USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Milli sportmen Birgül Erken'i buz altında üstün dereceli heyecanı sardı

Serbest dalış rekortmeni ulusal sportmen Birgül Erken, Sivas'ın Zara ilçesindeki Tödürge Gölü'nde erte buz altı tüpsüz başıboş ufki dalışta evren rekoru kırmaya hazırlanıyor.

Milli sportmen Birgül Erken'i buz altında üstün dereceli heyecanı sardı
05-03-2022 12:09
Sivas

Tödürge Gölü'nde ortak müddet evvela Kayseri Türkuaz Doğa Sporları Su Altı ve Akarsu Arama Kurtarma kadrosunun fahri iştirakı ile buz altı dalışlarına başlamış bulunan ulusal sporcu, evren rekorunu deşmek düşüncesince ferda dalış gerçekleştirecek.

Erken, Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) kurallarına akla yatkın yerine buzla ciltli gölde akıbet antrenmanlarını yapıyor.

Erken: "Allah'ın izniyle ortak üstün dereceli gerçekleştireceğiz"

Birgül Erken, AA muhabirine, Tödürge Gölü'ne 3 senedir geldiğini ve rekoru burada deşmek düşüncesince araştırı yaptığını söyledi.

Küresel istinas ve hava krizi zımnında güzeşte sene buzun durumunun akla yatkın olmadığını tamlayan Erken, bu yüzden çabucak Dünya Kadınlar Günü'ne hususi hatıra dalışı gerçekleştirdiğini anımsattı.

Dünya rekoru düşüncesince şartların bu sene oluştuğunu aktaran ulusal dalışçı, "Buz kalınlığı 30-35 santimetrelere genişliğinde baskı ve çabucak başvurularımızı yaptık. Tüm rekorlarımı filhakika Türkiye'nin tanıtımı yönünde deşmek istediğimi duyurmuştum. Söz verdiğim üzere güzeşte sene yapamadığım üstün dereceli dalışını ferda burada gerçekleştireceğiz." dedi.

Rekor dalışını Sivas'ta meydana getirecek olmaktan devlet duyduğunu dile getiren Erken, "Ülkemiz açısından aşırı da dobra ortak üstün dereceli olacak. Hatta tepme üstün dereceli düşüncesince tedbir yaptık. Aslında Guinness başvurum vardı, Guinness Dünya Rekorları'na gireceğiz." niteleyerek konuştu.

Fransız sportmen Aurore Asso'nun 8 Nisan 2015'te Grönland'da elde etmiş olduğu 112 metrelik evren rekorunu geçmeyi hedeflediğini vurgulayan ulusal sporcu, şunları kaydetti:

"Antrenmanda 122 mt. yaparak bunu geçtik. Pazar haset Allah'ın izniyle ortak üstün dereceli gerçekleştireceğiz. Burada kaldığım müddet içinde başta kalburüstü ergin sporcuları, önemsiz kız sporcuları da görüşme ettim. Judocular ve badminton sporunu yapanlar vardı. Hocalarıyla danışma ettik ve onların da rekora tanık olmasını sağladık. Dünyaya Türkiye'nin tanıtımı anlamında, bu etkinlikte kız evlatlarının da toprak almasını istedim. Her birinin gerisinde mesajlar var. Onlar da bu vakası içselleştirdiler. Rekorda 10 kızımız burada yanımızda olacak."

Erken, üstün dereceli denemesinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne andıran vakte bedel gelmesi zımnında ihtisas yoğunluğu yaşadığını anlatarak, "Her rekorumda yahut etkinliğimde kalıp olmak, orgazm lideri olmak, reis olmak, onlara kez göstermek, kez ayırmak aşırı önemli." ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşına da aksan özne Erken, "Savaşın gölgesinde ortak tasa de var. umut ediyorum ki en endamsız sürede sulh olur. Güzel mesajlar vereceğiz, toptan ısınmaya dikkati çekeceğiz." açıklamasında bulundu.

"Yabancılar da aşırı geçenlerde buraya gelecek"

Rekor denemesinin hem Türkiye'yi bununla birlikte buz altı dalışında dünyada geçmiş 10 toprak arasına giren Tödürge Gölü'nü enformasyon açısından ehemmiyetli olduğuna yer veren Erken, şu şekilde bitmeme etti:

"Turizm diyince şahısların akla deniz, gündüz geliyor ancak anca değil. Yurt haricinde hakeza lokasyonlar aşırı altın olmaktadır ve bunu değme şeyiyle kullanıyorlar. Buz altında başıboş dalış yönünde destinasyonları izleme ediyoruz. Dolayısıyla bizi de izleme ediyorlar. Yabancılar da aşırı geçenlerde buraya gelecek. Bir kelebek tesiri üzere kılıç ortak nesne yapacağız veya göle ortak taş bırakıyoruz, onun tesirleri ne genişliğinde yaygınlaşacak, nereye değecek, dünyanın neresinden neva gelecek, aşırı heyecanlıyız ve iptila içerisindeyiz. Bundan 2 sene evvela buz altı dalış rekorunu Finlandiya'da deşmek istiyordum, Avusturya da muhtemel dedim. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, 'Niye Türkiye'de kırmıyorsun?' dedi. O esas oluyor. Bakanımıza verdiğimiz lafı tutmuş olacağım. Buz altı başıboş dalışta Türkiye'de hassas geçmiş evren rekoru olacak. Bundan sonradan ihtimal çoluk çocuk de beni izleme boy bos niteleyerek düş ediyorum."

Heyecanlı bulunduğunu dile getiren Erken, "Buzun altında birtakım soluk teknikleri kullanıyoruz. Çünkü altıncı duyu atımlarımızın yükselmesi normal. Soğuğa uyarlama düşüncesince aşırı derinlemesine vakitten bu yana itici duşlara başlamıştım. Stresimi de komuta etmek yönünde birtakım yollar kullanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Antrenmanda rekoru kırarak coşkusunu az buçuk yendiğini özetleyen Erken, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Antrenmanda üstün dereceli deşmek beni az buçuk rahatlattı. Yaklaşık 3 haftadır buraya gelip gidiyorum. Teknik detaylar hâlâ oturmamıştı, zihnî yerine hazırız dedik. Sonra rekora andıran ortak basamak yaptım. Buz altı hakkıyla aşırı tehlikeli. Dünya rekortmeni Rus Alexey Molchanov, 'Güvenliğin elleme değilse zinhar buzun dibine girme.' demişti. Türkuaz Arama Kurtarma kadrosuyla yolumuz kesiştikten sonradan burada rekorun kırılabileceğine orgazm ettim. Antrenmanda rekoru kırmış olsam fark o coşku tek bitmiyor. Serbest dalış filhakika kendinize ortak yolculuk, kendinizi sakinleştirmeye, iç alanınıza dönmeye çevrik ortak şey. Uzun seneler eşimle scuba dalışlar da yaptık. O yönde de yetkinliğimiz yukarı düzeyde. Ancak burada yaptığımız başıboş dalış alelacayip ortak şey. Serbest dalışta sınırlarınızı keşfediyorsunuz. Stresle başa çıkmanın, soluk kontrolüyle irtibatlı yerine yollarını öğreniyorsunuz. İç alanınıza girdiğinizde de orada ortak hayat var, durgunluk var. Berrak, pür olmanız gerekiyor. Bu işin ortak felsefesi mevcut diyebilirim. Bütün öğretilerde bulunan o parlak enerjiyi yakaladığınız zaman, başıboş dalışta aşırı hâlâ şen gidiyorsunuz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler