USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

ABD'deki Türk topluluğunun Şevkiye teyzesi 50 salname ABD hikayesini anlattı

ABD'nin New York kentinde, Türklerin 92 yaşındaki Şevkiye teyzesi, kısaca sağlıksız asırdır Türk toplumuna fariza ediyor.

ABD'deki Türk topluluğunun Şevkiye teyzesi 50 salname ABD hikayesini anlattı
06-11-2021 11:25
New York

ABD'de 1977'de başlatmış olduğu kampanyayla Anadolu'daki karye okullarına defter, çeşit kabil ekol materyali gönderen, "Türkiye gülük değildir" kampanyası düşüncesince Amerikalı siyasetçilere mektuplar yazarak şişman nağme getiren, Türk mutfağını tanıtıcı Şevkiye Sun, 50 senedir yaşamış olduğu New York'ta Türk camiasının "Şevkiye teyzesi" şekilde biliniyor.

ABD'ye geldiği önceki zamanlardan itibaren Türkiye'nin New York'taki ulusal neşe kutlamalarını kaçırmayan, Türk camiasının elden rastgele etkinliğine katılan, Türk Günü ilerlemesinde elinde Türk bayrağıyla en önlerde yerini meydan Sun, yalnızca zat camiasının değil, bire birlikte sürede Müslüman camiasının da sevgisini kazandı.

Sun, 1971 senesinde kardeşleriyle İstanbul'un Aksaray semtinde yaşadıkları Maşallah Apartmanı'ndan New York'a taşınmasıyla başlamış olan sıhhatsiz yüzyıllık ABD öyküsünü, Manhattan'da birlikte kafede birlikte araya geldiği AA muhabirine anlattı.

Sun, ABD'ye önceki şekilde 1958'de hekim koca kardeşinin, henüz sonraları kendisi ve öbür kardeşlerinin geldiğini belirterek "Amerika'ya yetişme arzumuz bulunmadığı şekilde kimi etkenler bizi buraya gelmeye ahlaksız etti." dedi.

ABD'ye önceki geldiklerinde on paralık İngilizce bilmediklerini, kimseyi tanımadıklarını ve aşırı külfet çektiklerini kail Sun, giderek Türk camiasının içerisine girdiğini söyledi.

Sun, "Geçtiğimiz eylülde 50. yılımızı bitirdik. En aşırı 2 sene kalır döneriz demiştik, vürut o geliş. Bir henüz da olmadı. Koşullar lazım etmedi. Ben hala bavulumu elime alıp daima görmek isterim ancak kardeşlerim burada ve yegâne başıma orada ne yapacağım." niteleyerek konuştu.

Anadolu'daki karye okullarına senelerce yegâne başına iane gönderdi

Maddi şekilde menfaatlerini toparladıklarında önceki şekilde 1970'lerin sonlarına akilane gemilerle Anadolu'daki karye okullarına kalem, defter kabil ekol materyali göndermeye başladıklarını özetleyen Sun, şu şekilde bitmeme etti:

"Çünkü gereksinimleri bulunduğunu biliyordum. Türkiye on paralık aklımdan çıkmıyordu. Bir kampanya başlattık. O vakitler telefonlar yoktu, genel ağ yoktu. Türklerin haftada yarımşar vakit çav verici radyoları vardı dü tane. 'Türkiye karye okullarına vereceğiniz birlikte defter, birlikte çeşit en şişman oyuncaklardan henüz makbule geçer' niteleyerek reklamlar veriyordum. Kız kardeşimle Brooklyn'e rıhtıma, ıpıssız bölgelere gidiyorduk. Biz o ağırbaşlı defterleri otomobile yüklüyorduk, belimiz kırılıyordu. Bunu öylelikle senelerce zat imkanlarımla sürdürdüm."

Sun, henüz sonraları valiliklerle görüştüğünü, defter ve çeşit katılması düşüncesince dünyalık katkısı yaptığını, birlikte müddet sonraları pabuç yardımına da başladığını, demin ise rastgele sene Türk Kızılaya besin katkısı yapılması düşüncesince elinden geldiğince bağışta bulunduğunu anlatım etti.

Türkiye'nin İngilizcesinin, bu dilde bire birlikte sürede "hindi" anlamına geldiği düşüncesince "Turkey" kelimesinin "Türkiye" şekilde değiştirilmesi düşüncesince 1990'lı zamanlarda "Türkiye gülük değildir'' kampanyası yaptığını tamlayan Sun, aralarında zamanın ABD Başkanı George W. Bush'ın benzeri Barbara Bush'un da bulunmuş olduğu Amerikalı ve de Türk yetkililere betik yazdığını, ayrıca Barbara Bush'un namına el yazısıyla betik gönderdiğini dile getirdi.

Sun, Yahudi ve Hristiyan toplumlarının ABD'de zat bayramlarında okuldan affedilmiş tutulduğunu belirterek Müslümanların da bu muafiyetten yararlanması düşüncesince Müslüman toplumuyla kendisinin de savaşım verdiğini anlattı. Sun, 25 senenin böylecene New York'ta Ramazan ve Kurban bayramlarında okulların dinlence olması sonucu alındığını vurguladı.

New York'ta rastgele sene anadan görme Müslüman Günü Yürüyüşü'ne de katılıp Türk bayrağı taşıdığını anlatım fail Sun, 3 sene evvela New York Polis Departmanı'ndaki Müslüman polislerin namına onurluk verdiğini söyledi.

Sun, "ABD'ye geldiğimden buyana anne vatandan kopmadım, aralıksız dimağımda. Buraya vücudum geldi ancak aklım daima oradaki yoksullara neler yapabilirim diyor." dedi.

Suriye'deki iç mücadelesi dayanıklı yayınlayan Sun, "Burada birlikte obje olursa tığ gidip vatanımıza sığınacağız. Onun düşüncesince vatanımızı sevmeli, saymalı yükselmesine asistan olmalıyız. Kavgalarla, şu fırka bu fırka niteleyerek olmaz, particiliği burada diyar haricinde keselim diyorum. İçinizde saklayın ne partiden olduğunuzu. Buraya geldiğinizde Türkiye Cumhuriyeti'ni sayacaksınız." biçiminde konuştu.

Şevkiye Sun, ABD'de yalnızca Türk toplumuna değil Azerbaycan'dan Kırım'a, Kıbrıs'tan Uygur Türklerine ve Bosna Hersek'e de rastgele devir dayanak verdiğinin altını çizdi.

"Amerikalılara irmiği, aşureyi ego tanıttım"

New York Mustafa Kemal Atatürk Okuluna iane neredeyse çıkmaz festivallerine katıldığını ve icra ettiği yemeklerin üstünde Türk bayrağını çizerek Türk mutfağını tanıtmaya çalıştığını gülümseyerek özetleyen Sun, "O yıllar bilmediğim İngilizcemle onlara tahtada lahana sarması tarifi veriyordum. Türk mutfağını Amerikalılara lanse etmek düşüncesince eksiksiz yemeklerin hesabına ya Türkiye bayrağını yahut haritasını çiziyordum." biçiminde konuştu.

Yıllar evvela "Türk Mutfağı" isminde birlikte konferansta ve Amerikalı isminde sanlı gösterici Joe Franklin'in monitör programında Türk yiyecekleri pişirerek Türk mutfağını Amerikalılara söylemeye çalıştığını kail Sun, "İrmiği, (tatlı) aşureyi ego tanıttım." niteleyerek konuştu.

Sun, "Biz Türkleri burada birlikte tomar tanımadıkları düşüncesince 'burada tığ de varız' niteleyerek savaşım ettim. Ben alçak kademelerden, 'başkanlıklar, unvanlar geçicidir, meydana getirilen işler kalıcıdır' niteleyerek gittim. Elimden geldiği derece hem Türkleri yabancılara tanıtmaya, hem de buradaki Türklere az buçuk olsun kılavuz gemisi olmaya çalıştım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler