USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: Teknoloji Geliştirme Merkezlerine desteği 6 milyon liraya çıkaracağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye genelinde 17 Teknoloji Geliştirme Merkezi olduğunu belirterek, "TEKMER'lere 3,8 milyon liraya derece dayanak noktası sağlıyoruz. Yakın sürede bunu 6 milyon liraya çıkaracağız. Burada hazırlıklarımız tamam." dedi.

Bakan Varank: Teknoloji Geliştirme Merkezlerine desteği 6 milyon liraya çıkaracağız
14-09-2022 20:03
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T-GATE Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) Açılış Töreni'nde icra ettiği konuşmada, Bakanlığın ilişik kuruluşu KOSGEB'in destekleriyle avlu bulan merkezin resmi açım törenine katılmaktan ötürü bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Geçen günlerde, yan yana üniversitenin etkinliğinde gençlerle icra ettiği yan yana söyleşideki sözlerinin çarpıtıldığını dile getiren Varank, "Bu yan yana üniversitenin etkinliğiydi, orada gençlerimize dedim ki, 'Gençler lütfen üniversiteye toy önceden biricik hedefiniz okulu bitirip birinin indinde yan yana şirkette istihdam yapılmak olmasın. Elbette birinin indinde yan yana şirkette idman da altın ancak bu diyar sizden hâlâ fazlasını bekliyor. Sizlerin potansiyeli, yetenekleri, olanakları bundan sonra aşırı hâlâ iyi. Hükümetimiz sizler düşüncesince kaç alternatifi bundan sonra ortaya koyuyor. İşe dönüşmek namına zat işinizin nite patronu olmuş kalırsınız geçmiş aklınıza bunu getirin. Yenilikçi iş fikirlerini tasarlamaya, bunları yapmaya odaklanın. Devletimiz bu süreçlerde, ilkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bütün olanaklarıyla siz değerli üyelerimizin yanındadır. Sağladığı sayımsız finansal ve beceri destekle, kurduğu altyapılarla gelişigüzel devir siz değerli üyelerimizin işini kolaylaştırmak düşüncesince hükümetimiz çalışıyor. İnşallah başarırsanız hem kendiniz düşüncesince aşırı hâlâ yan yana tomar nail olursunuz. Hem de kaç kişiye da iş olanağı elde etmiş olursunuz. Ülkeniz düşüncesince oluşturacağınız ek bedel de başkaca bu işin cabası olur.'" ifadelerini kullandı.

Ancak kendilerinin itidalli koyduğu bu ekranların anlaşılamadığını vurgulayan Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Peki tığ hakeza derken kısaca bu gösterimi ortaya koyarken, gençleri girişimciliğe yönlendirirken ilkin o devirde süreğen muhalifler diyebileceğimiz insanoğlu benim bu sözlerimi nite çarpıttılar biliyor musunuz? 'Bakan Varank dedi ki üniversiteye iş anmak düşüncesince gitmeyin.' Biz ortaya yan yana manzara koyuyoruz. Yani deriz ki müteşebbis olun, zat işinizin sahibi olun. Ama onlar Fox TV'de bakıyorsunuz konuşmanın başını sonunu kırpıp diyorlar ki 'Bakan Varank dedi ki üniversiteye giderken iş anmak düşüncesiyle üniversiteye gitmeyin'. Tabii o devir tığ şurası anladık. Gerçekten karşımızda girişimciliğin ne işe yaradığını bilmeyen yan yana kütle var. Girişimcilik ekosisteminin ne işe yaradığını bilmeyen yan yana kütle var. Ve elbette az buçuk düşününce bunu da anlayabiliyoruz. Çünkü gençlere işsizliği indirmek düşüncesince muhtarların yazman olmalarını referans edebilecek insanlarla tığ gerçekte muhatap oluyoruz. Tabii tığ bunlara gülüp geçtik. Ama şurası dedik. Demek ki girişimcilik hususunda vatanımızda bilinmeyenler var ise bizim bunları aşırı hâlâ elleme yan yana halde ve aşırı hâlâ anlaşılır yan yana halde anlatmamız lazım."

"Unicorn dediğimizde bunun mitolojik yan yana el âlem malı bulunduğunu düşünen insanoğlu var"

Bakan Varank, Türkiye'de koskoca yan yana girişimcilik ekosistemi bulunduğunu ve bunun bilincinde sıfır hem iş insanlarının, hem toplumda bazısı kesimlerin bulunduğunu anlatım ederek, "Biz Unicorn dediğimizde bunun mitolojik yan yana el âlem malı bulunduğunu düşünen insanoğlu var. Ama ehemmiyetli değil. Birileri kıymetlendirmek istese de istemese de Türkiye'nin bu alandaki ilkin uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikteki şişman potansiyelinin, tığ farkındayız. Ülkemiz hamdolsun uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte gümbür gümbür zımnında bitmeme ediyor. 2 sene kabil endamsız yan yana müddette vatanımızda 6 kıta Unicorn ve ya bizim tabirimizle 6 kıta 'Turcorn' çıkararak tığ bütün dünyanın dikkatini çekmeyi başardık. Öyle ki dünyanın en ehemmiyetli tutum ve itibar gazeteleri Türkiye'nin bu başarısını gündemlerine aldılar. Türkiye'nin Avrupa'da nite değişen teknolojinin yıldızı beli diyerek manşetler attılar. Ama gelip şu ortamı gördüklerinde, müteşebbis arkadaşlarımızla yan yana araya geldiklerinde müteşebbis arkadaşlarımızın coşkusunu gördüklerinde bunun aşırı alışılagelen yan yana akıbet bulunduğunu tığ epey bir elleme anlayabiliyoruz. Onlar da buraları görüşme ettiklerinde filhakika bu ekosistemden hakkıyla aşırı etkileniyor." diyerek konuştu.

Son 2 seneye bakılınca çabucak Unicorn'lar ve ya Turcorn’lar açısından değil Türkiye'nin envestisman yönünde da sunturlu yan yana ivme yakaladığını tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"2021 senesinde Türkiye'de 300’den yan yana tomar teşebbüs toplamda 1,5 bilyon dolarlık envestisman çekmeyi başardı. Ve bu numara bundan esbak 10 yılın birlik 10 sert yan yana rakam. Bu seneye baktığımızda gine 2022 senesinde da bu trendin bire yan yana halde bitmeme ettiğini kıvançla görebiliyoruz. Daha yılın geçmiş yarısında güzeşte yılın rakamına kısaca 1,5 bilyon dolarlık yatırıma tığ şu anda nail durumdayız. Tabii tığ şuna inanıyoruz. Daha gidecek aşırı yolumuz var. Biliyorsunuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına tığ 2023 senesinde kendimize minimum 10 Turcorn emisyon amacı koyduk. Ve endamsız müddette elde ettiğimiz başarılarda bu hedefin gerçekte ulaşılması çetince yan yana gaye olmadığını bizlere gösteriyor. Bugün burada açılışını yaptığımız T-GATE uygulayım bilimi ihya merkezinin de bu amaca revan yolda bizlere aşırı şişman ve ehemmiyetli katkılar sunacağına da tığ inanıyoruz. Özellikle fintek odaklı yapısıyla önümüzdeki devirde ekosistemimizin bura en flaş yerlerinden yan yana tanesi olacak. Türkiye hakkıyla bu alanlara ağırbaşlı envestisman fail bu bölgede ağırbaşlı firez oluşturmuş yan yana ülke, fintek dalında aşırı ağırbaşlı firmalarımız, girişimlerimiz şu anda çalışkanlık gösteriyor. Ve ince erkinci diyebileceğimiz mevzuat da gerçekte bu girişimlerin önünü açım noktasında aşırı iyi."

"e-Devlet uygulamasıyla Türkiye'deki farkındalığın ne denli efdal bulunduğunu görebiliyorsunuz"

Bakan Varank, Türkiye'de uygulayım bilimi kullanımına bakıldığında, e-Devlet uygulamasının kullanıcı sayısının toplumdaki farkındalığın da ne denli efdal bulunduğunu gösterdiğini anlatım ederek, uygulamanın 60 milyon kullanıcısıyla ve binlerce hizmetle dünyada gelişigüzel kesimin takdirini çektiğini vurguladı.

Türkiye'deki durumun Almanya'ya nazaran ince gitgide olduğuna dikkati çekici Varank, "Geçenlerde yan yana salık vardı, ego onu paylaştım. Tabii hakeza şeyleri paylaşınca 'Almanya bizi imreniyor mu?' diyorlar ancak ego onun düşüncesince paylaşmadım. Geçenlerde Almanya'da yan yana ağız dalaşı vardı. Almanya vatandaşlarına bu erke krizinde mülk irsal yapmak istemiş. Ama vatandaşlarının ihsan numaralarıyla, matematik numaralarını eşleştirmek, 18 ay sürdüğü düşüncesince bunu şu anda zımnında koyamamışlar ve günde en yan yana tomar 100 bin prosedür yapabildikleri düşüncesince de şu anda yan yana meal elde edememişler. İşte hakeza yan yana sayısal altyapıya bakıyorsunuz. Bir de 60 milyon kullanıcısı bulunan e-Devlet uygulamasına bakıyorsunuz. Türkiye'deki farkındalığın ne denli efdal bulunduğunu görebiliyorsunuz." biçiminde konuştu.

Fintek piyasasının ehemmiyetli yan yana meydan olduğuna dikkati çekici Varank, "İşte T-GATE burada inşallah ehemmiyetli işler başaracak. Çünkü bura ilkin fintek alanındaki cevval girişimcilerimizin bütün gereksinimlerini karşılayacak analizör üretecek halde tasarlandı. Eğitimden danışmanlığa, mentörlükten kuma yapılara, ofislere, görevdaşlık yapmaya denli ne ararsanız burada mevcut. Biraz evvela müteşebbis arkadaşlarımızla konuşuyorduk. Burada bire yan yana vakitte yan yana kasacı var. Dediler ki buraya bankacılık işlemi düşüncesince mevrut alıcıların yan yana tarafını tığ içeriye çekiyoruz. Acaba yatırımcı adına onlardan faydalanabilir miyiz diye. O manada mefkûre yan yana uygulayım bilimi ihya merkezinden bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere çağrıda mevcut Bakan Varank, "İşte dinç arkadaşlarımıza tığ gelişigüzel devir şurası söylüyoruz. Yeter ki teknolojik adına iş fikirlerinizin potansiyelini eş burada kanıtlama edin. İnşallah bura evren çapında işlere imza atabilecek yan yana halde sizlere araştırma görevlisi olacak ve bunların uğrunda emniyetli olun göz boncuğu bariyer yok. Şu anda kurduğumuz networklerle, oluşturduğumuz altyapılarla tığ bu olanağı girişimcilerimize sağlıyoruz. Tabii buradan inşallah yan yana Turcorn da çıkarsa bu benim düşüncesince on paralık olağanüstü olmaz. Bu gizil söylediğim kabil burada var. Tabii ego burada arkadaşlarımıza ilkin teşekkürname buyurmak istiyorum. Milli uygulayım bilimi hamlemize çiğin vererek, bu elleme altyapının kurulmasında emeği güzeşte TurkishBank'a, manzume küresel danışmanlığa, Kadir Has Üniversitesi'ne aşırı teşekkürname ediyoruz. Milli uygulayım bilimi hamlemize çiğin verdiğiniz düşüncesince bu bölgede hassasiyetle dayanaklık buyurmak olduğunuz düşüncesince sizlere aşırı teşekkürname ediyoruz." diyerek konuştu.

"TEKMER'lere desteğimizi 6 milyon liraya çıkaracağız"

Hükümet adına bu ülkeye bedel katan yatırımcıların, girişimcilerin tığ gelişigüzel sürekli indinde olmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Varank, "Bildiğiniz kabil bu merkezin kurulmasında da tığ ehemmiyetli destek sunar verdik. Burada personel giderlerinden tefrişata, otomobil teçhizattan, pedagoji bilimi giderlerine denli kaç kalemde bizim KOSGEB adına desteklerimiz var. Sadece bura değil tabii. Şu anda Türkiye genelinde 17 TEKMER bulunuyor. Bunların bütünü KOSGEB'in destekleriyle faaliyetlerini sürdürüyor. Ve önümüzdeki devirde bu sayıyı arttıracağız. Bize toy müracaatlar var. Şu anda desteğimizin yan yana fevk limiti var. Bu manada ego yan yana müjdeyi de bu kürsüden T-GATE'in açılışından sizlerle öldürmek istiyorum. Biz şu anda TEKMER'lere 3,8 milyon liraya denli yan yana dayanaklık buyurmak sağlıyoruz. Ama inşallah yaklaşan vakitte bunu 6 milyon liraya çıkaracağız. Burada hazırlıklarımız tamam. İnşallah 6 milyon lirayla tığ bu merkezleri destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu destekleri verirken namevcut lehtar mıymış, değil miymiş, bunlarla emniyetli olun on paralık ilgilenmiyoruz"

Bu merkezlerin bu olanakları sonuna denli doğruluk ettiğini dile getiren Varank, "Şunun da altını yemek istiyorum. Ben buraya gelmeden evvela ne buranın patronunu tanıyordum, ne buradaki müteşebbis arkadaşlarımızı tanıyordum. Ve bura hakeza yan yana işe girişti, KOSGEB'deki arkadaşlarımız burayı değerlendirdi. Bu işe imza attılar. Biz de gelip açılışını yapıyoruz. Ama az buçuk evvela söyledim. Biz elini taşın dibine koyan her kişiye bu desteklerimizi veriyoruz. Biz desteğimizi ekosisteme yapıyoruz. Kim bu ülkeye yardım sağlayacaksa, gençlerin önünü ki açacaksa, gençlere ki yardım sağlayacaksa tığ onlara envestisman yapıyoruz ve tığ bu destekleri verirken namevcut lehtar mıymış, değil miymiş, bunlarla emniyetli olun on paralık ilgilenmiyoruz. Bunu yapanlar var. Bunun örneğini ego bu kürsüden vermeyeyim. Özellikle domestik yönetimlerde bu işleri yapanlar var. Ama tığ Türkiye'de Türkiye'ye yardım sağlayacak her kişiye bu desteklerimizi vereceğiz." diyerek konuştu.

Bakan Varank, müteşebbis gençlerin heyecanından büyüklük duyduğunu anlatım ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Geliştirdikleri değişen teknolojinin ülkenin neresine yardım sağlayacağını dinleyip ona arkadaşlarımızı yönlendirmekten hakkıyla bahtiyar oluyorum. Ve bu sima işlere tığ bitmeme edeceğiz. Türkiye uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte boy yazıyor. Bu destanı artıracağız. Genç yan yana nüfusa sahibiz, gençlerimizin potansiyeli aşırı yüksek. Yeter ki tığ onlara olanak verelim, önlerini açalım, dayanaklık buyurmak olalım ve tığ bu olanakları sonuna denli onlara sağlıyoruz. İnşallah bunun sonuçlarını de daima beraberce alacağız. T-GATE kabil uygulayım bilimi ihya merkezlerimiz bu ülkede sayılarını artırdıkça sonuçlarını her insanın faydasına sunacak girişimler... T-GATE’in kurulmasında emeği güzeşte her kişiye aşırı teşekkürname ediyorum. Buradan kaç kalburüstü girişimlerin inşallah Unicorn olmasını dilek ediyorum."

Açılış töreni, kurdele kesiminin peşi sıra sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler