Yaşam

Tek koluyla tutunduğu yaşamını yüzme değiştirdi

Bacakları ile sol kolunun dirseğinden aşağısı sıfır 7 yaşındaki beşinci sınıf talebesi Muhammed Ali Biçer, 3 yaşlarında başladığı yüzmeyle bedenî ve toplumsal becerilerini artırdı.

Tek koluyla tutunduğu yaşamını yüzme değiştirdi
13-01-2022 12:03
Bursa

Bursa'da yaşayan, çırılçıplak bacakları ve sol kolunun dirseğinden aşağısı sıfır 7 yaşındaki Muhammed Ali Biçer, içtimai yaşama katılmasını sağlayıcı yüzme sporunda kendisini geliştirmeyi hedefliyor.

Ailesinin sayesinde 3 yaşlarında yüzmeye süregelen Muhammed Ali, sporla bedenî ve içtimai becerilerini artırdı.

Tek koluyla evde ve okulda rastgele işini kendisi işleyen Muhammed Ali, annesinin sayesinde göt protezlerini takıp aşağı mahalle değneklerinden dayanak alarak okuluna gidiyor.

Şehit Polis Bülent Aslan İlkokulunda birlikte numara sınıfa bitmeme eden Muhammed Ali, rastgele sabahleyin sınıfa girdiğinde arkadaşları çeşidinden alkışlarla karşılanıyor.

Nadir tanıdık organ eksikliğiyle dünyaya mevrut Muhammed Ali, haftanın 4 haset Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Yıldırım Belediyesine ilişkin Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'nde engelliler düşüncesince parasız planlı yüzme kursuna katılıyor.

Antrenörü Kadir Gül eşliğinde yüzmeye başladığında sudan çekinen ve balans oluşturmakta zorluk çeken Muhammed Ali, kendini geliştirdiği bu sporda şampiyonluklar elde edeceği günlerin hayalini kuruyor.

"Turnuvalara katılacağım, birlikte numara peyda etmek istiyorum"

Muhammed Ali Biçer, AA muhabirine, yüzerken kendisini aşırı şen hissettiğini belirterek, şu biçimde dedi:

"Suya girdiğimde bana elleme birlikte önsezi geliyor. Sanki o güneş aşırı elleme yüzeceğim ve bana armağan vereceklermiş kadar hissediyorum. Çok rahatım, suda evvela 'dolphin' meydana getirmeye başlıyorum. Bunu yaparken hoppadak bacaklarımı çalıştırıyorum. Sonra yüzükoyun yüzüyorum, en sonuç da sırtüstü yüzüyorum. Annem beni otomobille götürüyor. Tekerlekli iskemle getiriyor, giydiriyor, sonraları havuza getiriyor. Hocamı aşırı seviyorum, icraat aşırı elleme gidiyor. İnşallah turnuvalara katılacağım, Allah'ın izniyle birlikte numara peyda etmek istiyorum. Kadir hocamı aşırı seviyorum."

"Ben hoppadak dışarıda onun bacakları oluyorum"

Anne Gülay Biçer de ikinci evlatları bulunan ve Mevlid Kandili'nde doğduğu düşüncesince Muhammed Ali ismini verdikleri oğlunun, gebelik devrinde görülmeyen engeliyle dünyaya geldiğini anlattı.

"Sürpriz birlikte çocuk şekilde geldi. 'Bunda da bulunur birlikte hayır' dedik, bağrımıza bastık." diyen Biçer, doktorunun tavsiyesi ve gittiği avrat spor merkezinde birlikte eğitmenin yönlendirmesi üstüne çalıştırıcı Kadir Gül'e ulaştıklarını aktardı.

Oğlunun, havuzda suyla evvel buluştuğunda özgür akıntı edebildiği düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu dile getiren Biçer, şu ifadeleri kullandı:

"Onun gelişimi açısından bu aşırı önemli. Doğuştan bu ortopedik durumundan çevre tümseklik olabilirdi, yüzme bunu engelledi. Kolunda bol birlikte çarpıklık var, ondan etken doktorumuz yüzme önermişti. Yüzüyoruz, kolu aşırı uzun. Normalde 7 yaşlarında fakat 10 gözyaşı giysileri giyiyor. Sanırım kolunu aşırı kullandığı düşüncesince böyle. Engelli evladı bulunan ailelere tavsiyem, banko eve kapanmasınlar. Ben, Muhammed Ali doğduğundan buyana 'Yarın nereye götüreyim?' niteleyerek bakıyorum. İnsanların tepkilerine bakmasınlar, evvel ilkin birlikte tepkime veriyorlar fakat dallar engelleme muahharen bağırlarına basıyorlar. Büyüdükçe taşımada az buçuk zorlanıyorum, mesuliyet rahatsızlığımdan dolayı. Onun haricinde birlikte zorluğu namevcut zira rastgele işini kendisi yapıyor. Ben hoppadak dışarıda onun bacakları oluyorum. Onun haricinde wcye gitmesi, dişini fırçalaması, lavaboya çıkması, inmesi, kemirmek yemesi ve kanepeye çıkması... Evde rastgele işini kendisi yapıyor."

"1,5-2 sene sonraları konkur hakkını elde edecek"

Yüzme antrenörü Kadir Gül ise tahminî 7 senedir yüzme dalında engelli çocuklarla çalıştığını kaydetti.

Muhammed Ali'nin yüzmeyi öğrendikten sonraları kendini geliştirmeye başladığını vurgulayan Gül, "Şimdi konkur tedarik safhalarına geldik. İnşallah 1,5-2 sene sonraları yaşından çevre konkur hakkını elde edecek. Biz de onu en elleme biçimde meydana getirmeye çalışıyoruz. İleriye çevrilmiş aşırı iri hedeflerimiz, planlarımız var." bilgisini paylaştı.

Gül, engelli kişilere yüzme dair önerilerde bulundu.

Hem engellilerin bununla birlikte dimdik bireylerin gelişimlerinde sporun aşırı iri yardımlarının olduğuna dikkati çekici Gül, şu değerlendirmede bulundu:

"Bedensel, ruh bilimi ve ruh bilimsel anlamda, özgüven ve motosiklet becerilerini kazanmaları yönünde aşırı iri katkıları mevcut sporun. Özellikle engelli kardeşlerimizin gelişimine sporun ve yüzme sporunun aşırı iri katkıları var. Küçük ve iri adale gruplarını çalıştırma konusunda, hikmet otama kapsamında, onların 'Biz de bu toplumda varız' diyebilmeleri namına aşırı iri katkıları var.

Özellikle engelli kardeşlerimizin devletimizin tamamı spor tesislerinden faydalanmaları namına onların kabuklarından, evlerinden çıkmalarını, 'Hayatın ortamında tığ de varız' demelerini istiyorum. Çünkü engeller hoppadak ve hoppadak beynimizin içindedir. Bütün engelleri sevgiyle, şefkatle ve merhametle aşabileceğimizi düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?