USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in ihsanıhümayun ve dereceleri bozma edildi

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in 9 Mart 2022 tarihinden beri elde etmiş olduğu kâffesi derecelerin iptaline, kazanılmış olduğu ödül, tümsekli ve madalyaların iadesine değişmeyen verdi.

2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in ihsanıhümayun ve dereceleri bozma edildi
03-01-2023 03:07
Ankara

Federasyondan meydana getirilen yazılmış açıklamada, Cengizhan Şimşek kararıyla ilişik Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı kabilinden 21 Aralık 2022 Çarşamba haset telefonla aranarak kendilerine bilim verildiği aktarıldı.

Açıklamada, bahis konusu telefon görüşmesi ile federasyonun Tahkim Kurulu kararıyla ilişik evvela kere bilim sahibi olduğuna dikkati çekilerek, "Bu bilgilendirme ilişkin 22 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Güreş Federasyonu Hukuk Müşavirliği'nden Tahkim Kurulu kararının örneği ve detayı istenmiştir. Tahkim Kurulu kararının ahbaplık müşavirliği aracılığıyla elimize kavuşması ilişkin ön değerlendirmeler mamul ve düzelti talebinin yapılmasına illet bulunan bu değişmeyen önceleri gine Tahkim Kurulu kabilinden tahsil edilen anne karara ulaşılmış, lüzumlu tetkik ve değerlendirmelerin yapılması düşüncesince ilişik kararların TGGF Hukuk Kurulu'na sevki yapılmıştır." denildi.

Bahse bap Tahkim Kurulu kararının federasyona resmi şekilde elektronik bilgilendirmeyle 28 Aralık 2022 tarihinde sayaç 12.40 bakımından yapıldığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"9 Mart 2022 gün ve 2022/43 önemli Tahkim Kurulu neticesinde ile 2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in dopingle savaş kapsamında yapması mecburi bulunak bildirimlerini 2019 akıbet çeyrek, 2020 birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekte yapmaması öne sürülen sebebi ile sporcunun sıkı soruşturması neticesinde ukubet tayinine toprak vermeyen Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu kararının iptaline, sporcunun ihbariye zorunluluğuna düşünülerek uymaması sebebi öne sürülerek Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'nın 2.4 ve 10.3.2 maddeleri gereğince ortak (1) sene doğruluk yoksunluğu cezası ile cezalandırılmasına, cezanın 9 Mart 2022 tarihinden itibaren infazının başlanmasına ve infazın 9 Mart 2023 tarihinde tamamlanmasına, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren ek bulunduğu yarışmalardan elde etmiş bulunduğu basamak ve ödüllerin silme edilmesine oy donanması ile değişmeyen verilmiştir. Bu değişmeyen ile sportmen karşı maruz sıkı cezası mukannen olup yürütüm edilmesi mecburi bir duruma gelmiştir."

Tahkim Kurulu neticesinde aleyhine sportmen Cengizhan Şimşek ve Türkiye Güreş Federasyonu avukatları kabilinden düzelti talebinde bulunulduğunun aktarıldığı açıklamada, şunlar tabir edildi:

"Bu müracaat Tahkim Kurulu’nun 12 Aralık 2022 gün ve 2022/219 önemli neticesinde ile red olunmuştur. Tahkim Kurulu'na meydana getirilen bu düzelti taleplerinde yürütmeyi tevkif talebinin bulunmadığı anlaşılmış olup hakeza ortak talepte de bulunulmadığı ve bu yönde de ortak değişmeyen verilmediği düşüncesince sportmen ile ilişik maruz cezanın yürütüm kararını durduran rastgele ortak türel durumun bulunmadığı da anlaşılmıştır. Açıkça görüldüğü az daha federasyonumuzun kuruluşundan evvela soruşturması süregelen ve Tahkim Kurulu neticesinde ile ukubet uygulaması kesinleşen ortak türel gestalt bulunmaktadır. Maalesef sportmen Cengizhan Şimşek'in Türkiye Güreş Federasyonu'nun mezun bulunduğu fasıl içerisinde doğruluk yoksunluğu süresi içerisinde bulunan 9 Mart 2022 – 31 Temmuz 2022 tarihleri ortada sağlam aşırı müsabakaya iltihak hakkı bulunmamasına karşın katılmış bulunduğu ve ortak kısmında da basamak ve ihsanıhümayun almış bulunduğu belirlenmiştir. Üzülerek tabir ederiz ki, federasyonumuzun hukuken besili güreşte mezuniyet kullanmaya başladığı 1 Ağustos 2022 zamanı sebebiyle Türkiye Güreş Federasyonu'ndan tahsil edilen cezalı sportmen sıralamasında Cengizhan Şimşek’in adının bulunmaması, başkaca soruşturmadan ve Tahkim Kurulu kararından da federasyonumuzun bilgilendirilmemesi zımnında bire ortak ihlal 1 Ağustos 2022 daha sonra da bitmeme etmiştir."

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonunun açıklamasında, bu belirleme ve değerlendirmeler kararında Tahkim Kurulu kararının uygulanmasıyla ilişik şu kararların alındığı duyuruldu:

"1- Sporcu Cengizhan Şimşek’in 9 Mart 2022’den bugüne genişliğinde doğruluk yoksunluğu süresi içerisinde yaptığı müsabakalar neticesinde elde etmiş bulunduğu topu topu derecelerin iptaline ve kazanılmış bulunduğu ödül, tümsekli ve madalyaların iadesine,

2- Söz konusu doğruluk yoksunluğu cezasının Dopingle Mücadele Komisyonu’nun Tahkim Kurulu’nun doğruluk yoksunluğu sonucuna uyulmaması zımnında arttırma şekilde açmış bulunduğu soruşturmanın neticeleri hafi eğlenmek şartıyla 9 Mart 2023’e genişliğinde devamına,

3- Bu çerçevede 2022 Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanının Cengizhan Şimşek’ten alınarak öteki erekçi Mustafa Taş'a verilmesine, Tarihi Kırkpınar başpehlivan ikincisinin İsmail Balaban, üçüncülerinin ise Ertuğrul Dağdeviren ve Tanju Gemici şekilde belirlenmesine, gine Tarihi Kırkpınar akıbet çeyrek finalistinin Orhan Okulu şekilde belirlenmesine,

4- Sporcunun 2022 yılı Kumluca, Manavgat, Çankırı Yapraklı, Kırklareli Kavaklı, Antalya Gökbel, Bolu Gerede ve Çanakkale Çardak Güreşlerinde elde etmiş bulunduğu derecelerin iptaline, toy sıralamaların emir hükümlerine gereğince belirlenmesine değişmeyen verilmiştir."

"Federasyonumuz dopingle savaş dair bakir müsamaha ilkesine gereğince cereyan etmekte olup, parlak spor ve parlak savaş anlayışını şişman ortak titizce yürütmektedir ve yürütmeye de bitmeme edecektir." denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu kapsamda önümüzdeki devirde dopingle savaş dair ağırbaşlı ortak yetişek ve bilgilendirme süreci ister sporcularımız ve antrenörleri ister kulüplerimiz ve topu topu paydaşlarımız gözetiminde başlatılacak olup istenmeyen sonuçların engelleyici düzentileme ile minimum düzeye indirilmesi sağlanacak ve anadan görme güreşimizin doğruluk etmiş bulunduğu noktaya gelmesi düşüncesince gelişigüzel ayrışık hız ve fedakârlık gösterilecektir.

Yaşanan bu aksi vakada esasi sebebiyle dopingli husus kullanması değil, yetişek ve bilim eksikliği zımnında olduğuna inandığımız aşırı şişman ortak boşlama ve kökler vebal ile bilgilendirme mecburiyetine uyulmamasına ilişkin uğur boncuğu istenmeyen ortak sonucun doğması, planlaması süresince olduğumuz yetişek döneminin ne genişliğinde ehemmiyet taşıdığını ortaya koymaktadır. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."

Ödül ve dereceleri silme edilen Başpehlivan Cengizhan Şimşek'ten açıklama:

2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek, doping zımnında silme edilen ihsanıhümayun ve dereceleri karşı açıklamada bulundu.

Yaptığı yazılmış açıklamada Cengizhan Şimşek, yasaklı husus kullanmadığını savundu.

Açıklamasında, "Hakkımda çıkan haberlerden çevre kamuoyunu haberdar geçirmek istedim." diyen Şimşek şunları kaydetti:

"2016 senesinde WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) havuzuna müdahale edildim. Neden ve ne için havuza alındım bilmiyorum. Buna karşın gelişigüzel ay nerde olduğumu, egzersiz yaptığımı, nerede kaldığımı bildirmem düşüncesince bana eğik attılar ve gelişigüzel ay rutin şekilde kusursuz ortak biçimde yaptım. Ara boşluk şeb güneş şafak operasyonu yapar denli evime baskına camekân almaya geldiler ve gelişigüzel defasında numunemi verdim. 4 sene süresince halk meydana getirilen testlerimin hepsinde arı sili çıktım."

"Hiç ortak biçimde vermiş olduğum testlerde yasaklı husus çıkmamıştır"

Kovid-19 salgını sürecinde ortak müddet hayvancılıkla uğraşan ailesinin yanından kaldığını özetleyen Başpehlivan Şimşek, "Pandemi süreciydi. Aklıma uğur boncuğu toprak bildirimi gelmedi bile. Zaten gelseydi de genel ağ ve telefon çekmiyordu. Aradan 1 ay geçtikten ve iyileştikten sonradan gene antrenmanlarıma sürdürmek düşüncesince merkeze indim. İndiğimde tarafıma atık mailde savunmamın istendiğini gördüm. Savunmada bulunduğu denli süreci anlattım." ifadelerini kullandı.

Savunma neticesinde federasyonun namına 6 ay ukubet verdiğini kaydeden Şimşek, "Ben de o pakt antrenörümüz Hasan Aydın'a hali anlattı. Hocam şu an ki Güreş Federasyonu Başkanı onur Eroğlu ile konuştuğunu, cezayı ve dosyayı hallettiklerini, antrenmanlarıma bitmeme edebileceğimi söylediler. 2021 ve 2022 yıllarında kesintisiz gelişigüzel güreş müsabakasına çıktım, sevenlerimi bahtiyar etmeye çalıştım. 2016 yılından buyana de ortak aşırı güreş müsabakası önceleri camekân verdim uğur boncuğu ortak biçimde vermiş olduğum testlerde yasaklı husus çıkmamıştır." savunmasında bulundu.

"Masa başı kurbanı edinmek istemiyorum"

2022 yılı Kırkpınar Yağlı Güreş müsabakaları öncesinde de camekân verdiğini, kanında yasaklı husus çıkmadığını kanıt fail Şimşek, şöyleki bitmeme etti:

"Kırkpınar'da da gelişigüzel zamanki denli arı sili çıktım. Şu an gine veririm, sonuna genişliğinde vermeye hazırım uğur boncuğu devir numuneden kaçmadım, kaçmam da. Ben Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı'nı arayarak gelişigüzel devir 'güreşmemde engel mevcut mı' niteleyerek sordum, gelişigüzel seferinde başağrısı bulunmayan dediler. Antalya Büyükşehir Belediyesi Güreş Sorumlusu, Elmalı Belediye Başkan Yardımcısı ve Güreş Federasyonu Asbaşkanı Hasan Aydın hocama gelişigüzel devir danıştım. 'Varsa ortak cezam çekeyim. Sonuçta bir tanesi antrenörüm ve mezun hocam, ötekisi Türkiye Güreş Federasyonu Başkanımız. Ben onlar ne derse, bana ne bildirme ederlerse onu gerçekleştirmek ile mükellefim ve onu hazırlamaya mecburum. Bilenler bilir. Ben alnımın akıntı ile Edirne er meydanında yegâne başıma savaştım. Herkes ve gelişigüzel şeye karşın yalman durdum, iş verdim. 15 yılımı verdim bu kemeri aldım. Kimseye de vermeye oruçlu değilim gelişigüzel ayrışık kanuncu hakkımı kullanacağım. Spor Mahkemesi'ne (CAS) genişliğinde başvuracağım. Masa başı kurbanı edinmek istemiyorum. Şu an bunu hazırlamaya çalışıyorlar. Tüm güreş ve spor topluluğunun desteğini bekliyorum. Sevenlerimi üzdüğüm düşüncesince aşırı bozukluk diliyorum, yüksek Türk adaletine güveniyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler