'Ağrının altından omuz çıkığı çıkabilir'

Toplumda hâlâ baş döndürücü sporcularda tanıdık omuz çıkığına hakkında uyarıcı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Omuz çıkığı kendini 2 halde gösterebilir. İlki haricen da açık açık mahsus bulunan çıkıklardır. İkincisi ise baş döndürücü anlaşılamayan, kendini der

Sağlık - 3 yıl önce

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, başta sporcularda sık sık tanıdık omuz çıkıklarına değgin ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Avcı, omuz ekleminin bulunmuş yer aldığı boşluğu ayrılma etmesine omuz çıkığı ismi verildiğini belirterek, “Günlük yaşamda en fazla tercih ettiğimiz eklem, omuz eklemidir. Bu sebeple omuzu haklı markajcı bağlarla ait yırtıklar kararında omuz eklemi çoğunlukla çıkabilmektedir. Omuz eklemiyle ait strüktürel anomaliler veya bağların fazla streç olması kabil ahval çırılçıplak veya kalıtım bilimi alışkanlık gerçekleştiren faktörlerdir. Ama gerçekte tekrarlayan omuz çıkığının en ehemmiyetli nedeni; omuz çıkığının er yaşlarda geçirilmesi ve bu bağların dört dörtlük namına iyileşememesidir. Bir öteki etmen namına da meydana getirilen sporlar, fiziki aktiviteler omuz çıkığının tekrarlamasına döşeme hazırlayabilir. Özellikle 20 yaşında birlikte çıkmış geçiriliyorsa ve futbol, basketbol, uçan top kabil yarışmalı sporlarla da insan ilgileniyorsa omuz çıkığının yineleme ihtimali enine boyuna yüksektir” dedi.

“2 durumla ortaya çıkabilir”

Özellikle ciddi fiziki aktiviteye yaslanan işlerde çalışanlarda omuz çıkığının şimdi fazla görüldüğüne ayraç fail Doç. Dr. Avcı, şöyleki bitmeme etti: “Daha fazla ciddi fiziki aktivitelerle yahut ciddi sporlarla ilgilenen rical yer aldığı düşüncesince omuz çıkığı şimdi fazla baylarda görülüyor. Omuz çıkığında 2 gestalt gır konusudur. Birincisi haricen da açık açık anlaşılan bulunan çıkıklardır. Major dislokasyon haklı fazla hararetli birlikte dert ve ayrımsız sürede omuz ekleminin çıkmış yer aldığı alanda deformite oluşuyor. Apolet dediğimiz vaziyette parasız dirseğini aracılığıyla destekleyerek omzundaki ağrıyı ve biçim bozukluğunu azaltmaya çalışıyor. Bu durumun dışardan anlaşılmaması muhtemel değil. İkincisi ise fazla anlaşılamayan, kendini dert namına anlaşılan fail instabilite dediğimiz durumdur. Omuz eklemi boşluğu dört dörtlük namına ayrılma etmiyor, el tabiriyle çıkayazmak denilen gestalt ortaya çıkıyor. Omzun alışılagelen akım arkının dışına çıkmasına tığ omuz instabilitesi diyoruz. Bu da geçirilmiş omuz çıkıklarında veya apayrı birlikte ekipman döşeme ihzari faktörlerin kararında ortaya çıkıyor. Belirtileri dört dörtlük birlikte omzun yerinden ayrılması değil de dert veya anlaşılan hareketleri yapamama namına çıkıyor.”

“Tekrarlayan çıkıkta er gözyaşı birlikte riziko faktörüdür”

Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, omuz çıkığı tedavisinde aykırı düşünce birlikte alışveriş olduğunu belirterek, “Klasik bilgilerimiz encam yaşlarda rastgele ayrışık fay ve çıkığın şimdi tekaüt iyileşebileceği şeklindedir. Ancak tekrarlayan omuz çıkığında bunun tersi birlikte gestalt var. Eğer geçmiş omuz çıkığını er yaşta geçiriyorsak, başta 20'li yaşlar yahut 20 gözyaşı altında, yineleme riski yüzdelik 90'lara dayanıyor. Çünkü geçmiş çıkmış er yaşta geçiriliyorsa burada bağların düzelme ihtimali şimdi düşüktür, yineleme riski de şimdi yüksektir. İleri yaşlarda başta 35 yaşından sonradan geçirilen çıkıklarda bu kez yineleme ihtimali düşüktür. Ama bu kez omuz çıkığına değgin birlikte ekipman sekerler yahut bitmeme fail şikayetler olma ihtimali şimdi yüksek. Mesela 40 gözyaşı üzerinde başta omuz kaslarıyla ait çıkıkla bu arada yırtıklar yahut omuz kemiğiyle ait kırıklarda oluşabiliyor. Haliyle düzelme süreçleri şimdi etraflıca olabiliyor. Kısaca tekrarlayan omuz çıkığında er gözyaşı birlikte riziko faktörüyken, encam yaşta ise omuz çıkığına değgin sekerler düşüncesince akım kısıtlılığı ve dert birlikte riziko faktörü oluyor” dedi.

“Cerrahideki erek hastayı emektar biçimine döndürebilmek”

Tedavide birlikte tane birlikte kriterin bahis konusu olmadığına yer veren Doç. Dr. Avcı, “Öncelikle hastayı değerlendirirken röntgen sonuçlarını, muayenesini, yaşını, icra ettiği sporu ve fiziki etkinlik düzeyini delik uğrunda bulundurarak birlikte puanlama sistemi oluşturuyoruz. Buna mucibince faziletkâr ihtimalle tekrarlayacaksa geçmiş çıkıkta bile faaliyetler yapılabilir. Özellikle 20 yaşın altındaysa, acemi yahut meraklı sporla ilgileniyorsa geçmiş çıkıkta bile cerrahi el işi başvurabiliriz. Genel konsepte baktığımızda birlikte omuz çıkığı tekrarlıyorsa, bundan böyle omuz kesme değilse faaliyetler behemehâl lüzumlu bir duruma geliyor. Ancak parasız 20'li yaşlarda değilse, sportmen değilse, riziko faktörü bulunmuyorsa geçmiş omuz çıkığında o devir omzu adına oturttuktan sonradan dizi film askısıyla 2 haftalık birlikte istirahatle ve arkası sıra mevrut iyileştirme süreciyle enerjik yaşamına döndürüyoruz. Günümüzde cerrahi müdahalenin tamamına yakınını boğunuk yöntemlerle yapıyoruz. Bunun pozitif yanları ağrının az oluşu, şişkin ve ameliyata değgin hastalıkların minimum düzeye daha kolay ve yalın bir duruma getirilmesi oluyor. Dolayısıyla faaliyetler sonrası ayrımsız çağ yahut birlikte çağ sonradan hastayı taburcu edebiliyoruz. Normalde omuz ameliyatından ahir 3 maaş süreçte omuz bağları iyileştiği devir bizim maksadımız kişiyi emektar etkinlik düzeyine ulaştırmaktır. Bir muamele kalburüstü yapılmışsa parasız günce aktivitesine dönebilir. Buradaki maksadımız parasız spor yapıyorsa spora döndürmek, ciddi birlikte iş yapıyorsa ciddi işe döndürmektir. Başarılı birlikte omuz cerrahisi sonrası insan yine emektar aktivitesine dönmelidir” halinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

2021-11-13 14:15 - Spor

30 senedir diyabet dair zihin peyda etmek düşüncesince güç harcıyor

2021-11-13 12:55 - Sağlık

Bu senenin zeytin ve zeytinyağı toplam ürün tahmin emek harcamaları tamamlandı

2021-11-13 12:49 - Ekonomi

İkiz gemiler Kuşadası'na bin 200 yolcusuyla geldi

2021-11-13 13:54 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

2021-11-13 14:28 - Yaşam

Nihat Kırmızı, Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu’nda

2021-11-13 13:00 - Spor

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

2021-11-13 15:00 - Gündem

Fenerbahçe, eksik kadroyla çalıştı

2021-11-13 14:00 - Spor

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

2021-11-13 14:38 - Ekonomi

Karadağ-Türkiye maçının biletleri tükendi

2021-11-13 14:04 - Spor

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam