Genetiğin şifreleri 400 farklı testle çözülüyor

Geliştirilen acemi soy sop teknolojilerle donatılmış tıbbi kalıtım bilimi tanılama laboratuvarında, genetiğin şifreleri 400 farklı testle çözülüyor. Kullanılan acemi soy sop metodlar ile 48 zaman zarfında akıbet katılması da mümkün.

Sağlık - 2 yıl önce

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin toy batın teknolojilerle donatılmış tıbbi kalıtım bilimi teşhis laboratuvarında, 400'e DOĞRU farklı kalıtım bilimi test ile hastalara işlev sunuluyor. Genetik testlerde geçer toy batın metodlar 48 zaman zarfında son alınmasına da imkân sağlıyor. laboratuvarda esnetilmiş test yelpazesi yardımıyla münteşir ve eşsiz tanıdık nice kalıtım bilimi hastalığın varlığı ortaya konabiliyor. Ayrıca tekrarlayan ceninisakıt ve gayrisıhhi evlat doğumlarının altında yatan kalıtım bilimi faktörler belirlenebiliyor. Onkoloji, hematoloji, kardiyoloji ve sinir bilimi hastalarında ilaca duyarlılık testleri ile akla yatkın ilaç, akıllıca düze kullanımına değgin otama etkinliği de sağlanıyor.

Günümüzde kalıtım bilimi emraz ve bu hastalıklara değgin taşıyıcılığın belirlenmesi çağcıl tababet dünyasının en ehemmiyetli mihrak dallarından birisi durumuna geldiği tamlayan Tıbbi Genetik Tanı Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören,”DNA'larda mevcut genler eliyle nesilden nesile aktarılabilen irsî rahatsızlıkların er teşhisi ise uzmanlara er engelleme olanağı sağlıyor. Böylece bireylerin hayat kalitesi korunabiliyor. Dünyaya mıhlı nesiller gelmesine imkân sağlanıyor” dedi.

Genetik testlerin, bireylerin kalıtım bilimi müteaddi kanserlere yakalanma riskini ortaya koyarken, kansere defa açkı kalıtım bilimi mutasyona yakalanmış dokuların belirlenmesinde ve tedavisinde de açkı gösteriş oynadığını kaydeden Doç. Dr. Ergören, laflarına şu ifadelerle bitmeme etti,

“Doğumdan itibaren gelişme, büyüme, zeka, duygu, ide kadar bilgiler DNA yapımızda bulunuyor. Genetik müteaddi rahatsızlığı yok çiftlerin bebekleri mıhlı birlikte halde dünyaya gelirken, kalıtım bilimi hastalığa veya taşıyıcılığa erbap ebeveynlerin bebekleri ise yaşamlarını esenlik sorunlarıyla savaşım ederek sürdürüyor.Sahip olunan kalıtım bilimi kodlar dolayısıyla ilaçların insanoğlu gövdesi üstündeki tesirleri de farklılaşabiliyor. Aynı hastalığa erbap dü farklı ferdin tedavisinde geçer ayrımsız deva ve düze benzeri etkiyi sağlayamayabiliyor. Farmakogenetik testlerle deva ve dozların şahıslar üstündeki olumlu, negatif ve kuvvetsiz tesirleri çözümleme edilebiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilebilen hepsi bu kalıtım bilimi testler ise mıhlı maşer ve mıhlı birlikte doğacak düşüncesince şişman ehemmiyet taşıyor. “

KKTC'de SMA sırtçılık testi önleyen yegâne laboratuvar

Çiftlerin gebelik evveliyat sırtçılık testi yaptırmalarının şişman ehemmiyet taşıdığına uyanıklık çekici Doç. Dr. Ergören, “Laboratuvarımızda periferik kan, amniyotik sıvı, koryonikvillus numunesi (CVS), amniyosentez materyali, ceninisakıt (abortus) materyali, ten dokusu, mızrap iliği ve solid ur kadar dirim bilimsel materyallerden kromozom analizleri yapılmaktadır” dedi. Özellikle, tekrarlayan gebelik kayıplarında, evlat sahibi olamayan çiftlerde, skor görmeyen bireylerde ve başta stabil translokasyon taşıyıcılarında kalıtım bilimi taramanın önemine yer veren Doç. Dr. Ergören, kalıtım bilimi testler ile riskin en uzuv indirildiğini anlatım etti.Zeka geriliği belirleme dilebiliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin KKTC'de SMA sırtçılık testi önleyen yegâne laboratuvar bulunduğunu da kaydeden Doç. Dr. Ergören, Beta Talasemi, Alfa Talasemi, kistikfibroz, hemokromatozis, konjenital sağırlık ve Ailesel Akdeniz Ateşine müteveccih kalıtım bilimi testler yardımıyla kromozomlara ilgilendiren strüktürel ve dijital bozuklukların belirlenebildiğini, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, otizm, down sendromu kadar nice illet ve sendromun belirleme edilebildiğini söyledi.

Günümüzde deva sektöründeki aceleci ilerlemelere karşın rahatsızlıkların otama başarısının muhtemel seviyelerin altında seyrettiğini kail Doç. Dr. Ergören, “Çok sayıda bireyde hastalık, deva kullanımına karşın tedaviye dayanım gösteriyor. Ya da hastalar ilaçların istenmeyen taraf etkilerine verilen kalabiliyor. Yapılan araştırmalar, esbabımucibe olarak, erler arasındaki kalıtım bilimi farklılıkları gösteriyor. Genetik farklılıklar dolayısıyla ilaçların eleme hızı, metabolizması, insandan insana değişiyor. Aynı hastalıktan muzdarip bireylerde geçer ayrımsız deva ve dozu, birileri düşüncesince ehliyetsiz kalırken, kimi erler düşüncesince toksik bulaşık yapabiliyor” dedi.

Genetik testler ile akla yatkın deva ve akla yatkın dozu yakalamak mümkün

Doç. Dr. Ergören, meydana gelen farmakogenetik testlerle nörolojik, kardiyolojik, hematolojik emraz ile dokunmabana tedavisinde geçer ilaçların hastalardaki olumlu, negatif ve kuvvetsiz etkilerini çözümleme edebildiklerini söyleyerek, “Gerçekleştirdiğimiz kalıtım bilimi testlerle bireylerin belli ilaçlara verdiği tepkiyi inceleyerek, onlar düşüncesince akla yatkın deva türlerini ve dozlarını belirlemeye asistan oluyoruz. Böylece genlere mucibince akla yatkın deva tedavisi çözümleri üretebiliyoruz. Aynı sürede tavsiye edilen ilaçların dokularda toksik bulaşık oluşturma ihtimalini ilkin belirleyebiliyoruz. Bu sayede deva kullanımına değgin oluşabilecek negatif hallere dirlik hastaları arkalamak muhtemel oluyor. Tedavi düşüncesince akıllıca ilacın akıllıca dozda verilmesi sağlanıyor” niteleyerek konuştu.

Genetik testlerle emcek ve jinekolojik dokunmabana riski belirlenebiliyor

Aile yakınları ortada emcek ve jinekolojik dokunmabana öyküsü mevcut hanımlarda bu dokunmabana türlerine yakalanma riskinin artığını tamlayan Doç. Dr. Ergören, “Genetik testler bu gruptaki herhangi birlikte yaştan avrat düşüncesince henüz da ehemmiyetli duruma geliyor. BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki tadilat kalıtım bilimi testlerle belirleme edilebiliyor” halinde konuştu.

Hamilelikte tekrarlayan düşüklerin sebebi kalıtım bilimi testlerle aydınlanıyor

Özellikle tulum evlat tedavisi gören çiftlerde tekrarlayan ceninisakıt ve gayrisıhhi evlat doğumunun kalıtım bilimi müteaddi birlikte hastalığa değgin olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Ergören, “Kadın ve beylerde değişik meydana gelen kalıtım bilimi testler, ceninisakıt etme ihtimalinin önüne geçerken, bebekte oluşabilecek kromozom bozukluklarını, metabolik ve kalıtım bilimi problemleri öngörmede ve önlemede şişman kazanım sağlıyor” ifadelerinde bulundu.

Yeni batın DNA dizileme analizleri yapılabiliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Tanı Laboratuvarı içerisinde Biyoenformatik Analiz ve Veri Yorumlama Biriminin kurulduğunu da anlatım fail Doç. Dr. Ergören, Kuzey Kıbrıs'ta bu analizlerin yapıldığı yegâne illet yorum merkezi olduklarını söyleyerek, “Özellikle teşhisi ağır veya kliniği kompleks kalıtım bilimi emraz düşüncesince hepsi ekzom/tüm genom kol analizlerini 650 binden çok hastanın verilerinin bulunmuş olduğu 31 milyonluk değişke havuzunda gerçekleştirebiliyoruz. Aynı sürede öz laboratuvarımızda, irsî yahut sonraları oluşan kanserlerin teşhis ve otama planlamasına yönelik, arsıulusal IVD musaddak data tabanlarını kullanarak analizler yapabiliyoruz” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü estetikçi çaldı, Bediha Akartürk söyledi

2022-09-19 15:04 - Magazin

"2. Maden Kurtarma Yarışması" başladı

2022-09-20 19:02 - Ekonomi

Milli boksör Rabia'nın amacı sabık yıl sıhhatsiz artan bökelik hayaline ulaşmak

2022-09-23 12:02 - Spor

Togg Konsept Akıllı Cihazı'nın Türkiye'deki toy durağı Galataport İstanbul oldu

2022-09-20 17:03 - Teknoloji

72 yaşındaki Ayşe ninenin okuma azmi herkese örnek

2022-09-17 11:02 - Eğitim

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, BM’de dünya telekomünikasyon sektörünü temsil etti

2022-09-20 18:02 - Teknoloji

'Omicron’da tat ve koku kaybı yaşayanların yüzde 50’sinde depresyon görülüyor'

2022-09-20 11:03 - Sağlık

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Dünya Şampiyonası mesaisi başlıyor

2022-09-23 11:02 - Spor

Balık yemeyen balıkçıllar efsanevi sürüleriyle yaşamlarını sürdürüyor

2022-09-17 15:01 - Yaşam

Iğdır'da tedavisi sonrası bırakılan kartal uydu vericisiyle izleme ediliyor

2022-09-22 11:02 - Yaşam

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam