'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

YDU akademisyenlerinin araştırı sonuçlarına mucibince 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin mukavim türleri, 5 yıl sonra antibiyotiklere ağız ağıza mukavim bir duruma gelecek. Bu durum, bakterinin neden bulunduğu enfeksiyon rahatsızlıklarında ölüm rakamlarını artırabilir.

Sağlık - 1 yıl önce

İnsan bedeninde katı birlikte tomar enfeksiyon rahatsızlığına yol açan bakterilerin aksi etkilerini ortadan kapatmak ve enfeksiyonların yayılmalarını karşılamak düşüncesince antibiyotikler nazik birlikte ciddiyete sahiptir. Ancak, levent boylu süredir antibiyotiklerin birlikte tomar ve kontrolsüz kullanımı, tedavide makbul antibiyotiklerin belli enfeksiyonlara gönül rahatlığı elan az can alıcı bir duruma gelmelerine ve nice değişik antibiyotiğe gönül rahatlığı mukavim bakterilerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durum, enfeksiyon hastalıklarının tedavisini başlıca birlikte mücadeleye dönüştürüyor. Diğer taraftan bakterilerin, değişik antibiyotik gruplarına gönül rahatlığı geliştirdiği direnç, bakteri kaynaklı rahatsızlıkların tedavilerini çıkmaza sürükleyebiliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Cemile Bağkur, Yakın Doğu Üniversitesi Matematik Araştırmaları Merkezi tedrisat üyelerinden Doç. Dr. Bilgen Kaymakamzade ile domestik verilerden bilistifade bakterilerdeki antibiyotik direncini ileriye çevrik ortaya koyan 35 salname birlikte vizyon hazırladı.

Araştırmada, kan, çıban ve gereklilik yolu enfeksiyonları ile menenjit ve batar kabilinden başlıca hastalıklara yol açan 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin, esnetilmiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) direnci ismi sunulan çoklu önlem mukavim türlerinin dü anne antibiyotik grubuna gönül rahatlığı etkinliği çözümleme edilerek 35 salname birlikte vizyon ortaya konuldu. Araştırma, son deva namına başvurulan karbapenem ve piperasilin-tazobaktam antibiyotik gruplarının, 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin hassas türlerinde etkinliğini korurken, mukavim türlerin 5 yıl sonra bu antibiyotiklere gönül rahatlığı ağız ağıza dayanım kazanacağını ortaya koydu.

Farklı bakteri türlerinin antibiyotik dirençlerinin tespitinde kez foto olacak çalışma, 40. Uluslararası Türk Mikrobiyoloji Kongresi'nde de sunularak Natural Sciences Publishing Yayınevine ilişik 'Progress in Fractional Differentiation and Applications' dergisinde dağılmak neredeyse ikrar edildi.

Dr. Cemile Bağkur: “Reçetesiz antibiyotik kullanması elan can alıcı kanuni düzenlemelerle sınırlandırılmalıdır”

Araştırmada imzası mevcut YDU DESAM Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Cemile Bağkur, kullandıkları fraksiyonel modelin doğacak yıllardaki değişik bakteri türlerinin antibiyotik direncinin belirlenmesinde ehemmiyetli birlikte taşıt namına uygulanabileceğini ve tedbirlerin alınmasında kez foto olacağını tabir etti. Cemile Bağkur, “ 'Klebsiella pneumoniae' bakterisi üstünde yaptığımız araştırmalar, bu bakterinin mukavim türlerinin 5 yıl sonra, son deva namına başvurulan antibiyotiklere gönül rahatlığı ağız ağıza dayanım kazanabileceğini ortaya koydu. Bu durum, bu bakterinin neden bulunduğu enfeksiyon rahatsızlıklarında tedaviyi güçleştirerek ağırbaşlı enfeksiyonların ve münasebetli ölümlerin oranında artışa neden olabilir” değerlendirmesini yaptı. Yeni antibiyotik gruplarının geliştirilmesinin devir aldığını hatırlatan Dr. Bağkur, bu bakterilerin devir içinde dünkü geliştirilen antibiyotik gruplarına da dayanım kazanabileceği uyarısında bulundu.

Akılcı antibiyotik kullanımının elan birlikte tomar benimsenmesi icap ettiğini vurgulayan Cemile Bağkur, “Doğru antibiyotik kullanması için, mikrobiyolojik namına müdellel bakteriyel birlikte enfeksiyonun varlığı behemehâl sorgulanmalıdır. Katileşmeyen hallerde ise antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” ifadesini kullandı. Reçetesiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi icap ettiğinin altını çizen Dr. Bağkur, “Halkı, antibiyotik kullanması ile alakalı namına amme spotları ve doktorların çabaları ile şuurlandırmalıyız” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

TFF’den tribün vakaları hakkında açıklama

2023-03-06 18:07 - Spor

Gelecek nesiller sismik izolatör sistemini öğreniyor

2023-03-02 11:06 - Eğitim

Uluslararası bilim topluluğu Türkiye’den uzman isme davet gönderdi

2023-03-06 16:07 - Eğitim

"Mutluluk treni" sloganıyla birleşen oyuncaklar depremzede ufaklıklara ulaştırıldı

2023-03-06 14:06 - Yaşam

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

2023-03-06 22:06 - Teknoloji

BAU Global üyesi Bay Atlantic Üniversitesi NECHE akreditasyonu aldı

2023-03-05 11:06 - Eğitim

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik servet cezası

2023-03-01 11:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

2023-03-05 16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

2023-03-04 00:05 - Teknoloji

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

2023-03-07 17:06 - Sağlık

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam