USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Türk güreşi acemi müşterek muvaffakiyet hikayesi yazmaya çalışacak

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, dünkü ortak öykü yazacaklarını belirterek, "Ben ve arkadaşlarım, inşallah güreşi zarfında bulunmuş olduğu halden çıkartacağız. Güreşi dobra yarınlara taşıyacağız." dedi.

Türk güreşi acemi müşterek muvaffakiyet hikayesi yazmaya çalışacak
02-12-2021 14:49
Ankara

Federasyonun 6 Kasım'da meydana getirilen umumi kurulunda başkanlığına seçilen olimpiyat ikincisi, evren ve Avrupa şampiyonu emektar ulusal pehlivan Şeref Eroğlu, Anadolu Ajansı Spor Sohbetleri'ne misafir oldu.

Türk güreşinin namına ve kadrosuna delibozuk edildiğini kail Eroğlu, "Delegemizin verdiği yetkiyi Türk güreşi düşüncesince en elleme biçimde görmek istiyoruz. Amaç, 2024 Paris Olimpiyatları." diyerek konuştu.

Eroğlu, federasyonda ortak sistemin bulunmadığını gördüklerini belirterek, "En biçimsiz cümle caba sistemsizlikten iyidir. Şu anda maatteessüf ortak sistemimiz yok. Bizim bulunduğumuz yerde Rusya, Dağıstan modeli olmayacak. Dünyaya güreşi öğretmiş ortak ecdadın torunları şekilde Türk modeli olacak. Olimpiyatlar, evren ve Avrupa şampiyonları denildiğinde güreş akla geliyor. Böyle değerli ortak branşın o zaman olması beni ve arkadaşlarımı üzdü. 'Kazanımlarımıza erbap çıkacağız, kaybettiklerimizi kabul etmek düşüncesince elimizden geleni yapacağız.' dedik." ifadelerini kullandı.

Son olimpiyat ve Dünya Şampiyonası'nda ulusal güreşçilerin değerli madalya kazanamadığına dikkati çekici Eroğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Tokyo'da güreşte finale sportmen çıkaramadık. Sırbistan'da meydana getirilen Dünya Şampiyonası'nda çabucak ortak sporcumuz bitiş yaptı, o da ikinci oldu. 30 değerli madalyanın dağıtıldığı yerde tığ türkiye yerine İstiklal Marşı'mızı söyletemedik. Dolayısıyla sıkıntıların ne işe yaradığını biliyoruz. En çelimsiz müddette toparlamak düşüncesince kesintisiz demeden çalışacağız. Bu işi eritme dolayısıyla koyacağız."

Eroğlu, 30'un üstünde güreş terbiye merkezinin bulunmuş olduğu bilgisini vererek, "Sadece bu evlatları seçip, buralarda yetiştirmekle sorunu çözmüş olmuyorsunuz. Bunlara kösemenlik etmesi, sporcuları geleceğe hazırlaması müstelzim antrenörlerimizde başağrısı var. Şu anda 1200-1300 anık güreşçimiz var. Bir kalaba aslında. Ama tığ bu cevheri ortak düzene oturtamamışız. Miniği yıldıza, yıldızı gence, genci büyüğe taşıyamamışız." halinde düşünüm belirtti.

Geçmişte eksiksiz alakanın A takımlara gösterildiğini ve böylecene geleceğin tehlikeye atıldığını korumak için çaba sarfeden Eroğlu, şunları kaydetti:

"A takımda madalya var ise rastgele obje amacında anlaşılmış. Halbuki bunları yaparak geleceği tehlikeye atmışız. 2024, 2028 ve ayrıca 2032 olimpiyatlarında bizlere genç, güreşi öğrenmiş, ne milleti, devleti özümleme ettiğinin bilincinde olan, ismi acemi ancak yaşantısı ve ruhu hevesli gençlere ihtiyacımız var. Çünkü simge yere düşmemeli. Olimpiyat şampiyonu çıkartmamaya başlarsak, 1970 ile 1990'lı seneler arasındaki sürece gireriz. Bu da Türk güreşi düşüncesince baş döndürücü biçimsiz olur."

"Yeni ortak göbek yetiştireceğiz"

"Ben hayatımda baştan sona eritme odaklı ortak insanoğlu oldum." diyen Eroğlu, "Biz bu sorunu çözeceğiz. Yeni ortak göbek yetiştireceğiz. Bunları gelecekte A takımlara taşıyacağız. Bizim hakkıyla 18-19 yaşlarında A ulusal formayı tasdik edeceğimiz gençlere, büyük, kabadayı yüreklere ihtiyacımız var. Bu milletin evlatlarının mayasında bu var. Bizim başlangıcında olduğumuz güreşte Avrupa ve evren şampiyonalarında bu evlatları baştan sona beraberce göreceğiz. Yeter ki bu evlatların elinden tutalım, bu ufaklıklara kısmet verelim." değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, güreşte "reset"e gerekseme bulunduğunun altını çizerek, şöyleki konuştu:

"Hiç ıvır zıvır düşünmedim, düşünmem de. Yola çıkarken 'Güreşi güreşçiler yönetecek.' dedik. Alandan kazandığımız bilgiyi, tecrübeyi doğacak kuşağımıza aktarma etmek düşüncesince yola çıktık. Biz bunu muvaffak olmak zorundayız. Aksi takdirde olimpiyat oyunlarında madalyaya özlenti kalabiliriz. Bunun düşüncesince ortak göbek yetiştireceğiz. İki-üç olimpiyat yarışacak gençlere ihtiyacımız var. Belki birincisinde olmayabilir ancak ikinci, üçüncü olimpiyatta madalya, değerli takanak gençleri bulacağız ve yetiştireceğiz. Biz batın boşluğu bulunduğunu milletimize anlatırız. Bizim devraldığımız pehlivan havuzu şu an baş döndürücü aşağılarda."

"Yasemin başarılarıyla simge reşit ortak isim"

Şeref Eroğlu, Avrupa ve evren şampiyonu, olimpiyat üçüncüsü Yasemin Adar'ın dalavere kurulunda arazi alması süreci hakkında, "Cesur kararlar edinmeyi muhip ortak insanım. Yönetim listemi yaparken Yasemin'i aradım, 'Kızım seni yönetimime yazıyorum.' dedim. 'Başkanım sen elbette akla yatkın görürsen.' dedi. Kadın güreşinde, ortak avrat yöneticiye ihtiyacımız vardı. Yasemin 3 ay, 1 sene sonradan yöneticiliği öğrenir, ehemmiyetli değil. Bizim bundan sonradan hanımlarda da yöneticiye ihtiyacımız var. Güreşin eksiksiz zorluklarını biliyor, güreşi içselleştirmiş. Zaten başarılarıyla Türk hanımına simge reşit ortak isim." açıklamasını yaptı.

Yağlı güreşin ehemmiyetli isimlerinden Ahmet Taşçı'nın da yönetimde arazi aldığına ayraç fail Eroğlu, kendisinin tecrübelerinden faydalanacaklarını belirtti.

"Bundan eskiden yönetimlere bakın, biricik kulağı fay tutumlu göremezsiniz." ifadelerini kullanan Eroğlu, "Bizim, 'Güreşi güreşçiler yönetsin.' derken alay yapmadığımızı gördüler. Yönetim yerleşmiş üyelerinin ortamında 7-8 pehlivan var. Çoğunluk bizde. Diğerleri de güreşin ne işe yaradığını bilen, bu işi muhip kişiler. İyi ortak kol kurduğumuzu düşünüyoruz. Ben ve arkadaşlarım, inşallah güreşi ortamında bulunmuş olduğu halden çıkartacak, dobra yarınlara taşıyacağız. Bize sakıt dede sporumuz güreşi şimdi karşılama taşımak. Güreşi olimpiyatlarda şimdi değerli ortak spor durumuna getirmek." açıklamasını yaptı.

Eroğlu, 2024 Paris Olimpiyatları hedefine bağlı istifham üzerine, şunları söyledi:

"Koyduğumuz geçmiş hedef; 2024'e anca ortak kol tecrübe edelim ki güre ortak kol olsun, 2028 Olimpiyatları'na, ayrıca 2032 Olimpiyatları'na da gitsin. Olimpiyatta koyduğumuz erek 4 madalya. Çünkü 2016 Rio Olimpiyatları, 2009-2010'dan, Osman Aşkın Bak bakanımız döneminden itibaren başlamış olan ortak çalışmaydı. Rıza Kayaalp, 2008 Olimpiyatları'nda benimle ekipman arkadaşıydı, baş döndürücü gençti. O çağ yitirdi ancak ondan sonradan baştan sona kazandı. Biz de aynısını gerçekleştirmek istiyoruz. Üç olimpiyatta ülkemize görev edecek sporcuları hatırlamak istiyoruz. Biz toy ortak öykü sermek düşüncesince yollardayız. Yeni hikayeyi ki yazacak? Türk gençleri yazacak. Genç güreşçilere, toy kabadayı yüreklere ihtiyacımız var. Biz bunları bulacağız ve Türk güreşine kazandıracağız."

Antrenör değişikliğinin yaşanacağına yer veren Eroğlu, ati günlerde toy uygulayım heyeti duyuracaklarını açıkladı.

Şeref Eroğlu, antrenörlerin eğitimine ehemmiyet vereceklerini, deplasmanlı güreş ligini düzenleyeceklerini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler