Bakan Kirişci: Planlı istihsal yapmamız lazım

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Planlı istihsal yapmamız lazım, buradan hareketle de rastgele ayrışık atıf ve idarenin bakanlığımız çeşidinden yürütülmüş olduğu birlikte emek vermek sürecine girdik. 'İstediğimi ekerim, dikerim' dönemi kapanacak." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Edirne

Edirne Ticaret Borsasında tarım piyasası temsilcileriyle müşterek araya mevrut Bakan Kirişci, göreve geldiği günden beri düzenledikleri kol temsilcileriyle buluşmalarının 29.'sunu Edirne'de yapmaktan bahtiyar bulunduğunu belirterek, "Sizlere fariza eylemek boynumuzun borcu." ifadesini kullandı.

İklim değişikliği, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının, besin sunma güvenliğinin önemini müşterek kere imdi gösterdiğini tabir fail Kirişci, harp zımnında topu topu dünyanın besin sorunu çekmiş bulunduğu müşterek çağda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde imzalanan hububat sevkiyatı anlaşmasının önemini vurguladı.

Sevkiyatın başlamasıyla topu topu dünyanın şen müşterek dem aldığını, 20 yıldan beri iktidarda olduklarını ve bundan sonradan iyiyi değil imdi iyiyi gerçekleştirmek düşüncesince çalıştıklarını dile getiren Bakan Kirişci, Türkiye topraklarının sınırsız, dizginsiz ve her insanın kadro dikeceği müşterek meydan olmadığını söyledi.

Kirişci, şu biçimde bitmeme etti:

"Böyle müşterek Türkiye toprağı bahis konusu değil, kılıç müşterek Latin ABD ülkesi değiliz Nüfusumuz çabucak artmaya bitmeme ediyor. Bizim çocukluklarında sofralarımızda tükettiğimiz ürünler ile bugünküleri kıyas edelim, paralellik mevcut mı? Çeşitler ve alışkanlıklar değişmiş, bol bolamat seviyesi yükselmiş. Dışarda tüketen müşterek maşer biçimine gelmişiz. Bir yandan da ülkemizi görüşme fail gezgin sayısı da değme sabık güneş arıyor. Her bakımdan kendimizi alıştırmak zorundayız. Topraklarımız, istediğimizi, istediğimiz denli üretime makul değilse, nüfusumuz artıyorsa, ülkeye doğacak bulunan gezgin sayısı da artmaya bitmeme ediyorsa, dış satım da olsun istiyorsak, bizim düzenlenen istihsal yapmamız lazım. Buradan hareketle de değme ayrışık gönderme ve idarenin bakanlığımız kabilinden yürütülmüş bulunduğu müşterek düzentileme sürecine girdik. Tarlanız mevcut 'istediğimi ekerim, dikerim' dönemi kapanacak. Biz bu topraklarda toprağın ekolojisine, iklimin yapısına, endüstri ve endüstriye ve oradaki kişilerin birtakımı alışkanlıklarına uyarınca teşrinievvel yapılmasını istiyoruz. Önceliğimiz 'un, yağ, şeker' diyoruz. Un düşüncesince hububata, yağ düşüncesince semiz tohumlara, diyabet hastalığı düşüncesince de diyabet hastalığı pancarına atıfta bulunuyoruz. Hayvansal mahsulat de bizim düşüncesince önemli. Et, süt, yumurta, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı, hepsinde düzenlenen müşterek üretime geçeceği,z dijitalleşmeyi sağlayacağız."

Tarımda dijitalleşme

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet üstünden başvuruların 1 Ekim’de başladığını anımsatan Kirişci, uygulamanın başladığı günden beri 800 bine DOĞRU ÇKS vesikası oluşturulduğunu tabir etti.

Zaman meydan müşterek uygulamanın bundan sonradan matlup yerden 2 dakikada halledilebilecek müşterek hale geldiğini aktaran Kirişci, şunları kaydetti:

"Bu belgeyi alalım dediğimizde 100 lira müşterek masrafımız olsa, 800 bin ad 80 milyon lirayı şu an cebine koydu, susturucu emisyonu yok, yer kirliliği yok, zamanımızı dobra kullanıyoruz, bulunduğumuz noktayı vazgeçme etmiyoruz, öteki yandan da bu işle çalışır bulunan aralarında mühendis, baytar bulunan 15 bin amme görevlisi vardı. İlkokul mezunu birinin yapacağı işleri bunlara yaptırıyorduk sonradan da 'bu mühendisler, bu veterinerler bari bizim tarlaya gelseler, ahıra gelseler bizlere bildiklerini anlatsalar...' Hem doküman düzenleyecek, aynı zamanda gidecek bildiklerini anlatacak, bu beklenir değildi fakat deminden bu 15 bin çalışanımız bu sektörün gereksinim duyan know how'u bilgiyi, biçim göstericiliği gerçekleştirecek."

Tarımda dijitalleşmeyi önemsediklerine ayraç fail Kirişci, senenin böylelikle "Tarım Cebimde" uygulamasını da yaşama geçireceklerini duyurdu.

Uygulamada da planlama dahilinde çiftçinin ekebileceği ürünleri görebileceğinin altını çizen Kirişci, kontratlı istihsal ve Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'nden de lakırtı etti.

Desteklemelerde de dünkü müşterek uygulamaya geçileceğini duyuran Kirişci, "Kiralıyoruz fakat mal sahibinin öz kendisine yatmış bulunduğu düşüncesince bu paraları bizlere vermiyor. 'Sadece ÇKS'yi esasi meydan bugünkü tutma uygulamasında bunun namına bakanlığın gayrı kayıtları da esasi alınır diyerek, esasi üreteni beslemek yönünde da bu adımı atmış olacağız." dedi.

Kent Tarımı Projesi

Kirişci, site tarımının taravetli ürüne erişim, istihdam, bol bolamat ve çevreye imdi hassas müşterek mekanizma olduğuna dikkati çekerek, ciddi mamüllerin üretilmediği, üretilmesinde yarar görülmeyen alanları, aya toprak sıfır bölgelerin site tarımı düşüncesince kullanılacağını duyurdu.

Bakan Kirişci, "Özellikle sergen ömrü çelimsiz bulunduğu düşüncesince ürün ve sebzede, açıkta yetiştiriciliğin birlikte destar altı yetiştiriciliği karışma bunların gereksinimi olabilecek erke kaynaklarının, jeotermalden, güneşten, yel enerjisinden sağlanabildiği uygulamalarla seraları birleştireceğiz. İstanbul'un göveri ihtiyacını 800 kilometrelik Antalya'dan değil de 250 kilometre uzaklıktaki Edirne'den hazırlık edeceğiz. Lojistik maliyetlerini, karbon kadem izini düşüreceksiniz, ürünün tazeliği dair avantajlı olacaksınız, en önemlisi istihdama bozukluk olacak." değerlendirmesini yaptı.

Tarım müşavirlikleri kurulacak

Kirişci, tarladan sofraya, zincir içinde değme müşterek kademeyi güvence dibine almak, bunu emin besin namına dobra müşterek zemine koymak istediklerini, denetimi de tarım müşavirlerine çoğaltmak istediklerini bildirdi.

Yasa değişikliği müstelzim mevzuyla ait düzenlemeyi TBMM'nin takdirine sunacaklarını tabir fail Kirişci, "Yeminli müşavirlik, finansal danışmanlık derece tarım mühendislerini, baytar hekimlerini, besin mühendislerini ve su ürünleri mühendislerini yetkilendirerek denetimleri onlara yaptıracağız. Böylelikle Bakanlığımızın 5996 ciddi yasaya uyarınca korumakla yükümlü bulunduğu sağlam aşırı iş ve işlemi de bundan sonradan bu cümle gruplarına vermiş olacağız. Bunun hem imdi aceleci ve birinci sınıf meal vereceğine ve cümle insanlarının öz mesleklerine cemaat çıkmaları namına da aşırı ehemmiyetli olacağına kalben inanıyorum." diyerek konuştu.

Vahit Kirişci, Edirne'ye akıbet 20 yılda 19,9 bilyon lira zirai dayanak verildiğini, envestisman yapıldığını tabir ederek desteklemelerin ayrıntılarını anlattı.

Bakan Kirişçi, Edirne'nin nüfusuna uyarınca meydana getirdiği üretimi Türkiye'de kalıp yayınlanan vilayetler arasına getirdiğini vurguladı, sulamayla ait planlanan yatırımlar üzerine bilim verdi.

Diğer konuşmacılar

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık da site ekonomisinde başat bu sektörün tarım bulunduğunu söyledi.

Kırbıyık, 1 metrekare tarım dalının bile gereksiz bırakılmadığı, zirai hasılanın site ölçeğine uyarınca aşırı efdal bulunduğu Edirne'de sulama imkanlarının artmasıyla bu katkının imdi da artacağına inandığını belirtti.

TBMM Tarım Komisyon Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç da Edirne'nin zirai üretimde aşırı giranbaha bulunduğunu vurguladı.

TBMM Kadın - Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise şehrin velut topraklara cemaat ve aktif teknolojiyi dobra kullanan çiftçileriyle dünya tarım ekonomisine iri katkılar sunduğunu söyledi.

Aksal, akıbet 20 yılda iri sulama planlarına imza atıldığını bunların üretime ehemmiyetli katkılar sunduğunu, sulamanın artırılması yerinde üretimin imdi da artacağını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, göz ve borsa başkanları ve üreticilerin katılmış bulunduğu güruh imdi sonradan basına bağlı biçimde gerçekleşti.

Haftanın Öne Çıkanları

Jorge Jesus: '1 kişi eksik oynamamıza rağmen işler bizim düşüncesince kolaylaştı'

2022-11-08 02:02 - Spor

Pakistan'ın en tehlikeli yollarından "Fairy Meadows", serüven tutkunlarının gözdesi

2022-11-06 18:53 - Yaşam

Çip Tasarım Yarışması ile geleceğin evcil çip teknolojileri Türkiye'den çıkacak

2022-11-07 16:06 - Teknoloji

'Konservatuvarın Kezban ablası' hayaline ulaştı

2022-11-08 19:06 - Yaşam

Fenerbahçe'ye soğuk duş

2022-11-12 20:08 - Spor

Ifo: Yüksek gaz ve yer yağı tutarları Alman ekonomisinde 64 bilyon ekü gelir yitirilmesine kere açacak

2022-11-08 14:06 - Ekonomi

Mauro Icardi 4. golünü kaydetti

2022-11-12 23:05 - Spor

Sanat ve cemiyet dünyası Turkcell Platinum Park’ta buluştu

2022-11-13 11:08 - Magazin

Emre Aydın: Umutlu olmadığım bir şarkıydı

2022-11-13 10:08 - Magazin

Eczacılardan "takviye edici gıda" uyarısı

2022-11-09 12:09 - Sağlık

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Şişecam'dan hammadde tedariğinde sürdürülebilirlik sağlayacak mühim yatırım

10:07 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, getiri sonucu düşüncesince verileri beklediklerini söyledi

23:06 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na misafir olacak

21:06 - Ekonomi

İngiliz restoran grubu 35'ten çok şubesini kapatmayı planlıyor

20:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam