Emektar hemşireler zihinsel engellilere hizmetle sabık 40 yılı anlattı

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 60 yaşın üzerindeki dü hemşiresi, 40 yılı çok süredir zihinsel engelli hastalara fariza veriyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İstanbul

Hamide Hekimoğlu hastanenin Kronik Erkek servisinde fariza yapıyor. 20 yaşlarında başladığı ve çocukluk düşsel bulunan mesleğinin 41 yılını evi kabil görmüş bulunduğu hastanede geçirdi. Kutsal addettiği cümle hayatında, birtakımı devir zihinsel engelli hastalarının annesi, arada birlikte arkadaşı, birtakımı devir ise kardeşi oldu.

Hemşireliğin sevgisiz yapılamayacağına mümin Hekimoğlu, hastaneye önce vardığında konu bağımlılarına baktığını belirterek, yaşamış bulunduğu birlikte anıyı şu şekilde anlattı:

"Serviste içki ve konu bağımlısı 18 derece hastamız vardı. Benim kabil birlikte acemiyle dalavere devrolmak düşüncesince hastalar sigaraya yasaklı konu süsü verip bahçeye attılar. Ben de elden şefime bilgi verdim, atılmış maddeyi alıp, incelemeye gönderdik. Sonunda kötü bulunduğu anlaşıldı, hastalar benimle eğlenmiş olsa da şefim dikkatimden ve nazar boncuğu şeyi gözden kaçırmamamdan çevre teşekkürname etti."

"Merhamet ve insanoğlu sevgisi yapılmaksızın hemşirelik yapılmaz"

Uyuşturucu ve konu bağımlılığı servisinden sonradan zihinsel engelliler servisinde görevlendirilmesinden önce özellikle yorgunluk duysa da giderek servisini baş döndürücü sevdiğini aktaran Hekimoğlu, şu şekilde konuştu:

"Onları tanıdıkça elan baş döndürücü sevdim ve bağlandım çünkü birlikte bebek gibiler. Suyunu içemiyor, yemeğini yiyemiyor, nazar boncuğu şeyin farkında değiller. Acımadan baş döndürücü acıma duygusu ile yaklaştım onlara. Zaten acıma ve insanoğlu sevgisi yapılmaksızın hakeza birlikte serviste hemşirelik yapılmaz. Yeri geliyor tırnağını kesiyoruz, değme çeşitli temizliğini yapıyoruz. Hatta vaktiyle bitlenen bir takım hastaların saçlarını biricik nazar boncuğu ayıklayıp temizlediğimi biliyorum. Öyle hastalar mevcut ki gaitasını avuçlayıp, yatağına sürüyor. Biz bu hastalara ihtimam veriyoruz."

"Görmeyen, lalüebkem marazlı yalnızca benimle enformasyon kuruyor"

Bütün hastaları baş döndürücü sevdiğini fakat birileri ile hususi birlikte demet kurduğunu özetleyen Hekimoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"Şu an birlikte hastam mevcut konuşamıyor, gözü de görmüyor. Onun yaşlarında birlikte oğlum mevcut onun kabil seviyorum, adeta içsel oğlum. Benim dışımda kimselerle enformasyon kurmuyor, birlikte biricik ego konuşursam reaksiyon veriyor. Kendini anlatım edemediği düşüncesince ona erinç dulda iç idare elan kaslı durumda. Yine doğudan mevrut birlikte hastam vardı, daima kız doğurduğu eş doğurmadı niteleyerek benzeri ve kayınvalidesi kabilinden dövülüp, şiddete sunulan kalıp, sokağa atılmıştı. Bana daima ana derdi. Yıllardır on paralık arayanı soranı olmadı. Bir devir atmık fıtığından cerrahi müdahale olmuştum, gelip bacağıma ovuşturma yapardı. Bana baş döndürücü bağlanmıştı."

Çarşamba gato börek günü

Günümüzde şifahane koşulları ve imkanlarının göreve geldiği 41 sene evveliyat ile kıyaslanamayacağını özetleyen Hekimoğlu, "mutlu çarşamba" günlerinde hemşire ve personelin icra ettiği kek, börek ve poğaçaları hastalarla birlikte arada paylaştıklarını belirtti.

Hekimoğlu, zihinsel engelli hastalarla ayrı birlikte demet kurduğunu, baştan dünyaya gelse gene hemşire olacağını ve gene zihinsel engellilere ihtimam buyurmak isteyeceğini anlatım etti.

"Hastalarla aramızda baş döndürücü müeddep birlikte çizik var"

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin gayrı birlikte eski hemşiresi ise "Kronik Erkek" servisinde etkin Gülcivan Duman. 63 yaşındaki Duman, ömrünün 42 yılını zihinsel engelli hastalarla geçirdi.

Mesleğini sevmesinde hastalarla duygudaşlık kurmanın şişman ehemmiyet taşıdığına ayraç fail Duman, "Onların durumunda kılıç de olabilirdik. Mesela birlikte hastam vardı, gençliğinde birlikte kızı baş döndürücü sevmiş, evlenemeyince, esmer aşk yüzünden hastaneye düşmüş. Bir ayrıksı hastam annesini ve babasını yitirmiş ve o travmayı atlatamadığı düşüncesince buraya gelmiş. Yani bu hastaneye düzleşmek her insanın başına gelebilir, baş döndürücü müeddep birlikte çizik mevcut onlarla bizim aramızda." ifadelerine toprak verdi.

Duman, birlikte nöbetinde yaşadıklarını ise şu şekilde anlattı:

"İlk göreve başladığım yıllardı, marazlı çok, olanaklar kısıtlıydı. Bugünkü kabil imkanlarımız yoktu. Koridorun ortasında dü marazlı birlikte battaniyeyi birer ucundan tutmuş, çekiştiriyordu. İkisi de 'Benim olacak' diyor ayrıksı birlikte obje demiyordu. Baktım ayıramıyorum, gittim makası aldım battaniyeyi ortadan ikiye böldüm, 'Al bir tanesi senin ötekisi senin' niteleyerek vakası çözdüm. Yani marazlı başına birlikte battaniye ve döşek güçlü düşmüyordu eskiden."

55 senedir yatan marazlı aileden bir tanesi kabil oldu

Mesleklerinin mihrak noktasının duygudaşlık bulunduğunun altını çizen Duman, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Biz hastaların noktayı geliyor anası noktayı geliyor arkadaşı, dostu oluyoruz. Onları anlamaya idman ve kendimizi onların hesabına atmak baş döndürücü önemli, hırçın hâlde bu iş yapılmaz. Bazen kaybettiğimiz hastalarımız olmaktadır gözyaşı bakımından güya birlikte yakınımızı yitirmiş kabil üzülüp, günlerce ağlıyoruz. Mesela 7 yaşlarında buraya gelip 62 yaşlarında bulunmasına karşın halen burada bulunan birlikte hastamız var. Onlar bundan hakeza bizim düşüncesince aileden bir tanesi gibi. Bütün hastalara denktaş davranmaya çalışıyoruz gücün bizlere basıcı hastalara elan imtiyazlı prosedür ediyoruz. Zira onlar özlük başlarına hayatlarını idame ettiremiyorlar."

Hemşireliğin, çocukluk düşsel bulunduğunu aktaran Duman, bundan ötürü 63 yaşlarında bulunmasına karşın elan derinliğine seneler mesleğini gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü estetikçi çaldı, Bediha Akartürk söyledi

2022-09-19 15:04 - Magazin

"2. Maden Kurtarma Yarışması" başladı

2022-09-20 19:02 - Ekonomi

Milli boksör Rabia'nın amacı sabık yıl sıhhatsiz artan bökelik hayaline ulaşmak

2022-09-23 12:02 - Spor

Togg Konsept Akıllı Cihazı'nın Türkiye'deki toy durağı Galataport İstanbul oldu

2022-09-20 17:03 - Teknoloji

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, BM’de dünya telekomünikasyon sektörünü temsil etti

2022-09-20 18:02 - Teknoloji

'Omicron’da tat ve koku kaybı yaşayanların yüzde 50’sinde depresyon görülüyor'

2022-09-20 11:03 - Sağlık

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Dünya Şampiyonası mesaisi başlıyor

2022-09-23 11:02 - Spor

Balık yemeyen balıkçıllar efsanevi sürüleriyle yaşamlarını sürdürüyor

2022-09-17 15:01 - Yaşam

Iğdır'da tedavisi sonrası bırakılan kartal uydu vericisiyle izleme ediliyor

2022-09-22 11:02 - Yaşam

'Sivrihisar Hava Gösterileri 2022' başladı

2022-09-17 19:01 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam