Ekonomi

Vodafone Türkiye’den akıbet 5 yılın rekor büyümesi

Türkiye'nin en iri arsıulusal direkt yatırımlarından bir tanesi namına çalışkanlık yayınlayan Vodafone, 2021-2022 finansal yılının geçmiş 6 ayında da çelimli büyümesini sürdürdü. Servis gelirleri 8,2 bilyon TL'ye ulaşan, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr'ı ise 2,8 bi

Vodafone Türkiye’den akıbet 5 yılın rekor büyümesi
16-11-2021 13:35

Vodafone, Nisan-Eylül 2021 zamanına ilişik geçmiş sömestir neticelerini açıkladı. Şirketin servis gelirleri, bu sürede sabık yılın ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 20,2 artarak 8,2 bilyon TL'ye ulaştı. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr'ı (FAVÖK) ise sabık yılın ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 25,5 artışla 2,8 bilyon TL'ye yükseldi. Şirket, bu neticelerle akıbet 5 yılın en efdal çeyrek ve sömestir servis geliri büyüme göstermesine imza attı. Güçlü büyüme performansını yatırımlarla destekleyen şirket, finansal yılın geçmiş yarısında 1,1 bilyon TL'lik envestisman yaptı.

Abone sayısı arttı

Nisan-Eylül 2021 zamanında taşınabilir sürdürümcü sayısı ortak geçmiş çeyreğe gereğince 715 bin kesin sürdürümcü artışıyla 24,7 milyona yükselen Vodafone Türkiye'nin M2M (makinelerarası iletişim) engelleme hep taşınabilir sürdürümcü sayısı ise 27,4 milyona ulaştı. Şirketin, faturalı sürdürümcü sayısı 16,1 milyonu aşarken, hep sürdürümcü bazının yüzdelik 65,2'sine ulaştı. Şirketin çakılı genişbant sürdürümcü sayısı, akıbet 12 ayda 116 bin kesin artışla geçmiş finansal yarıyılda 1,3 milyona yaklaştı.

“İstikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz”

Vodafone Türkiye'nin 2021 performansı ve 2022 hedefleri, firmanın CEO'su Engin Aksoy'un ev sahipliğinde planlı görüşmede paylaşıldı. Aksoy, şunları söyledi:

“Şirket olarak, muvazeneli büyümemizi sürdürüyoruz. Mali yılımızın geçmiş yarısında servis gelirlerimizi yüzdelik 20,2* artırarak akıbet 5 yılın en efdal çeyrek ve sömestir servis geliri büyüme göstermesine imza attık. Büyüme performansımızı yatırımlarla da destekledik ve finansal yılımızın geçmiş yarısında 1,1 bilyon TL'lik envestisman yaptık. Diğer yandan, şirketimizin 15'inci yılı vesilesiyle hazırlamış olduğumuz iktisadi ağırlık analizine göre, bu süreçte Türkiye ekonomisine sağladığımız doğrudan, endirekt ve tetiklenen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla katkısının gerçek kıymeti 334 bilyon TL'ye ulaştı, hep yatırımımızın gerçek kıymeti 63 bilyon TL kendisine gerçekleşti. Şirket olarak, 2025 yılına denli Türkiye'nin en aceleci büyüyen acemi göbek bağlanak ve sayısal servisler firması olmayı hedefliyoruz. Bu gayeye erişmek düşüncesince ‘Bağlantı, Vodafone Yanımda ve Vodafone Business' unsurlarını içeren ortak büyüme planı oluşturduk. Altyapıda anne hedefimiz, müşterilerimize hem mobilde hem sabitte doyumsuz ortak repertuvar yaşatmak. Yanımda'nın herhangi ortak gündüz girilip prosedür yapılan, geçer not ve canlı ortak ‘süper uygulama' olması düşüncesince yatırımlarımıza bitmeme ediyoruz. Kurumsal bölgede yapacağımız yatırımlarla önümüzdeki 5 yılda katlanarak küsurat ortak süratte büyümeyi planlıyoruz. Şirket olarak, bugüne denli bulunduğu üzere artık da ülkemizin iktisadi ve sosyal kalkınmasına katkımızı artırarak sürdüreceğiz.”

Dijital kanalları ayda 17,6 milyon ad kullandı

Dijital servislerde büyümeyi hedefleyen şirketin, finansal yılın geçmiş yarısında Yanımda, Online Self Servis ve Vodafone TV üzere sayısal yayınlarını kullanan maaş canlı alıcı sayısı 17,6 milyonu aştı. Bu alıcıların maaş hep etkileşimi ise kısaca 700 milyonu buldu.

TOBi'den yüzdelik 92'lik akıllıca kavrama ve hal oranı

Şirket, Türkiye'deki en ümranlı sayısal asistanlardan birisi bulunan TOBi ile müşterilerinin hayatındaki anne noktalara dokunmaya bitmeme etti. Yanımda, WhatsApp, Sesli Yanıt Sistemi üzere selfservis kanallarının tamamında 800'ün üstünde değişik prosedür yapabilen TOBi, maaş 3,7 milyon tekil kullanıcıya ulaşırken, hep 8 milyonu aşan geveze gerçekleştirdi. TOBi, yüzdelik 92'lik akıllıca kavrama ve hal oranıyla da ehemmiyetli ortak başarıya imza attı. Müşterilerin yüzdelik 96'sı TOBi'yi kullandıktan sonradan ortak hafta içre davet cihazı merkezini aramaya gerekseme duymadı.

Data kullanımında yüzdelik 39,6 artış

Vodafone Türkiye müşterilerinin hep veri kullanımı, 2021-22 finansal yılı geçmiş yarısında sabık yılın ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 39,6 artışla 1.566 petabyte'a ulaştı. Türkiye'nin 81 ilinde 24,3 bine benzeyen 4.5G yazışma noktasıyla görev sağlayan şirket, 4.5G'de en degaje kapsamaya eş cerrah olmayı sürdürdü.

Vodafone Pay kullanıcı sayısı 3,5 milyonu aştı

Şirketin acemi göbek taşınabilir mal çözümü Vodafone Pay de finansal yılın geçmiş yarısında aceleci büyümesini sürdürdü. Vodafone Pay uygulamasının tenzil sayısı 632 bine ulaşırken, Vodafone Pay ürünlerini kullanan hep kullanıcı sayısı 3,5 milyonu aştı. Şirketin taşınabilir ifa kullanıcı sayısı yüzdelik 35 arttı, taşınabilir ifa prosedür kütlesi ise yüzdelik 44 yükseldi. Diğer yandan, Vodafone Finansman A.Ş. firması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) çalışkanlık izni aldı. Bu iştirak eliyle KOBİ ve ticari iş ortakların gerekseme duyacakları teknolojiye şimdi emeksiz intikal etmeleri düşüncesince finansman desteği verilecek. Şirket müşterilerine sayısal ortamda imtiyazlı sigorta teklifleri sunan Vodafone Sigorta Aracılık Hizmetleri firması ise 50 bin canlı poliçeye ulaştı.

Online alım satım platformu açtı

Şirket, e-ticaret dalında da ehemmiyetli ortak girişime imza attı. Yeni online alım satım platformu Her Şey Yanımda ile 10 anne grup ve 100'den ortak tomar ast kategoride 600 bini ortak tomar verim sunan şirket, platformun geçmiş senesinde maaş 50 milyonun üstünde tıklanmaya ve 1 milyonu ortak tomar siparişe ulaşmayı hedefliyor. Platformu bugüne denli 6 milyon kullanıcı görüşme etti ve 30 bin ısmarlama konfirmasyon edildi. Şirket, ayrımsız sürede alıcıların Her Şey Yanımda'dan yapacakları herhangi ortak alım satım düşüncesince Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı'na (TOÇEV) 3 TL hediye yapacak.

Kadın etkin oranında maksat yüzdelik 50

Amaç odaklı gösterimi doğrultusunda icra ettiği herhangi ortak işin Dahiliyet, Çevre ve Dijital Toplum dallarından birine dokunmasını hedefleyen şirket, bu kapsamda Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında gerçekleştirdiği projelerle 1,1 milyon bebek ve gencin yanı esna 950 bin kadının engelleme bulunduğu hep 4,2 milyon insana erişti. Özellikle bayanların güçlü olması dair ehemmiyetli emekleri mevcut şirket, hem 2025 yılına denli iştirak genelinde, hem de bu yılın sonuna denli önderlik ekibinde eş etkin oranını yüzdelik 50'ye çıkarmayı hedefliyor.

Hibrit emek vermek devri başladı

Şirket 1 Eylül bakımından melez emek vermek düzenine geçti. Çalışma düzeninin insanların gereksinimlerine gereğince şekillendiği acemi modelde, takım bazında fark göstermekle beraberce averaj kendisine haftanın 1-2 haset ofisten, öbür eyyam açıktan çalışılıyor. Ofislerin yüzdelik 50 kapasiteyle kullanıldığı melez düzende, çalışanlara melez modele akla yatkın kendisine sayısal kemirmek kartından erişim ödeneğine denli muhtelif taraf hukuk da sağlanıyor. Şirket, melez emek vermek kapsamında “20 gündüz dilediğin yerden çalış” uygulamasını da yaşama geçirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?