USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afgan sarıklı kardeşler 30 salname birikimlerini sel felaketinde kaybetti

Afganistan'ın Logar vilayetinde dü sarıklı kardeş, 30 salname emekleriyle mensur ettikleri evleri ile toprak ve hayvanlarını alevlenmiş su taşkınları dolayısıyla kaybetti.

Afgan sarıklı kardeşler 30 salname birikimlerini sel felaketinde kaybetti
25-08-2022 13:08
Kabil

Taliban eğreti hükûmetinin Afet Yönetimi Devlet Bakanlığı verilerine göre, akıbet müşterek aydır Afganistan'ın ilkin şark vilayetlerinde meydana mevrut aşkın yağışların oluşturduğu sel felaketleri dolayısıyla 180'e yaklaşan insanoğlu yaşamını kaybederken yüzlercesi yaralandı.

Ayrıca yüzlerce ev ile binlerce efsanevi öldürme oldu, binlerce dönüm ekincilik arazisi kullanılamaz bir hale geldi.

AA muhabiri, taşkınların ciddi tahribat oluşturduğu Logar vilayetinin Huşi ilçesindeki afetzedelerle görüştü.

İlçede alışveriş haset gün ortası saatlerinde başlayıp kestirmece 3 bugün devam eden alevli sıkıntı ve aşkın yağışlar, buradaki yüzlerce insanoğlunun yaşamını "sıfırladı".

Seller dolayısıyla ilçede 20'den müşterek tomar insanoğlu yaşamını kaybederken kaymakamlık sakinleri, bereket şeb saatlerinde olsaydı, dirilik kaybının aşkın artık müşterek tomar olacağını söyledi.

Huşi sakini yüzlerce insan, senelerce dişinden tırnağından artırarak elde ettikleri bütün birikimlerini kaybedip desteğe kadın hale düştü.

Afetzedelerin biri, gönderilen çadırlarda iri imkansızlıklar bünyesinde yaşamaya başladı.

İlçede biraz Afganistan merkezli dernek, çadır, battaniye, besin derece asliye dirim materyali desteği gerçekleştirme ediyor, afetzedeler bu yardımların ehliyetsiz bulunduğunu belirtiyor.

Öğretmen kardeşler gelişigüzel şeyini kaybetti

Payana köyü sakinleri Muhammed Arız Rahmeti ve Nakibullah Rahmeti kardeşler de sellerde varını yoğunu kaybeden eşhas arasında.

İlçede 30 senedir pedagoji bilimi vererek geçimlerini sağlayıcı hoca kardeşlerin kurmuş oldukları düzen, seller dolayısıyla bozuldu.

İki ahi de evlerini, eşyalarını, tarlalarını, hayvanlarını ayrıca semere ağaçlarını kaybetti.

Muhammed Arız Rahmeti, ayda 7 bin afgani (yaklaşık 80 dolar) aylık aldıklarını belirterek müşterek artık konutlarını onarım edemeyeceklerini, buna güçlerinin yetmediğini söyledi.

10 yabanlık ailesinden dirilik kaybı olmamasının "buruk sevinç" yaşattığını tamlayan Arız Rahmeti, taşkına tedariksiz yakalandıklarını söyledi.

Arız Rahmeti, taşkının şu şekilde bitmeme etti:

"Sel, mallarımızı, evimizi, ibne ve koyunlarımızı, 9 kovanımızı, 52 tavuğumuzu ağız ağıza namevcut etti. Sel çabucak geldi ve aşkın şiddetliydi. Evin içindeki, dışındaki bütün eşyaların tamamını götürdü. Neticede gelişigüzel noktayı sel aldı. Sanki denizdeymiş derece gelişigüzel karye su içre kaldı. Ne mevcut ne namevcut altını adına getirdi."

Arız Rahmeti, evinin bünyesinde suyun 1 metreye denli yükseldiğini elleriyle göstererek "Tüm varımı yoğumu namevcut etti işte. Ömrüm süresince böylesi büyüklükte müşterek afeti, seli görmemiştik." dedi.

Meyve ağaçları bile dokunca gördü

Nakibullah Rahmeti ise devir kurnaz bahçesindeki meyveleri sattığını fakat şu an onların üstelik iri dokunca gördüğünü tabir etti.

8 yabanlık ailesinde dirilik kaybı yahut yaralanmanın yaşanmadığını aktaran Rahmeti, millî ve arsıulusal kurumlardan iane beklediklerini söyledi.

Bugüne denli rastgele müşterek iane almadıklarını, bunun düşüncesince esna beklediklerini tabir fail Rahmeti, şunları kaydetti:

"Evimin 5-6 odası vardı, bütünü bozma oldu. Eşyalarımız da öyle. Bir zerre elbise ile çıktık sadece. Öğretmenlik aylığı ile 30 sene çalıştık ve bu evleri yaptık. Hepsi gitti. Çocuklarım küçük. 7 bin afganilik muallimlik aylığı ile 8 erkek geçinmeye çalışıyoruz. Mal, dünyalık bütünü bitti, gitti."

Şu an çalışmış oldukları okulun müşterek odasına dü eş bu arada sığındıklarını kaydeden Rahmeti, "İnsanlar çaresiz, işsiz kaldı. Yardım edilmesi lazım. Bu evleri demincek tığ onarım de edemeyiz. Pahalılık var." dedi.

Yağış ikazları yapılıyor

Afganistan Meteoroloji Kurumu, akıbet devirde yoğun pıtrak icra ettiği aşkın yağmur uyarılarını sürdürüyor.

22 Haziran'da Afganistan'ın şark vilayetlerini vuran 5,9 büyüklüğündeki yer sarsıntısı dolayısıyla 1200'den müşterek tomar insanoğlu yaşamını kaybetmişti.

Depremden çelimsiz müşterek müddet sonraları da gene şark vilayetleri sel felaketleri dolayısıyla yurt gündemine oturdu. Taliban eğreti hükûmetinin Afet Yönetimi Devlet Bakanlığı verilerine göre, akıbet 4 ayda meydana mevrut taşkınlar dolayısıyla 300'e yaklaşan insanoğlu yaşamını kaybetti.

Afganistan'da derinlemesine seneler devam eden çatışmalı düzlem dolayısıyla geliştirilemeyen enfrastrüktür sorunları ve vadiler süresince kurulan iskân bölgeleri dolayısıyla yağışlar aşkın aceleci müşterek şeklide taşkına dönüşebiliyor.

Bu sebeple bire müşterek sürede kuraklıktan muzdarip Afganistan'da, az miktardaki yağışlar üstelik tahripkâr neticeler doğurabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler