USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Antep baklavası' değişik türleriyle hem hücre hem damağa seslenme ediyor

Avrupa Birliği (AB) çeşidinden tescil edilen Antep baklavası, akıbet zamanlarda ayrımlı türleriyle nihai tüketicilerin zevkine sunuluyor.

'Antep baklavası' değişik türleriyle hem hücre hem damağa seslenme ediyor
16-09-2022 16:01
Gaziantep

UNESCO'nun gastronomi branşında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na karışma bulunan evvela Türk kenti Gaziantep'teki baklava ustaları baklavanın lezzetini çeşitlendirmek yerine sonuç senelerde ehemmiyetli çalışmalara imza attı.

İlk şekilde hepsi kabilinden aşina alışılmış (kare) baklavayı alıcıların zevkine sunan ustalar, başta sonuç senelerde bitirdikleri AR-GE çalışmalarıyla baklavanın türünü artırarak ayrımlı tatlar ortaya çıkarmaya başladı.

Artık baklavacıların menüsünde klasik, kare, midye, yeregeçen dilimi, fıstık dolma, şöbiyet, tahinli, itici ve mor baklava bulunuyor.

Kentte 36 senedir baklava işletmeciliği karşıcı Levent Aktaş, AA muhabirine, baklavanın Türkiye'de en baş döndürücü yeğleme edilen tatlıların başlangıcında geldiğini söyledi.

Baklavanın AB kabilinden tescil edilmesinin peşi sıra başta dünya haricinde taleplerin yoğunlaştığını tabir fail Aktaş, sonuç senelerde gelişigüzel baklavacının ayrımlı birlikte verim boşaltmak düşüncesince AR-GE çalışmalarına bulanıklık verdiğini tabir etti.

İlerleyen senelerde onlarca çeşidinin ortaya çıkacağına inanılmış olduğu özetleyen Aktaş, şunları kaydetti:

"Mesleğe evvela girdiğimizde birlikte dü cins vardı. Gün geçtikçe dünkü icraat ve çeşitlerle tezgahımız şenlenmeye başladı. Şu an da 12-13 cins verim bulunuyor. Bir dü cins üstünde Ar-Ge çalışmamız var. İnşallah ilerleyici günlerde bunlarda tezgahımızda arazi alacak. AR-GE emek harcamaları havadan olmuyor. Gaziantep kültürüne akla yatkın olması düşüncesince çalışmalarımızı yapıyoruz."

"Herkesin damak tadına seslenme edecek mahsulat var"

Dünyada baklava dendiğinde akla Gaziantep'in geldiğini aktaran Aktaş, Antep baklavasının hepsi kabilinden küçümsenilmeden tüketildiğini belirtti.

Baklavanın çeşitlenmesinden alıcı ve işletmecilerin de ongun bulunduğunu dile getiren Aktaş, "Dünyada baklava dendiğinde akla Türkiye, Türkiye'de baklava dendiğinde Gaziantep geliyor. Bir şirket buluş belgesi alınca öbür kuruluşların yapmama kabil birlikte hali yok. Daha evvela olmuştu söz gelişi işletmeci tepkiyle karşılaştı. Kendi buluşlarımızı evvela zat tezgahımızda sunuyoruz. İlerleyen günlerde öbür ihvan da isterlerse yapıyorlar. Burada Ahilik kültürü var. Birbirimizin tezgahına karışma etmiyoruz." diyerek konuştu.

Mor baklava tezgahlarda dikkati çekiyor

Kentte işletmecilerin sonsuz üretime dayanaklık etmek bulunduğunu kaydeden Aktaş, "Meyveli, cevizli, rejim kabil çeşitlerimiz var. Herkesin damak tadına seslenme edecek mahsulat var. İsteyenlere alengir kutu yapıyoruz. İnsanlar bahtiyar olmakta ve işletmeden gereksiz çıkmıyor." dedi.

Tezgahlardaki mor baklavaların dikkati çektiğine ayraç fail Aktaş, "İçerisinde çandır mersini, böğürtlen, vişne, ağaç çileği ve mor patlıcana derece mahsulat var. Hiçbir çağ ve koruyan içermiyor. Protein ve antioksidan itibarıyla hâlâ yararlı birlikte ürün. Mor baklava insanoğlu vücuduna faydalıdır. Bu ürünün kesinlikle yapıldığını ve içinde neler bulunduğunu yaptığımız el broşürleriyle mevrut müşterilere gösteriyoruz. İçerisinde yüzdelik beniz al meyvelerin aslı var." diyerek konuştu.

Müşterilerden İbrahim Zeren de hâlâ evvela kentteki baklava çeşitlerini nice kat denediğini belirtti.

Mor baklavanın öbür baklava türlerine mucibince hâlâ dobra bulunduğunu dile getiren Zeren, "Diğer baklavaların tadına alışılmış olduğu düşüncesince bu az buçuk hâlâ farklı. Görünüm ve biçim açısından da güzel. Herkese denemesini başvuru edebilirim. Dİğer baklavalara kıyasla rengi ve keyfi değişik. Meyve keyfi da alıyorsunuz. Yapanların eline sağlık." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler