Teknoloji

Türk kadrosu Antarktika’ya fut bastı

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk kadrosu etraflıca yolculuğun ve karantina periyodunun peşi sıra parafin kıtaya kadem bastı.

Türk kadrosu Antarktika’ya fut bastı
09-02-2022 16:54
Antarktika

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne eklenmiş olan ekip, kıtaya erişmek düşüncesince öldürücü ve coşku donör ortak yolculuğu ve 7 günce karantina periyodunu geride bıraktı.

Güney sıhhatsiz kürede yerleşimin yer aldığı en akıbet benek konumundaki Puerto Williams’ta 7 günce karantina süreci sonrası tahminî 2 sayaç devam eden ortak tayyare yolculuğuyla İstanbul’dan 21 Ocak’ta yolculuklarına başlamış olan grup Antarktika’nın King George Adası’na geldi.

Sefer ekibi, Antarktika Çevre Koruma Protokolü layıkıyla kıtaya evcil sıfır canlıların taşınmasını engel olmak düşüncesince tedbirler aldı. Kıtaya uçmadan evvela dört başı mamur valiz ve giysilerini muhtemel bakaya düşüncesince cankulağı arama fail ekip, uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonda temizleyerek karaya kadem bastı. Antarktika amacında kadroya Portekiz ve Bulgaristan ile meydana getirilen iş birlikleri kapsamında 2 ecnebi bilgelik insanı da projelerini yapmak az daha katıldı.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırı enstitüleri ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan ekip, King George Adası açıklarında mevcut ve 30 çağ süresince çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isminde araştırı gemisine botlar ile geçişim yaptı. Ekibin gemiye yerleşmesinin peşi sıra geri hizmet ve ilmî faaliyetlerine bağlı evvela planlama toplantısı, yol önderi ve yardımcıları koordinasyonunda gerçekleştirildi.

"Milli ekipmanlarımız ile buradayız"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy , "62 cenup enlemi King George’dayız 68 cenup enlemi Horseshoe adasına sefine ile geçişim edecekler ve 30 günce müddet içinde ilmî çalışmalarını yürütme edecekler. Seferimizin bu sene ki farkı, kovid-19 önlemleri çerçevesinde yapmaktı. Çok ağırbaşlı ortak salgında yol ekibimizi tek biçimde etkilenmeden ve karantina süreçlerini gerçekleştirerek Antarktika’ya ulaştırdık.

Santiago da ortak günce karantina, Puerto Williams ta da 8 günce karantina ile şu an ekibimiz Antarktika'da. Bu seferin başkaca ortak değişik tarafı da, ulusal ekipmanlarımız ile buradayız. Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK Sage, kurumlarımızdan getirmiş olduğumuz ekipmanlarla ulusal ekipmanlarla hem seferin sağ esen emniyetini sağlamak, hem de ayrımsız sürede bu ekipmanların denenmesi testlerinin yapılması faaliyetlerini de yürütme edeceğiz." dedi.

“Bir senedir hazırlandığımız ortalık çalışmalarına start günümüz geldi”

22 Ocak tarihinde başlamış olan yolculuklarının 2 dünya 4 kent geçtikten sonradan 2 Şubat'ta Antarktika kıtasına ulaştıklarını kail 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten mesul yol önder yardımcısı orijinal Oktar ‘Pandeminin ve yolculuğun dayanıklı kısımları geride kaldı. Bir senedir hazırlandığımız ortalık çalışmalarına start günümüz geldi. Şu an gemimizin ikmalleri şu demek oluyor ki kumanya, mahrukat az daha gereksinimlerimiz tamamlandı, bundan böyle tahminî 5 çağ süresince bizi dayanıklı ortak bahir yolculuğu bekliyor.

Yolculuk rotamız üstünde ortak aşırı bilgelik üssü göreceğiz fakat pandemi dolayısıyla bu sene maatteessüf ortak görüşme gerçekleştirmeyeceğiz. 20 yabanlık yol ekibimiz ve 30 yabanlık sefine mürettebatı ile önümüzdeki ortak ay süresince gemimizde izole ortak biçimde bulunarak eğreti bilgelik kampımızın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’na derece derece ilmî faaliyetlerimize başlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

“29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek“

Bilimden mesul yol önder yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, TAE-VI seferinin pandemi koşulları altında başladığını tabir ederek, " Canlı bilimleri, toprak bilimleri ve fiziksel ilimler dalında 29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek. Horseshoe adasının biyoçeşitliliği, likenleşmiş yalan florası, zooplanton türleri, mahal ilmi gelişimi ile atmosferik parametreler, bahir seviyesi, tektonik hareketler, buzul değiştirmek ve kar kalınlığı hikayelerinde icraat yürütülecektir.

Ülkemizden tahminî 15,000 km uzakta yapılacak icraat düşüncesince ilmî ekipmanlar, karantina sürecinde sınav edildi, kalibrasyonları yenilendi ve bakımları gerçekleştirildi. Son 5 yılda, Antarktika kıtasında meydana getirilen ilmî çalışmalardan bugüne derece 86 neşriyat ve onlarca ilmî kitap-tez üretildi. Bu sene da, millî ve arsıulusal literatüre yardım sağlayacak planlar ile sahada olacağız.“ yorumunda bulundu.

Bilim seferine eklenmiş olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji ABD. Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ise "Merak ve sabırla beklediğimiz ortak fasıl böylece King George Adası açıklarında Betanzos araştırı gemisindeyiz. Gemiye deneyimli dü ferdin kullandığı botlar ile geçerken, sahilde katıksız ortamda penguenleri gitmek bizlere nerede olduğumuzu anımsattı. Daha evvela günden buyana sefine mürettebatının hamam ve DOĞRU ilgilisi ile karşılaştık" dedi.

Bilim seferine evvela kere eklenmiş olan Doç. Dr. Hilal Ay, "En levent boylu ve öldürücü yolculuk, dünkü keşiflere yaklaşmış olmanın heyecanıyla bitmeme ediyor. Gemiden merakla hariç baktığımızda boz gökyüzünü ve King George Adası’nın karla ciltli alkan kayalıklarını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde yarınlarımızı aydınlatacak şişman keşifler yapacağımıza eminiz" halinde konuştu.

Sefere bu sene 2. kat eklenmiş olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu da, "6. Ulusal Antarktika Bilim seferimiz düşüncesince gemiye çıktığımız bugün, grup şekilde bahtiyar ve gururlu, ayrımsız sürede da memleketimiz yerine yapacağımız icraat düşüncesince hararetli ortak sergüzeşte atıldık" değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?