Emtia tutarları ralliler eşliğinde doruk tazeledi

Emtia piyasasında güzeşte hafta ralliler görülürken, Brent petrol, nikel ve hav tutarları müşterek esbak hafta eriştiği zirveleri tazeledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Emtia piyasasında 3 haftadır yükseliş hevesi bitmeme ediyor. Dolar endeksindeki ölçülü seyrin sürmesi, dünyanın önde mevrut biçim bankalarının "şahin" açıklamalarına rağmen servet politikalarına bağlı belirsizliğin azalması ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadisat mal fiyatlarını fevk cepheli etkilerken, sabık hafta Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla kalan gerginlik ve Çin'in talebinin elan aşkın artacağına bağlı beklentilerle mal piyasasında ralliler yaşandı.

Analistler, jeopolitik risklerin arza müteveccih endişeleri artırdığını belirterek, Çin'de faizlerin indirilmesiyle yurt ekonomisinin canlanacağına bağlı öngörülerin arttığını, böylelikle Çin'in mal talebinin artacağına müteveccih beklentilerin yükseldiğini kaydetti.

Geçen hafta Brent petrol, nikel ve hav birlikte geçmiş hafta görmüş olduğu zirveleri tazeledi. Brent yer yağı 88,8 dolar ile Ekim 2014, hav 1,2478 dolarla Haziran 2011 ve nikel 11,1573 dolarla Ağustos 2011'den buyana en faziletkâr seviyeyi gördü. Geçen hafta Brent yer yağı yüzdelik 1,2, hav yüzdelik 1,2 ve nikel yüzdelik 6,6 bedel kazandı.

Brent yer yağı fiyatlarındaki yükselişte, kalan yer yağı talebi karşısında üretimin çıtırbom kalacağına bağlı endişeler can alıcı olurken, OPEC+ grubunun 400 bin varil istihsal artışına şubatta da bitmeme etmesi kararının peşi sıra bazısı organ ülkelerdeki istihsal kısıntıları dolayısıyla hedeflenen kotaya ulaşılamaması, fiyatların fevk cepheli hareketini destekliyor.

Yemen'de İran destekli Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) düzenledikleri saldırının peşi sıra piyasalarda yaşanmış bulunan olasılı sunma kesilmelerine bağlı endişeler de Brent yer yağı fiyatlarını etkiledi.

Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla kalan gerginlik Brent petrolde beklenen sunma daralması endişelerini pekiştiriyor. Irak-Türkiye kaba yer yağı borazan hattının kestirmece 511. kilometresinde daha nedeni belirlenemeyen birlikte sebeple patlama yaşanması sonucunda meydana mevrut yangının peşi sıra BOTAŞ ekiplerince yer yağı akışının durdurulması ve fen güvenlik tedbirleri kapsamında fenomen hesabına en DOĞRU geçek vanalarının kapatılması da sunma daralması endişelerini artırarak Brent yer yağı fiyatlarını fevk cepheli destekledi.

Paslanmaz polat ve elektrikli anahtar sektörlerinden mevrut arzu nikelin yükselmesini sağladı

Paslanmaz polat ve elektrikli anahtar sektörlerinden mevrut arzu nikel fiyatlarının yükselmesine hastalık olurken, analistler, Çin'den mevrut arzu dolayısıyla nikel fiyatlarının zirveleri gördüğünü anlatım etti.

Haftalık hav ihracatındaki artma ve istihsal tahminlerindeki düşüş, hav fiyatlarında yükselişe hastalık oldu.

Doğal saf taş yağı lambası sabık hafta yüzdelik 7,1 bedel kaybetti. Çinli erke firması Sinopec'in Avrupa'ya kayda bedel oranda tabii saf taş yağı lambası satabileceğine bağlı istihbarat arza müteveccih endişeleri azaltırken, Çin'in iki canlı oranda tabii saf taş yağı lambası stokuna cemaat olduğuna da ayraç ediyor.

Geçen hafta paladyum yüzdelik 12, platin yüzdelik 6, sim yüzdelik 5,7, tutya yüzdelik 3, alüminyum yüzdelik 2,1, bakır ve kalburüstü yüzdelik 0,9 artma kaydetti.

Küresel otomotiv üretimindeki iyilik paladyum ve platin fiyatlarını desteklerken, alüminyum fiyatları, Çin'in bu emtiaya müteveccih ithalatını artırmasıyla yükseliş kaydetti. Çin'in bakır ihracatının çoğalması da bakır fiyatlarını destekledi.

Altın fiyatları, mal şişkinliği ve jeopolitik risklerin emniyetli liman cazibesini desteklemesiyle artma kaydetti.

Buğdaydaki gerileme trendi sona erdi

Tarım emtialarında da sabık hafta umumi açıdan zait birlikte tempo izlendi.

3 hafta gerileme kaydeden buğday fiyatları, sabık hafta yüzdelik 5 artarak gerileme trendine sonuç verdi. ABD'de haftalık buğday ihracatının geçmiş haftaya gereğince artma göstermesi, fiyatlarda yükselişe hastalık oldu.

Geçen hafta darı yüzdelik 3,7, soya fasulyesi yüzdelik 3,3 ve şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 3,2 bedel kazandı.

Üretim tahminlerindeki düşüş, ekincilik mal fiyatlarının yükselmesine hastalık oldu.

Vadeli muamelat ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, umumi kendisine dış satım verilerinin geçmiş haftaya gereğince çelimli geldiğini, bunun da arzu beklentilerini artırdığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ürem sonucunda toplantısında yapacağı açıklamaların mal piyasasını yakından etkileyeceği öngörüsünde mevcut Ergezen, basma tutarları ve erke maliyetlerindeki artma dolayısıyla tamamı ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini aktardı.

Buğdayın haftayı yükselişle kapattığını bildiren Ergezen, ilkin Orta Doğu ve Uzak Doğu kaynaklı alakanın tutarları fevk çektiğini söyledi.

Ergezen, istihsal tahminlerindeki düşüşün bitmeme etmesinin de hav fiyatlarının yükselmesine kez açtığını kaydetti.

"Petrol fiyatlarının faziletkâr seyretmesi, darı ve şeker hastalığı hastalığı piyasasında alımların artmasına kez açıyor"

Zafer Ergezen, yer yağı fiyatlarının faziletkâr seyretmesinin darı ve şeker hastalığı hastalığı piyasasında alımların artmasına kez açtığını belirterek, Latin Amerika'da can alıcı bulunan az yağışların darı fiyatlarının yükselmesine hastalık bulunduğunu vurguladı.

Ergezen, Çin'in şeker hastalığı hastalığı üretiminin de sonuç 5 senenin en az seviyesine gerilediğine dikkati çekti.

Kahve fiyatlarının haftayı düşüşle tamamladığını aktaran Ergezen, kıraathane ihracatının geçmiş yıla gereğince gerileme göstermesinin satı baskısının artmasına kez açtığını kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Çin yer yağı firması Sinopec, Hubey eyaletinde 105 bilyon metreküp kaya gazı buldu

2022-01-19 11:53 - Ekonomi

İzmirspor, Rıdvan Şimşek’i kadrosuna kattı

2022-01-19 13:06 - Spor

Survivor finalisti Poyraz, yeni imajıyla şaşırttı

2022-01-17 15:36 - Magazin

‘Hibrit Öğretmen Kariyer Fuarı’ başladı

2022-01-22 18:53 - Eğitim

Tohma Kanyonu kar yağışıyla beyaza büründü

2022-01-22 11:40 - Yaşam

Açıköğretim Sistemi 2021-2022 Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavları sonucu açıklandı

2022-01-17 11:59 - Eğitim

'Turkcell’in dijitalleşme yatırımları devam edecek'

2022-01-21 16:45 - Ekonomi

15 soruda 'Vadeli TL mevduat yahut iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi'

2022-01-21 13:24 - Ekonomi

'Güvenli doğumun temeli düzenli takiptir'

2022-01-20 16:02 - Sağlık

Emtia tutarları ralliler eşliğinde doruk tazeledi

2022-01-24 11:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam