayrımsız zamanda, plan kapsamında geliştirilen bireşimli zeka destekli birlikte parça kullanarak, evlatların duygularını ve streslerini de anlamayı amaçlıyor.

AA muhabirine açıklamada mevcut Prof. Dr. Köse, insanlarla hayatta olmak kadar geliştirilen robotlar üstünde etraflıca zamandır çalıştıklarını söyledi.

Engelli evlatların terapi, otama ve edep bilimi bilimi süreçlerinde robotları değerlendirmek düşüncesince ayrımlı icraat yaptığını tamlayan Köse, "İşitme özürlü çocukların, hastanelerin odyoloji ünitelerinde işitme testleri alırken yaşadıkları mesail dair karın yorduk. Çünkü füru şimdi stresli olabiliyorlar, testteki sesleri duyabilseler üstelik arada sırada cevap veremiyorlar. Biz de bu stresi azaltmayı hedefleyip, evlatların duygularını anlayıp buna gereğince uyarlanmış olan, odyologlara ve doktorlara araştırma görevlisi birlikte toplumsal robot tasarladık." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Köse, bu kapsamda dünyanın ilkin sayrılarevi odyoloji robotunu füru düşüncesince geliştirdiklerini anlatarak, şu biçimde bitmeme etti:

"Robotumuz, hastanelerde geçerli işitme testlerini kendisi oyunlaştırarak yapabiliyor ve ufaklıklara bununla ilişik komutlar ve art tebligat verebiliyor. Bu art bildirimler de ağız ağıza gene odyologlarımızın sayesinde onların kullandığı ve ya onların önerilmiş olduğu biçimde tasarlandı. Aynı sürede da robotumuz üstündeki kameralar, mikrofon ve evlatların kollarına taktığımız kimi zeki sensörler, bireşimli zeka sebebiyle işleyip evlatların duygularını anlayabiliyor. Bu da baş döndürücü önemli. Çünkü gerçekte çocuk streslere girmiş olduğu devir ve ya üzülmüş olduğu zaman, olumsuz duyguya düşmüş olduğu zaman, duyabilse üstelik duyduğunu söyleyemediği düşüncesince doktorlara ve odyologlara araştırma görevlisi bulunan hakeza ünitelere de gerekseme var. Robotumuz, duyguları anlayabilen ve işitme testlerini yapabilen dünyanın ilkin sayrılarevi odyoloji robotu."

"Robotlar evlatların baş döndürücü hoşuna gitti"

İşitme testi fail robotla ilişik müspet dönüşler aldıklarını özetleyen Köse, evlatların robotu baş döndürücü sevdiğini belirtti.

Prof. Dr. Köse, robotu sayrılarevi ortamı ile İTÜ laboratuvarında denediklerini dile getirerek, "İşitme testi fail robotu 100 çocuk üstünde ayrımlı yıllarda test ettik. Robotun başta de oyunlarla testleri yapması, oyunlaştırmayla art tebligat vermesi çocuklarda baş döndürücü müspet etkiye etmen oldu." dedi.

Robotun kâffesi hastanelerde kullanılabileceğinin altını çizen Köse, şunları kaydetti:

"Bu cins sistemler düşüncesince dobra birlikte başlangıç. Böyle sistemlerin geliştirilmesi, gitgide hastanelere girmesi ve keyif sahasının araştırma görevlisi olması açısından dobra birlikte hamle ve dobra birlikte ilkin çalışma. Hastanede meydana getirilen işitme testleriyle bizim yaptığımız test sistemi aynı. Hastanede biraz ayrımlı test de yaptık. Robotlar evlatların baş döndürücü hoşuna gitti. Çocuklar şimdi ilkin görmedikleri birlikte robotla çalışınca müspet aksülamel verdiler. Robot şimdi ilgilerini çekiyor, robotla çalışırken şimdi baş döndürücü işbirliğine açıkça oluyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler