Sağlık

Sigara ve nargile kullanması kulak çınlaması riskini artırıyor

Doç. Dr. Deniz Baklacı, "Sigaranın iç kulaktaki koku dolaşımını etkilediği ve iç kulaktaki sıvıların düzenlenmesinde, azalıp artmasında çarpıcı bulunduğu biliniyor." dedi.

Sigara ve nargile kullanması kulak çınlaması riskini artırıyor
04-09-2022 16:04
Zonguldak

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Baklacı, kulak çınlamasının dobra işkilli patolojilerden tümöral oluşumlara denli serbest çeşitliliğe yayıldığını belirterek, sigara ve nargile kullanımının çınlamayı fazla faktörler ortada bulunduğunu söyledi.

Baklacı, AA muhabirine, kulak çınlamasının rastgele ortak yankı bilimi ortak nağme uyarısı olmadan kulaklarda ve bellek içinde algılanan çınlama yerine tanımlandığını belirtti.

Toplumda değme 10 insandan birinin yaşamının muhtemelen devrinde çınlama sorunuyla karşılaşabildiğini aktaran Baklacı, "Yaşla baş başa çınlama sıklığında çoğalış meydana gelmektedir. Normal popülasyonda bu miktar yüzdelik 15-20'yken, 65 gözyaşı ve üstünde bu miktar kısaca yüzdelik 35-40'lara denli çıkmaktadır." dedi.

Baklacı, çınlamanın yapı mekanizmasının dört dörtlük yerine bilinmediğine dikkati çekerek, şu detayları paylaştı:

"Çınlama dediğimiz esasta ortak üfürümden heves sesine denli yahut ortak su akar sesi halinde tariflenebilir. Bunlar yapı nedenlerine gereğince değişik semptomlarla hastalarda karşımıza çıkabilmektedir. Çınlamanın katı aşırı sebebi var. Bunlar dobra işkilli patolojilerden tümöral oluşumlara denli serbest çeşitliliğe yayılmakta. Beslenme alışkanlıkları, tuzlu ve semiz beslenme, susuzluk, yorgunluk, ruhsal gerilim kabil faktörler tetiklerken, sigara ve nargile kullanması çınlamayı fazla faktörler ortada toprak alıyor."

"Sigara iç kulaktaki dem dolaşımını etkiliyor"

Çınlamanın ne denli süredir olduğu, sema kaybının haremlik yazar etmediği, ne devir artım ve düşme gösterdiği ile şeklinin bilinmesinin ehemmiyetli bulunduğunu özetleyen Baklacı, "Biz hastalardan aldığımız hikayeye gereğince tedavi planı çiziyoruz. Bunu sema testi, MR, tomografi kabil görüntülemeler sonrası açığa çıkarabiliyoruz." diyerek konuştu.

Baklacı, çınlamanın nedenlere ilişkin yerine değişmekle baş başa tedavisi bulunan ortak illet bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Öncelikle hastaya medikal tedaviler uyguluyoruz. Bazı moleküller var, bunları minimum 3 ay süreyle kullanıyoruz. Fayda görmeyen hastalarda değişik molekülleri değiştirerek yahut birleştirme halinde kullanabiliyoruz. Hastaya bu esnada dirim seçimi değişimleri uygulayarak, sigaradan uzak, beslenmesine özen ederek, derneşik spor yaparak, ruhsal gerilim ve bitkinlikten da belkili oldukça ırak kalmasını öneriyoruz. Sigaranın iç kulaktaki dem dolaşımını etkilediği ve iç kulaktaki sıvıların düzenlenmesinde, azalıp artmasında can alıcı bulunduğu biliniyor. Bu anlamda sigara içenlerde bu belirtilerin şimdi aşırı ve mukavemetli bulunduğunu görüyoruz."

Baklacı, medikal tedavilerden kâr görmeyen hastalar düşüncesince çınlama maskeleme terapisi ile akupunktur seçenek tedavisinin tercihler ortada bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?