USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Anadolu'nun hanımları giysileriyle Malazgirt Zaferi etkinliklerini renklendirdi

Anadolu'nun nice ilinden Malazgirt Zaferi'nin 951. sene dönümü etkinlikleri kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesine mevrut kadınlar, hem lokal ürünlerini tanıttı bununla birlikte giyindikleri giysilerle kültürlerinden örnekler sergiledi.

Anadolu'nun hanımları giysileriyle Malazgirt Zaferi etkinliklerini renklendirdi
25-08-2022 15:06
Van

Çarho mevkisinde Türk bayraklarıyla donatılan Ahlat Millet Bahçesi, Malazgirt Zaferi'nin 951. sene dönümünde ayrımlı kültürlerin mukarenet noktası oldu.

Selçuklu motifleri mevcut keçeden mamul eğlek otağı ile 51 çadır, Selçuklu mimarisiyle düz yazı edilen mescit, kahve ve köprü, okçuluk ve süvari okçuluk alanlarıyla ziyaretçilerin sürede seyahate çıkmış olduğu kavim bahçesinde, Konya, Eskişehir, İzmir, Manisa, Gaziantep, Kayseri, Diyarbakır ve Bursa kabil nice ilden mevrut hanımlar da yerel ürünlerini tanıttı.

Rengarenk kostümleriyle yaşadıkları yörenin kültürünü etkinlik sahasına haiz kadınlar, domestik ve ecnebi ziyaretçilerin özen odağı oldu.

Eskişehir Anadolu Bacıları Derneği kadrosu de tarihte ehemmiyetli yere cemaat bulunan Nene Hatun, Şerife Bacı ve Nezahat Onbaşı kabil adların gösterdiği kahramanlığı temaşa gösterileriyle canlandırdı.

"İnsanlar burada alaca aş kabil birbirleriyle harmanlanıyor"

Bursa'dan mevrut Minusa Acar, AA muhabirine, geçmiş kat Malazgirt Zaferi etkinliklerine katıldığını ve aşırı bahtiyar bulunduğunu söyledi.

Ahlat'a 20 saatlik yolculuğun peşi sıra ulaştığını özetleyen Acar, "Burada Yörük kültürünü yansıtıyoruz. Yöresel kıyafetlerimizle katıldık. Her yandan mevrut insanoğlu burada alaca aş kabil birbiriyle harmanlanıyor. Birçok arkadaş edindik. Evlerine, memleketlerine çağırma ediyorlar. 7'den 70'e hepsi ayrımsız halayda, ayrımsız firez ve türküde buluşuyor. Gerçekten sunturlu ortak ortam." ifadelerini kullandı.

İzmir'den mevrut Meryem Pişkinkaya da "25 sayaç devam eden otobüs yolculuğunun peşi sıra buraya geldik. Burada Yörük kültürünü yaşatmaya, çocuklarımıza kalıp olmaya çalışıyoruz. Burası şarki ve batının kaynaşması oldu. Burada samimiyet, hürmet var. Muhteşem ortak atmosfer. Bunu anlatmanın tarifi yok." niteleyerek konuştu.

Manisa'dan mevrut Ayşe Demir de tradisyon ve göreneklerini Ahlat'a taşıdıklarını, evde, mahallede giyindikleri yerel giysileriyle galebe kutlamalarına katıldıklarını anlattı.

Doğu ve batıyı kaynaştırdıklarını tamlayan Demir, "Anadolu'nun kâffesi renkleri burada. Ata yurdundayız, erinç içindeyiz." dedi.

Eskişehir Anadolu Bacıları Derneği Başkanı Hafize Erdoğan, alp Türk hanımlarını bildirmek düşüncesince 20 dakikalık demonstrasyon hazırladıklarını söyledi.

Türk hanımının kimliğini, kahramanlığını ortak kat elan uyarmak istediklerini kaydeden Erdoğan, "Eskişehir'in kültürüyle geldik. Çok dobra özen var. Kahraman Türk hanımlarını canlandırdığımızda kişilerin duygulandığını görüyoruz. Çok dobra ortak yassı oluştu. Her yöreden gelenler ortak arada." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler