USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çeyrek yüzyıllık 'Kasap Saliha'nın imgesel kadın kasaplarla çalışmak

Genellikle eş mesleği adına tanıdık kasaplığı 26 senedir sürdüren Saliha Arslan, gitgide elden kadın kasapların çalışacağı ortak iş noktayı açıp istihdam yaratarak hanımefendilerin ortak şeyler başarabileceğini ifşa etmek istiyor.

Çeyrek yüzyıllık 'Kasap Saliha'nın imgesel kadın kasaplarla çalışmak
08-07-2022 13:04
İstanbul

Türkiye'de "İkinci Bahar" dizisinde Meral Okay'ın canlandırdığı "Kasap Melahat" karakterinden etkilenen Arslan, 1994'te 14 yaşlarındayken eğitimini almış olduğu kasaplığı 26 senedir sürdürüyor.

Erkek mesleği şekilde bildik kasaplıkta hanımefendilerin da mevcut bulunduğunu yayınlayan Arslan, Bahçelievler'deki iş durumunda pişirdiği içimli etlerle de müşterilerine misyon veriyor.

Arslan, AA muhabirine, Samsun'da serseri birlikte ailenin evladı şekilde büyüdüğünü, babasının gidiş geliş kazasında ölüm etmesinin peşi sıra 5 yaşlarında babasız kaldığını ve annesiyle çetince eyyam geçirdiklerini anlattı.

Evlendikten sonradan 14 yaşlarında İstanbul'a geldiğini tamlayan Arslan şöyleki bitmeme etti:

"İstanbul'da borçla savaşım ettim, hastalandım. Vücudumun besinsiz ve besinsiz kaldığını, hayatımın bittiğini öğrendim. Aslında 'Her obje bitti.' dediklerinde köle orada avlu başladı. Çünkü geçmiş doğumu yaptığımda birlikte maaş bebeğim varken tüberküloza yakalanmıştım ve eşim dokunmabana hastasıydı. Hastanede oturup kendime 'Ben buradan bozulmamış şekilde çıkacağım ve başaracağım, yaşama tutunacağım.' demiştim. Orası benim dönüm noktam olmuştu esasta hayatla ilgili. Oradan çıktıktan sonradan yaşama tutunmam icap ettiğini öğrendim. İş aramaya başladım."

Arslan, nice piyasaya başvurduğunu ve tek devir müspet yanıt alamadığını belirterek 1994'te Kağıthane'de birlikte markete başvurma ettiğinde namına kasap şekilde iş başı yapabileceğini söylediklerini, buna aşırı şaşırdığını fakat birlikte kadının yapamayacağı tek obje olmadığına inanıp mesleğe başladığını anlattı.

O fasıl televizyonda gösterilen İkinci Bahar dizisindeki kadın kasap karakterinden de aşırı etkilendiğini özetleyen Arslan, karakterin kendisini bu mesleğe özendirdiğini anlattı.

Arslan, kasaplıkta birlikte müddet çalıştıktan sonradan terfiler almaya başladığını, elinin hâlâ alışmış bulunduğunu öğrendiğini anlatım ederek İzmir'de kursa derece derece zalimlik eğitimi gördüğünü aktardı.

Eğitimin peşi sıra spesiyal, kısaca ette el işi ustası bulunduğunu tamlayan Arslan, "O devir bu bölgede Türkiye'nin geçmiş kadın kasabıydım. Şu an ise bugünlerde benim kabilinden kadın kasaplar var. Kendimi yükseltmek düşüncesince araştırmalara başladım. Kendimi geliştirdikçe nice sektörden tekâlif almaya başladım ve nice şişman markalarla çalıştım. 26 senedir da bu mesleğin içindeyim. Beş senedir öz işletmemi kurdum ve yürütüyorum." ifadesini kullandı.

"Başaracağım niteleyerek aşırı ateş yaptım"

Arslan, genel anlamda adamların mesleği şekilde bildik kasaplıkla muvaffakiyet getirmek düşüncesince kendini geliştirdiğini anlattı. Kadın kasap olmanın zorluklarına da yer veren Arslan şunları söyledi:

"Bu mesleğe başladığımda geçmiş ilkin dışlanıyordum, onama edilmiyordum 'Kadın bu işi yapar mı?' diye. Birçok ön yargıyla karşılaştım. Çünkü o vakitler et kokuyorduk. Yanlarına alınmıyorduk. Arkadaşlık yapılmıyordu. Yaklaşılmıyorduk. O vakitler şişman kasalarla etler gelirdi. Kaldıramazdık. Çünkü gücümüz belliydi. 'Bu işi yapıyorsa kaldırsın.' denilirdi. Ben de rastgele sabık devir başaracağım niteleyerek hâlâ aşırı ateş yaptım. Yıllarca başarmaya çalıştım. Yaptığıma da inanıyorum. En dobra halde mesleğimi hazırlamaya çalışıyorum."

"Kadınların yapamayacağı birlikte obje yoktur"

Saliha Arslan, kasap iktisap etmek talip hanımlara bu mesleği banko önerdiğini dile getirerek "Kadınların yapamayacağı birlikte obje yoktur. Kadın isterse rastgele şeyi başarır. Kasap iktisap etmek istiyorlarsa ustalarının sözünü elbette dinlesinler. Devamlı araştırman olsunlar, çakılı kalmasınlar. Bizim mesleğimiz sonsuzdur. Aktivitelere, eğitimlere katılsınlar. 'Kadın kasap olamaz.' niteleyerek birlikte obje yok. Çok güzel kasaplar olabilirler." dedi.

İş yerini açtığında mahallelinin şaşırdığını ve yadırgadığını tamlayan Arslan, buna alışan hanımefendilerin hâlâ sonradan kendisinden alım satım hazırlamaya başladığını anlattı.

Arslan, gelecekte hanımlara istihdam sağlamayı istediğini anlatım ederek "İleride hemen kadın kadroların çalışmış olduğu hâlâ dobra bölgelere işletmemi taşımayı düşünüyorum. Tek hayalim, İstanbul'da hemen kadın kasapların çalışmış olduğu birlikte mekanımın olması. Gelecekteki hedefim, başta kadın kasaplarla hâlâ dobra yerde, hâlâ dobra birlikte şekilde, hâlâ bol birlikte mekan açmak. Kadın kasaplar ekibiyle hanımefendilerin hakkıyla birlikte şeyler başarabildiğini kişilere belirtmek istiyorum." niteleyerek konuştu.

Arslan, tekstilde sonuç ütücü şekilde etkin eşinin de kendisini desteklediğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler