USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor

Bayburt merkeze ilişkin Adabaşı köyünde, öğretmenlerinin sayesinde ekol bahçesinde kurulan seraya atalık tohumları eken öğrenciler, elde ettikleri dünkü tohumları civarda rençperlik fail vatandaşlara dağıtıyor.

Bayburt'ta öğrencilerin yetiştirdiği ata tohumları köylülere dağıtılıyor
04-10-2021 12:34
Bayburt

Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Öğretmeni Bayram Yurtvermez, İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim müdürlüklerinin yardımıyla 2 sene evvela meslek bahçesine öğrencileriyle limonluk kurdu.

Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen Yurtvermez ve öğrencileri, seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan kabilinden 10 tür tohum ekti.

Yurtvermez, AA muhabirine, Çoruh Vadisi'nde mevcut Adabaşı köyündeki okullarında 13 köyden taşımalı eğitimle 170 öğrencinin görgü bilimi bilimi gördüğünü söyledi.

Fen bilgisi dersinde öğrencilerine tohumun çimlenmesini anlatırken okula limonluk ika fikrinin ortaya çıktığını tamlayan Yurtvermez, "Bu mevzuyu anlatırken bir çok aşırı öğrencinin köyde yaşamasına karşın tohumdan üretmeyip müheyya fide aldıklarını duydum. Bunu öğrenince okulda müşterek limonluk kurup tohumdan nebat üretmeyi amaçladık ve işe koyulduk. Burası arızasız müşterek araziyken çocuklarla baş başa kazdık ve serayı kurduk." dedi.

Yurtvermez, okulda görgü bilimi bilimi gören evlatların Çoruh Vadisi'ndeki dişi toprakların bulunmuş yer aldığı ve çiftçiliğin koyu halde yapıldığı köylerden geldiğini, bunu okulda kullanmak istediklerini dile getirdi.

Civar köylerde atalık tohumla rençperlik yapanları araştırıp bulduklarını ve kendilerinden tohum gerçekleştirme ettiklerini özetleyen Yurtvermez, şu halde konuştu:

"Hemen yakınımızda Aslandede köyünde atalık tohumdan imal edilen domates bulduk. O domatesin tohumlarını aldık. Çoruh Vadisi elden Bayburt'tan ibaret değil. Devamında Erzurum'un İspir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli kazasından Batum'a derece uzanan müşterek koyak yer aldığı düşüncesince Yusufeli'nden hıyar tohumları getirdik. Yine bunun indinde biber, patlıcan, lamba karpuzu kabilinden sonuç ve sebzelerin atalık tohumlarını bulduk, getirdik."

Yurtvermez, ekime evvel aşamada rüştiye öğrencileriyle başladıklarını, devamında dört başı mamur sınıflardan öğrencileri müdahale ettiklerini belirterek, "Öğrencilerin haftada minimum müşterek gündüz seraya gelmelerini istedik. Tohumun çimlenme periyodunu onlara ifşa etmek istedik ve herhangi müşterek hafta buraya geldiler. Kendi ektikleri tohumun çimlenmesini gözlemlediler. Seranın sıcaklığına, bitkinin hareket sürecine karşı bunu derece ettiler. Böylelikle okulu ısıdam müşterek dünya biçimine getirdik." sanarak konuştu.

"Bu sene şimdi müşterek tomar amaç kesime ulaşmayı planlıyoruz"

Seranın yapımından tohumların filizlenip baştan tohum üretimine derece dört başı mamur süreçle öğrencilerin ilgilendiğine dikkati çekici Yurtvermez, "2 senenin böylelikle bunca tohum elde ettik. Biz öğrencilerimizden bu tohumları köylerine götürüp komşularına dağıtmalarını istedik ve ata tohumunu baş döndürücü sayıda çiftçiye ulaştırmayı amaçladık. Hedefimize sabık sene pandemi az buçuk bariyer olsa da ulaştık. Bu sene şimdi müşterek tomar amaç kesime ulaşmayı planlıyoruz." dedi.

Yurtvermez, serayı kullanmalarının müşterek iki maksadı bulunduğunu belirterek, "Toplumla iç içe olmak. Çocukları üretime ve örgensel tarıma isteklendirme etmek. Üretmeden tüketmemeyi alışkınlık biçimine getirmek, okulun elden dershane ortamından ibaret olmadığını, çalışan katılımla dışarıda da eğitimin olabileceğini bildirmek ve bahçeyle duygulandıran dışlı olmalarını istedik." ifadesini kullandı.

Seranın kollar düşüncesince ayrımsız sürede sevinçli zaman geçirdikleri müşterek düzlük bulunduğunu vurgulayan Yurtvermez, şu halde konuştu:

"Burada müşterek limonluk ve tohum istihsal merkezi olmanın haricinde müşterek deneyim ortamı var. Seraya haricen tek halde kimyevi müşterek basma girmedi. Seranın müşterek bölümü kucak gübresi, müşterek bölümü solucan gübresi ve gene gübresiz alanımız bulunuyor. Bu kısımlarda sebzenin gelişimini ölçüyoruz. Böylelikle 6-7 maaş müşterek süreçte müşterek deneyim yapmış oluyoruz."

7. dershane talebesi Zeynep Kızıl da tohumların çimlenme periyodunu izlediklerini, şimdi sonraları büyüyen fideleri toprakla buluşturduklarını belirterek, "Çimlenen fideler büyüdüler ve onları burada oluşturduğumuz seraya getirip ektik. Fideler büyünce sonuç ve göveri vermeye başladı. Biz de bu sonuç ve sebzeleri hasat müşterek zamanlar toplayıp tohumlarını çıkardık. Daha sonraları da köyümüze gidince bunları komşularımıza dağıttık ki ata tohumuyla yetiştirsinler ve bunu şimdi baş döndürücü geliştirsinler." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler