USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afgan hanımlar hemcinslerine iş imkanı sağlayarak rüya oluyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'de ortak ekip kadın darülfünun öğrencisi, hakları kısıtlanan hemcinslerine iş imkanları sağlıyor.

Afgan hanımlar hemcinslerine iş imkanı sağlayarak rüya oluyor
02-02-2023 12:15
Kabil

Taliban'ın Afganistan yönetimine gelmesiyle bayanların pedagoji bilimi ve çalışmasına müteveccih getirmiş olduğu engellemeler Afgan kadınlarının sosyal görünürlüğünü azaltırken, kimisi hanımlar bu hali aksine çevirmeye çalışıyor.

Ülke genelinde aşırı sayıda kadın, ferdî olanaklarıyla okula gidemeyen kızlar ve işlerinden çıkarılan bayanların yaşama tutunması düşüncesince girişimlerde bulunuyor.

Kimi gayriresmi okullar kurarak kız çocuklarını eğitiyor, kimisi de türlü bölgelerde atölyeler açarak hemcinslerine iş imkanları sağlıyor.

Üniversite talebesi terzi yetiştiriyor

Kabil Üniversitesi Gazetecilik Bölümü sonuç derslik talebesi 21 yaşındaki Hüsna Raifi de bahis konusu fahri girişimcilerden biri.

Raifi, fahri dostlarının desteği ile açmış olduğu dikiş atölyesinde işini kaybeden aşırı sayıda hanıma ve okula gidemeyen kız öğrencilere sistem öğreterek dirimlik elde etmelerini sağlıyor.

Ayrıca Raifi ve arkadaşları, okula gidemeyen kestirmece 100 kız öğrenciye devre içi şekilde mektep müfredatına akla yatkın parasız öğüt veriyor.

"İlim Yolu" adı maruz dikiş atölyesinde 30'a andıran kadın, sistem öğrenerek değişik örge ve desenlerde giysi ve el ürünleri yapım ediyor. Elde edilen mahsulat ise kentin değişik bölgelerindeki salon ve pazarlarda satışa sunuluyor.

Kursun katılımcıları, buranın kendilerine iş olanağının birlikte ruh bilimsel manada da kazanım sağladığını anlatım ediyor.

Raifi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dostlarıyla zat olanaklarıyla kestirmece 500 dolar harcama yaparak atölyeyi açtığını ve atölyede işlerin beklenenden hâlâ aceleci geliştiğini belirtti.

Atölyenin kendileri düşüncesince "manevi ortak ortam" bulunduğunu kail Raifi, rastgele sabık çağ aldıkları siparişlerin arttığını aktardı.

Kapasitelerini yetiştirmek istediklerini kaydeden Raifi, "Afganistan'da hanımlara müteveccih kısıtlamaların artarak çoğalması ve kızlar düşüncesince darülfünun ve okulların kapatılması hanımlara müteveccih hakeza ortak işlik kurmamız açısından bizi motive etti. Evlerinde oturuyorlardı. Ekonomik manada dokunca görmelerinin birlikte ruh bilimsel manada da dokunca görmüşlerdi." ifadesini kullandı.

Şimdiye derece tek kurumdan dayanak almadıklarını kail Raifi, Taliban yönetiminden rastgele ortak kısıtlamayla karşılaşmadıklarını kaydetti.

Bakanlıktaki işini kaybetti, dikiş eğitimi alıyor

28 yaşındaki kursiyer Temenna Osman, Taliban gelmeden geçmiş ortak bakanlıkta çalıştığını fakat hâlâ sonradan işini kaybettiğini aktardı.

İşini kaybetmiş olduğu süreci "Taliban Kabil'e girdiğinde bakanlıktaydım. Birden gelmişlerdi ve aşırı şaşırdık. İzin alıp eve gittik. Çok üzüldüm ve ağladım. Bir hâlâ işe gelmemizi istemediler." ifadeleriyle özetleyen Osman, giderek namına ilişik ortak terzi dükkanı ayırmak istediğini söyledi.

15 yabanlık ailesinde hemen ortak kardeşinin çalıştığını ve maddesel manada güç halde olduklarını kaydeden Osman, "Buraya kendime ve aileme iane edebilmem düşüncesince sistem öğrenmeye geldim. Ruhen dobra geliyor burası. Yeni şeyler öğreniyoruz." diyerek konuştu.

Son sınıftayken darülfünun eğitimi sona erdi

Kabil Üniversitesi Gazetecilik Bölümü sonuç derslik talebesi 22 yaşındaki Esina Sobey, Taliban'ın kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimini askıya alması zımnında bundan hakeza eğitimine bitmeme edemediğini söyledi.

Sobey, arkadaşı Hüsna Raifi ile kurmuş oldukları dikiş atölyesindeki faaliyetlere odaklandığını belirterek bundan sonradan bayanların iş dalında görünür olması düşüncesince çabalayacağını vurguladı.

Burada kazanılmış olduğu parayla okula gidemeyen kız öğrencilere dayanak bulunduğunu tamlayan Sobey, Taliban'ın hanımlara müteveccih pedagoji bilimi ve düzentileme alanlarındaki kısıtlamaları kaldırmasını istedi.

Sobey, "Kızlar düşüncesince üniversitelerin kapatıldığını duyduğumuzda bundan sonradan ne yapacağımızın derdine düştük. Bu atölyeyi ihdas nedenlerimizden birisi de kızların gönlünde düş yeşertmeyi istememizdi." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler