USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması'nı izledi: İlk el Türkiye'de gerçekleştiriyoru

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Dikey İnişli Roket Yarışması'nı dünyada önceki kat Türkiye'de gerçekleştiriyoruz. 108 grup hepsi Türkiye'den bu yarışmaya başvurdu ve 1000'den çok gencimiz bu yarışmalarda boğuşmak düşüncesince arak döktü." dedi.

Bakan Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması'nı izledi: İlk el Türkiye'de gerçekleştiriyoru
23-08-2022 17:06
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması'nı dünyada evvela el Türkiye'de gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "108 ekip herkes Türkiye'den bu yarışmaya başvurdu ve 1000'den müşterek tomar gencimiz bu yarışmalarda dövüşmek düşüncesince arak döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar da peyderpey atışlarını yapıyor." dedi.

Varank, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) çeşidinden TEKNOFEST kapsamında planlı Dikey İnişli Roket Yarışması'nı strateji etti. TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde planlı etkinlikte Varank'a, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş haremlik etti.

Yarışma öncesinde stantları dolaşarak tasarlanan roketleri inceleyici Varank, öğrencilerden planlarına bağlı bilgelik aldı. Daha sonradan roketlerin amudi gerileyiş gerçekleştireceği bölgeye güzeşte Varank, matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

Varank, müsabakanın evvela el düzenlendiğine ayraç ederek, sonuç çağda ABD'de roketlerin yeniden kullanılması ve amudi gerileyiş gerçekleştirmesiyle ait teknolojilerin geliştirildiğini anımsattı.

Bu kapsamda Türk gençlerini bu bölgeye yönlendirmek amacıyla müşterek konkur başlattıklarını özetleyen Varank, "Dikey İnişli Roket Yarışması'nı dünyada evvela el Türkiye'de gerçekleştiriyoruz. 108 ekip herkes Türkiye'den bu yarışmaya başvurdu ve 1000'den müşterek tomar gencimiz bu yarışmalarda dövüşmek düşüncesince arak döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar da peyderpey atışlarını yapıyor." sanarak konuştu.

Varank, TEKNOFEST'in uzay, havacılık ve uygulayım bilimi farkındalığını çoğaltmak neredeyse başlatılan müşterek kombinezon bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'de henüz evvela de meydana getirilen uygulayım bilimi yarışmalarına yenilerini ilaveten etkinlikleri biricik bina altında topladıklarını kaydetti.

Bu sene Türkiye'nin değişik şehirlerinde değişik yarışmaların düzenlendiğine ayraç fail Varank, "Çip tasarımından füze yarışmalarına, insansız su altı araçları yarışmalarından polar araştırmalarına denli değişik kategorilerde, henüz rüştiye çağından itibaren çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz, farkındalık meydana getirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yakaladığımız açıktan memnunuz"

Varank, TEKNOFEST'te yakalanan açıktan kıvançlı olduklarını belirterek, 2018'de 5 bin takımın 150 bin yarışmacının bulunduğu etkinliği, bundan sonradan 40 değişik kategoride 150 bin ekip ve 600 bin yarışmacının yarıştığı müşterek organizasyona dönüştürmeyi başardıklarını bildirdi.

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfının TEKNOFEST'teki katkılarına yer veren Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Bu düşün evvela el müşterek STK'den çıktı. Biz de amme tarafı kendisine dayanak noktası olmaya çalışıyoruz. Dijital Dönüşüm Ofisimiz, siber düzenlilik yönünde yarışmalar düzenliyor. Savunma endüstri şirketlerimiz değişik kategorilerde yarışmalar düzenliyor. TÜBİTAK, en şişman katkıyı sağlayan kurumlardan biri. Zaten Bakanlığımız T3 Vakfı ile bu arada bu işin yürütücüsü. İşte bu gösterimi ortaya koymaya, gençlerin önüne değişik ürünler koymaya çalışıyoruz."

Varank, Türkiye'de TEKNOFEST kuşağının düz yazı edilmeye başlandığının altını çizerek, şöyleki konuştu:

"TEKNOFEST ateşiyle Türkiye'de bundan sonradan ayrıntılar uzay, havacılık sektörlerinde idman istiyor, ilim insanı iktisap kılmak istiyor, araştırı ihya dalında henüz müşterek tomar hız göstermeye çalışıyor. Biz de onların önünü açarak esasen Türkiye'nin geleceği açısından şişman müşterek işe imza atmış oluyoruz. TEKNOFEST kuşağı gümbür gümbür geliyor. TEKNOFEST kuşağı bu ülkenin geleceğini yazacak gömlek olacak. Türkiye'nin muvaffakiyet hikayelerini onlar yazacak. Biz gençlerimize güveniyoruz, onların başarılarıyla alım çalım duyuyoruz ve onları desteklemeye bitmeme edeceğiz."

"Bütün vatandaşlarımızı çağırma ediyorum"

Bu yarışmalarda arak döken gençlerin 30 Ağustos-4 Eylül'de gerçekleştirilecek TEKNOFEST Karadeniz'in finalinde de olacağını dile getiren Varank, Türkiye'nin ciharıyek yanından uygulayım bilimi firmalarının yeteneklerini sergileyeceği, türlü iklim gösterileri ve etkinliklerin yapılacağı TEKNOFEST'e dört başı mamur vatandaşları çağırma ettiğini söyledi.

Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması'na eklenmiş olan yarışmacıların roketleri ortada iyi dizaynlar bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çok iyi dizaynlar var. Bu işi baş döndürücü meraklı müşterek halde erişmiş gailesiz arkadaşlarımız var, az buçuk henüz acemi görüntülü roketlerimiz mevcut fakat burada ehemmiyetli olan, Türkiye'nin ciharıyek yanından çoluk çocuk takımlarını kuruyorlar, ekip savaşı nedir, hız gösteriyorlar, SAGE kabilinden ehemmiyetli müşterek enstitümüz de bu gailesiz kardeşlerimize hem beceri dayanak noktası hem mentorluk desteği veriyor. Bunun yanı sıra değme müşterek takıma 65 bin liraya denli maddesel dayanak noktası veriyor. Bu çoluk çocuk bu alanlara yönelsinler çalışsınlar diye. Onun düşüncesince değme müşterek gailesiz kardeşimizi kalburüstü bulduk, değme müşterek gailesiz kardeşimizi de gönlümüzde müşterek numara duyuru ettik fakat bu müşterek konkur elbette ki roketlerini yarıştıracaklar, bakalım ne ekip müşterek numara olacak."

TEKNOFEST düşüncesince apayrı ülkelerden talepler geldiğini ve murahhas iktisap kılmak isteyenlerin bulunduğunu özetleyen Varank, "Bu talepleri değerlendiriyoruz, seneye ne ülkede yaparız, arkadaşlarımız emek vermek yapıyorlar. Özellikle Orta Asya'dan Türk dünyasından şişman istem var. Türk dünyasını birleştirici siyasal adımlar şu anda atıyoruz. Belki kuma müşterek etkinliği daima bu arada düzenleyebiliriz." dedi.

"Daha evvela füze yarışmalarına katma ekipler"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, TEKNOFEST yarışmalarının dört başı mamur heyecanıyla sürdüğünü belirterek, "Bugün amudi gerileyiş yarışmalarındaki ekipleri gördük. Bu ekiplerin elden bütünü füze yarışmasına katma ekipler. Değişik teknolojileri deniyorlar, hepsine başarılar diyoruz." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, Bakan Varank ile HackKaradeniz yarışmasında müşterek günlüğüne "siyah şapkalı hacker" olduklarını anımsattı.

Koç, TEKNOFEST kapsamındaki yarışmaların Zonguldak, Giresun, Ordu, Afyonkarahisar ve Kütahya kabilinden kentlerde düzenlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal da TEKNOFEST coşkusunun değme sene değişik kategorilerdeki yarışmalarla yenilendiğini, bu sene TÜBİTAK'ın, planlı 40 değişik kategorideki müsabakanın 15'ini eş güdümlü ettiğini dile getirdi.

Bu yarışmalardan dördünün evvela el düzenlendiğini özetleyen Mandal, "Bu sürece çalışkan müşterek halde ulama vermeye çalışıyoruz. Geleceğimizi TEKNOFEST'teki gençlerimizde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, konkur kapsamında tasarlanan roketlerin atışları yapıldı.

Dünyada evvela el yapılıyor

TEKNOFEST uygulayım bilimi yarışmaları kapsamında TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde evvela el planlı Dikey İnişli Roket Yarışması, dünyada planlı evvela füze itkili gerileyiş yarışması olma durumuna sahip.

Yarışma ile Türkiye'nin doğacak 10 yıldaki teknolojik gelişim biçim haritasında arazi düzlük füze itkili gerileyiş sistemleri üzerine lisans ve faziletli lisans seviyesinde terbiye gören öğrencilerin bilgelik edinmesini gelmek ve gençlere değişik disiplinlerde bilgelik ve tecrübeye ehil üyelerle ekip şeklinde dizayn ika kabiliyetini vermek amaçlanıyor.

Birincilik ödülünün 40 bin lira, ikincilik ödülünün 30 bin liralık ve üçüncülük ödülünün 25 bin liralık bulunduğu yarışmada, takımların tasarladıkları roketin havada askıda terviç sistemi (vinç) ile adaptasyonunun sağlanması ve roketin başıboş bırakılmasıyla itici doğal doğal taş yağı lambası tepi sistemi kullanarak kontrollü müşterek halde yere inmesi hedefleniyor.

Yarışmaya başvuran 108 takımdan türlü dışa vurum aşamalarını güzeşte ve atışa adalet ele geçiren 10 takım, TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde savaşım ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler