USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ankara semaları hafta sonları manken uçaklarla renkleniyor

Başkentli manken tayyare tutkunları gelişigüzel hafta sonu müşterek araya gelmiş olarak eğlenmenin birlikte egzersiz da yapıyor.

Ankara semaları hafta sonları manken uçaklarla renkleniyor
30-12-2021 11:54
Ankara

Ankara'daki manken tayyare tutkunları, Mamak'taki manken tayyare pistinde hafta sonları toplanıyor. Farklı ebat ve türdeki uçakları havalandıran manken uçakçılar, birlikte taraftan idman yaparken, birlikte taraftan da durma olanağı buluyor. Hafta sonu buluşmaları, manken uçakçılara, beceri mevzularda birbirlerine iane ika fırsatı da veriyor.

Hafta sonlarını burada geçirenler ortada Türk Hava Kurumu (THK) mensubu Okan Çindemir de bulunuyor.

Çindemir, AA muhabirine, manken uçakla 2004'te tanıştığını ve 12 senedir meraklı namına manken tayyare yapımıyla uğraştığını belirtti.

Hobisine karton ve köpük maket uçaklarla başladığını dile getiren Çindemir, seneler ortamında şimdi iri boyuttaki modellere geçtiğini söyledi.

Çindemir, tahminî 13 atlama beygiri gücünde benzinli motoru mevcut öz modelinin, esas hilecilik uçağının 3'te 1 ölçekli kopyası bulunduğunu aktardı.

Havacılık festivalleri ve yarışmalarda hilecilik uçuşları da yaptığını aktaran Çindemir, manken uçaklarla ilgilenmeye dünkü başlayanlara terbiye ve kösemenlik hizmeti verdiğini kaydetti.

Çindemir, başlangıçtan ati seviyeye derece nice tayyare modeli bulunduğunu bildirerek, acemi kullanıcılar düşüncesince "trainer" modellerinin şimdi makul bulunduğunun altını çizdi.

THK mağazalarından manken tayyare ve ekipmanlarının gerçekleştirme edilebildiğini aktaran Çindemir, kullananların uçaklarını ilk evvela Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) genel ağ sitesindeki İnsansız Hava Aracı (İHA) yük sistemine işlemeleri icap ettiğini kaydetti.

İHA'lar ile manken uçaklar ortada iri benzerlikler bulunduğuna ayraç fail Çindemir, manken uçakçılığın havacılığın temellerini içerdiğini anlattı.

Ayrıca Çindemir, bu hobinin zannedildiği denli "zengin işi" olmadığını da vurguladı.

Hobisini işe çevirdi

Gösteriye öz ürettiği uçağıyla eklenmiş bulunan Selçuk Erdoğmuş ise, manken tayyare merakının 3 sene geçmiş başladığını ve THK'nın etkinliklerine katılarak kendini geliştirdiğini anlatım etti.

Model tayyare uçurmanın ilkin otomobil kıymetlendirmek derece çetin geldiğini aktaran Erdoğmuş, "Uçak sana dar vardığında yönleri belirlemek, ağırbaşlılık merkezini ayarlamak, angıç pöçük yüklemesini oranlamak denli mevzular ağır birlikte tahsil süreci getirdi. Bunları bellemek düşüncesince baş döndürücü uğraştım." dedi.

Erdoğmuş, evde fotobloklarla meydana getirdiği manken uçakların beğenilmesi dair öz işi bulunan maliyet uzmanlığını bırakarak hobisini mükemmel zamanlı işe çevirdiğini söyledi.

Özgün tasarımlı baş döndürücü sayıda manken tayyare ürettiğini anlatım fail Erdoğmuş, bu işi ömrünün sonuna derece gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

Yaklaşık 40 senedir THK'da manken tayyare eğitmenliği ve üretimi önleyen Ertuğrul Yastıman da benzinli, tepkili tayyare yakıtlı ve planör iktisap etmek neredeyse ayrımlı tipte manken uçaklar bulunduğunu anlattı.

Yastıman, THK'nın iklim sporlarıyla ilgilenenlere müteveccih eğitimleriyle çırçıplak havacılığa levent boylu senelerdir iri hizmetler sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"THK, kurslarımıza eklenmiş bulunan tamamı öğrencilerimize Uluslararası Havacılık Federasyonunun (FAI) direktifleri doğrultusunda sertifikalar, diplomalar ve ödüller vermektedir. Bu ödüllerin beraberinde dünya çapında, Türkiye şampiyonaları yapılıp burada dereceye giren modelci ve öbür branşlardaki arkadaşlarımıza dünya dışındaki arsıulusal yarışmalara iltihak olanağı sağlanıp lisans verilmektedir."

THK mağazasından satın aldıkları uçaklarla ayrışık yarışmalarda dereceye giren nice öğrencinin bulunduğuna ayraç fail Yastıman, başkaca bu öğrencilere beceri terbiye ve dayanak verdiklerini de kaydetti.

Yastıman, Türkiye'nin insanlı ve insansız iklim araçları dair ati birlikte seviyeye geldiğini hatırlatarak, manken uçakların bu işin temelinde bulunduğunu anlatım etti.

Yastıman, THK öğrencilerinin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'teki İHA yarışmalarına katılarak tasarımlarını ekspozisyon olanağı yakaladığını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler