TÜBA, 'Enerji Çalışma Grubu' ile Türkiye'nin bu alandaki faaliyetlerine enerji tutuyor

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Enerji Çalışma Grubumuzda hemen taşıl sabah akşam kaynaklar değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke üzere kaynakların Türkiye'de çoğaltılması dair düşünüm üretiyoruz, çalıştaylar ve raporlar hazırlıyoruz." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, erke dair Türkiye'nin kâmil bilgi insanlarından oluşan düzentileme grubu ile çabucak müstehase sabah akşam değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke üzere kaynakların ülkede çoğaltılmasına müteveccih düşün ürettiklerini, çalıştaylar ve raporlar hazırladıklarını bildirdi.

Şeker, AA muhabirine, TÜBA'nın çalışmalarına bağlı değerlendirmede bulundu.

Akademi adına Türk bilgi insanlarının yahut Türkiye üstünde icraat önleyen şahısların çalışmalarını değerlendirdiklerini ve çıkan neticeleri kamuoyuyla paylaştıklarını tabir fail Şeker, bunun haricinde yükseköğretimdeki AR-GE faaliyetlerine dayanak sağladıklarını, farkındalık tevlit ve bilimi sevdirme üzere türlü görevler üstlendiklerini söyledi.

Şeker, bu faaliyetlerin haricinde TÜBA'nın Akademi Konseyi üstünden organize ettiği ve yürüttüğü birtakım şimdiki ve birlikte vakitler bu yana bitmeme fail alışılmış çalışmalarının olduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Bu mevzuda bitmeme fail en ehemmiyetli projelerimizden bir tanesi Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde hesaplı projeyle Türk medeniyetinin köklerinde arazi alan, evvelce bilgi kullanıcılarını kabilinden üretilmiş, kitabevi raflarında eskimiş ve ya baş döndürücü az yerde nüshası mevcut eserlerin güre kuşaklara aktarılmasını hedefliyoruz. Bu eserlerin Türkçeye kazandırılması, ayrımsız sürede uygun basımı yapılarak çoğaltılması doğacak nesiller düşüncesince sonuç etap önemli."

Şeker, projeye müdahale edilecek eserlerin Akademi zarfında açılan birlikte Bilim Kurulu kabilinden seçildiğini ve yılda 10-12 kitap yayınlandığını dile getirdi.

"Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar" yapıtı güzün kütüphanelerde

Uzun süredir gündemde bulunan erke mevzusuna bağlı de birlikte "Çalışma Grubu" oluşturduklarını ve baş döndürücü cepheli faaliyetlerde bulunduklarını vurgulayan Şeker, şu detayları verdi:

"Enerji Çalışma Grubumuzda çabucak müstehase sabah akşam kaynaklar değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke üzere kaynakların Türkiye'de çoğaltılması dair düşün üretiyoruz, çalıştaylar ve raporlar hazırlıyoruz. Bu sene erke mevzusuna bağlı kavramları ve yorumlamalarını içeren, hem öğüt hem de pınar özelliği taşıyacak 'Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar' anlı şanlı yapıtı yayımlayacağız. Eserimiz, sonbahara kalmaz kütüphanelerde yerini alır."

Bilimsel alandaki 4 kamus 2023'e yetişecek

Şeker, TÜBA'nın nice bölgeye müteveccih kamus emek harcaması olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda üstünde çalışılmış bulunan Sosyal Bilimler, Mühendislik Bilimleri Terimleri, Doğa Bilimleri ve Sağlık Bilimleri sözlüklerine müteveccih güncelleme ve itmam faaliyetlerini 2023'teki Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamalarına esermek istediklerini söyledi.

Sözlüklerin dair bilirkişi akademisyenler kabilinden hazırlandığını tabir fail Şeker, "Birleşmiş Milletler bu yılı 'Temel Bilimler Yılı' anons etti. Belki de Temel Bilimler Yılı'na müteveccih en iri katkımız, bahis konusu sözlüğün Türkçeleşmiş adına kamuoyuna sunulması olacak." dedi.

Sürdürülebilir kalkınma emek harcaması mayısta paylaşılacak

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ilmî faaliyetlerin, alt kurul sonucu yahut mevrut talepler üstünde örgen bilgi kullanıcılarını kabilinden açılan düzentileme gruplarıyla yapıldığına ayraç ederek, bu kapsamda sabık sene mevrut taleplerle "Sürdürülebilir Ekonomi ve Çevre Sorunları Çalışma Grubu"nu oluşturduklarını bildirdi.

Akademi Konseyinin hâlâ sonradan konuların şen çalışılabilmesi düşüncesince grubu "Sürdürülebilir Kalkınma ve Finans" ile "Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği" düzentileme grupları adına ikiye ayırdığını özetleyen Şeker, önce grupla ilgilendiren çalışmaların mayısta Asya Akademiler Birliği ile İstanbul'da kolektif düzenleyecekleri arsıulusal birlikte görüşmede paylaşılacağını dile getirdi.

Şeker, mevki dair da türlü icraat yaparak nice şimdiki mevzuya foto tuttuklarını anımsatarak, sabık sene Marmara Denizi'nde yaşanmış bulunan müsilaj problemi ve orman yangınlarına bağlı ilmî asar yayınladıklarını vurguladı.

Her bölgede icra ettikleri çalışmaların doğacak nesillere aktarılması ve pınar özelliği taşıması düşüncesince iri mücahede gösterdiklerini tamlayan Şeker, şunları kaydetti:

"TÜBA'nın icra ettiği en kalburüstü çalışma, kuma beyin süzgecinde ülkenin mütekâmil insanoğlu enerjisini Türkiye'nin karşılaşmış olduğu sorunlara müteveccih hal önerileri kurmak ve ilgililere aktarmak. Bazı mevzular üstünde çalışmalarımız 3 yılı bulabiliyor. Bazı eserlerimiz 8 deri halinde basılıyor. Geçen sene toplamda 20 kitap yayımladık. Bu sene ise 25 kitap yayınlamayı planlıyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin 'Turcorn'ları evren devleriyle yarışıyor

2022-03-09 12:48 - Teknoloji

Yatağa bağımlı hastalar düşüncesince geçmiş el evde sağlık raporu düzenlendi

2022-03-11 12:24 - Sağlık

MHK Başkanı Gündoğdu, soruları yanıtlayacak

2022-03-09 13:25 - Spor

Türkiye'nin gök sektöründeki yatırımları savunma piyasasına de ivme katacak

2022-03-10 12:34 - Ekonomi

Belediye başkanından ‘Bergen’ filmi hakkında açıklama

2022-03-07 13:12 - Magazin

Tuğba Ekinci'den Demet Akalın'ı kızdıracak açıklama

2022-03-09 17:34 - Magazin

Türkiye'nin 'özel görev uçaklarında' eş imzası

2022-03-08 11:58 - Yaşam

Baykar Teknoloji Lideri Bayraktar, AKINCI'nın dünkü yükseklik rekorunu duyurdu

2022-03-11 21:07 - Teknoloji

Necip Sever akıbet yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 17:42 - Spor

Avrupa'nın Solar Orbiter uydusu 26 Mart'ta Güneş'e en DOĞRU pozisyona ulaşacak

2022-03-08 16:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam