Sağlık

Profesör açıkladı: 'Şuan herkeste hastalık yapmayacak kadar bir korona virüsü mevcut'

Son günlerde camiası ağırbaşlı manada etkileyen bir salgınla gönül rahatlığı karşıya olduklarını anlatım fail Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Şuan az daha herkeste hastalık yapmayacak kadar bir Covid-19 virüsü mevcuttur. Bu ölümsek korona salgını d?

Profesör açıkladı: 'Şuan herkeste hastalık yapmayacak kadar bir korona virüsü mevcut'
17-11-2022 11:06
Hastanelere enflüanza şikayetleri ile başvuran hastaların sayısının artma gösterdiğini tamlayan Prof. Dr. Şevket Özkaya, yatağa düşürmeyen ancak gününü çetince geçirmesini sağlayıcı ateş, halsizlik, geçit ağrısı, mafsal ağrısı kabilinden şikayetlerle vatandaşların hastanelere başvurduğu söyledi. Yeniden maskelenmiş günlere dönülebileceğinin sinyalini sağlayan Dr. Şevket Özkaya, "Son günlerde topluluğu ağır manada etkileyen bir müstevli ile erinç karşıyayız. Halkımız ortada yatağa düşürmeyen ancak günümüzü çetince geçirmemizi sağlayıcı ateş, halsizlik, geçit ağrısı, mafsal ağrısı kabilinden rahatsızlıklar görülüyor.

Bu hastalık gerçekte önceki çocuklarda, okullarda başladı ve evlere taşındı. Çocuklar her devir şanslıydı ancak anne babalar bu rahatsızlığı çetince atlatıyorlar. Halkın aklında ‘bu bir enflüanza virüsü mü?' sorusu var. Aslında toplumda bu biricik bir virüs ile açıklanamıyor. Şuan dolaşımda bulunan beş altı virüs başta enflüanza virüsü dediğimiz bu virüs, teneffüs yollarını etkileyen gayrı virüsler ile bu arada Covid'in karmakarışık bir süper enfeksiyon bulunduğunu düşünüyoruz. Bu enflüanza benzeşim şikayetlerin sebebine bakacak olursak Covid'in muafiyet sistemimizi hakkıyla değiştirdiğini ve etkilediğini görüyoruz.

Şuan az daha herkeste hastalık yapmayacak kadar bir Covid virüsü mevcut. Bu bizim muafiyet sistemimizi negatif yönde etkiledi. Pandemi öncesinde bizi hasta etmeyecek enflüanza ve gayrı teneffüs alternatifleri virüsleri zeminde Covid'in olması dolayısıyla bizi hasta etmeye başladı. Gerçekten baş döndürücü aceleci yayılan, baş döndürücü bulaşıcı ve kullanıcılarını yatağa düşürmeyen ancak ayakta da durmasını zorlaştıran bir salgınla erinç karşıyayız. Bu durumun ayrışık nedenleri var. Bir de hakkıyla bu 3 yıl süresince maske, aralık kuralına uyup az daha toplumda kısır bir avlu sürdük. Doğal namına da vücudumuzun aut hayattaki bakteri virüs ve gayrı patojen organizmalara cisim yanıtımızın baskılandığını düşünüyoruz.

Eğer hakeza giderse bu şita hakkıyla ölümsek mümteni kurda ancak iş hayatımızı, ev hayatımızı etkileyecek bir salgınla erinç karşıya kalabiliriz. Peki, ne yapmamız gerekiyor? Sanırım maskenin tarihi gene arka geldi. Bu ölümsek bir Covid-19 salgını düşüncesince değil de, toplumda uzamış gayrı teneffüs alternatifleri virüslerine erinç sakınmak düşüncesince maske, aralık ve hıfzıssıhha kurallarına gene dönmemiz icap ettiğini düşünüyoruz" sanarak konuştu.

Furkan Abrek Ünal - Berkay Yıldız
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?