Sağlık

Prof. Dr. Kutluk: 'Akciğer kanserini Türkiye’den silmek neredeyse mümkün'

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Türkiye'de 35 bin akciğer kanseri var. Tütün mücadelesini elan güzel müşterek noktaya getirirsek akciğer kanserini Türkiye'den silmek neredeyse mümkün” dedi.

Prof. Dr. Kutluk: 'Akciğer kanserini Türkiye’den silmek neredeyse mümkün'
03-02-2022 16:06

1947 senesinde kurulan, Türkiye'nin en emektar ve en güzel kanser çıplak örgütü olan, dünyanın en mümessil kanser örgütleri ortada toprak düzlük Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği kabilinden 4 Şubat Dünya Kanser Günü zımnında farkındalık peydahlamak gayeli matbuat toplantısı düzenlendi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Ankara'da ortak AVM'de gerçekleşen görüşmede kansere bağlı nice mevzuyu ele aldı, kanser hastalığının hal yollarını anlattı.

“Buradaki hedef halis muhlis dünyaya ayrımsız güneş yegâne ortak ahenk çıkartmak”
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği huzur bilgiler verici Prof. Dr. Kutluk, derneğin kanser dair nice mebde imza attığını belirterek, “Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu 1947'de kurulmuş, Türkiye'nin ve dünyanın en emektar kanser örgütlerinden ve Türkiye'de nice mebde imzasını atmış ortak örgüt. Türkiye'ye 2005 senesinde Dünya Kanser Günü kampanyaları da Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği eliyle gelmiştir. Buradaki hedef halis muhlis dünyaya ayrımsız güneş yegâne ortak ahenk çıkartmak, ayrımsız mesajı özgülemek ki dünyayı bu arada akıntı ederek kanserin arama edilmesinde ehemmiyetli kere alabilme çabasıdır Dünya Kanser Günü. Bu bozukluk 2005 yılından itibaren biraz yılda ortak kampanya mevzuları değişiyor. Daha ilkin ‘sigaranı söndür yüzümü güldür', ‘çocuğum önemlidir' kabil değişik kampanyalar yapıldı” dedi.

“Kansere erişimde evren genelinde eşitsizlikler var”
4 Şubat Dünya Kanser Günü'nün önemine yer veren Prof. Dr. Kutluk, kansere ulaşım noktasında dünyanın değişik devletlerinde ayrıca ensesi dolgun devletlerde fark müsavatsızlık olduğunu, icraat yaparak kansere erişimi şimdi kolaylaştırmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Dünyanın değişik devletlerinde ensesi dolgun devletlerde fark kansere erişim, korunmadan tedaviye, önlemeden er tanıdan geçici bakıma, erişimde evren genelinde eşitsizlikler var. Bütün kişilerin buna yetişmesi düşüncesince bu kampanya yürütülüyor. Biz de bu kampanyada halis muhlis dünyayla ayrımsız güneş 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde bu sloganla mesajımızı veriyoruz. İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerini, Ankara'da ortak AVM'yi kampanya renkleri olan, dünyanın ehemmiyetli büyükşehirlerindeki ehemmiyetli anıtlarla ayrımsız anda ayrımsız güneş turuncu-mavi kampanya renkleriyle ışıklandırarak dünyaya ‘kanser bakımında şimdi iyiye' mesajımızın kişilerin alçalma ederek buna ulaşmasını, çıplak camiası göreve çağırma etmeye, ülkeleri güzel çalışmaya çağırma etmeye müteveccih halis muhlis kaynakları topyekün hareketli etmeye müteveccih ortak kampanya yürütülüyor” niteleyerek konuştu.

“Tütün mücadelesini şimdi güzel ortak noktaya getirirsek akciğer kanserini Türkiye'den silmek neredeyse mümkün”
Dünyada ve Türkiye'de kanser rahatsızlıkları verilerini özetleyen Prof. Dr. Kutluk, duman mücadelesinin şimdi güzel ortak noktaya getirilirse akciğer kanserinin Türkiye'den silinmesinin mümkün bulunduğunu vurgulayarak, “Dünyada değme sene 20 milyon isim kansere yakalanıyor, 10 milyonu kaybediliyor fakat öteki 10 milyonu kurtarılıyor. Biz biliyoruz ki bu kaybedilen 10 milyondan 3-5 milyonu er tanı, tedavi, sığınma kabil yöntemlerle kısa-orta çağda kurtarılabilir. O sebeple halis muhlis evren bu aksiyonu gösteriyor. Türkiye'de de yılda 230 bin yöresinde kanser görülüyor. Bunun 100 binden ilavesi kaybediliyor fakat Türkiye'de 35 bin akciğer kanseri var. Tütün mücadelesini şimdi güzel ortak noktaya getirirsek akciğer kanserini Türkiye'den silmek neredeyse mümkün. 22 bin emcek kanseri var. Meme kanserinde otama başarısı baş döndürücü yüksek, Türkiye'de güzel yapılıyor. Ama taramaların aksamaması gerekiyor. Biz Dünya Kanser Günü'nde kanser bakımında açığı kapatın, kanser bakımında şimdi ileriye niteleyerek kanserle ilgili gelişmelere Türkiye kendisine bizim de çalıştığımızı yurttaşlarımıza duyurarak şimdi güzel ortak noktaya başlamak istiyoruz” cümlelerine toprak verdi.

“Beslenmenize nazarıitibar edin, fiziki kendisine akıntı edin”
Kansere huzur alınabilecek önlemlerden de bahseden Prof. Dr. Tezer Kutluk, şunları söyledi:
“Beslenmenize nazarıitibar edin, fiziki kendisine akıntı edin. Tütün kullanmayın, alkole nazarıitibar edin. Kanser taramalarını kadınlarımızın emcek kanseri, döl yatağı kanseri, hem avrat hem erkeklerimizin hazım sistemi doğrusu balıketinde bumbar kanseri düşüncesince taramalarını aksatmamalarını ve çocuk-büyük demeden her insanın kontrollerini aksatmadan kanserin er tanısına ihtimam göstermelerini ve kanserden korkmamalarını referans ederim zira kansere huzur devasız değiliz.”

“Ülkemiz kanser tedavisi düşüncesince hem Avrupa'dan tıpkı zamanda semt ülkelerinden dip istem görmektedir”
Basın toplantısına katılarak ortak mülakat meydana getiren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği emektar Genel Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Türkiye'nin kanser hastalıklarının tedavisi noktasında güzel ortak vaziyette olduğunu, öteki ülkelerden Türkiye'deki tedaviler düşüncesince dip istem bulunduğunu söyleyerek, “Kanser rahatsızlığı huzur bilgiler verici Yalçın, Türkiye'nin en ehemmiyetli kazanımlarından biri terbiye sisteminin ve kuruluşlarının tababet fakülteleri de müdahale kazanmak neredeyse üniversitenin çelimli kurulması ve şef kadrolarını yetiştirebilmiş olmasıdır. Bizler standartları ısmarlamak dair ve bu hizmetleri genelleştirmek, aksettirmek dair Türkiye'de kanserle ilişik kendisine toy ilaçlar da müdahale kazanmak neredeyse güzel ortak yerdeyiz. Hiçbir kanser hastasının ‘o ülkeye gidin, bu ülkeye gidin' kabil ortak hali yok. Tam bilakis türkiye kanser tedavisi düşüncesince hem Avrupa'dan tıpkı zamanda semt ülkelerinden dip istem görmektedir. Bu hem dosdoğru iş gücü hem hastanelerimizin tıpkı zamanda buradaki çare ve otama şekillerinin iyiliğinden kaynaklanıyor. Bu esenlik kelimesi bana yetmiyor. Daha güzel değiliz, en iyisi olabiliriz. Konum nedeni ile kendimizi 3. evren ülkelerinden değil önde mevrut ülkelerden biri kendisine görüyorum. Her ilaca yetişebilmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği hakkında
Türkiye'de kanser rahatsızlıkları dair nice mebde imza atan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, Türkiye'nin ilkin kanser hastanesini açmış, ilkin kanser dergisi, ilkin kanser haftasının benimseme edilmesi, ilkin kanser kongresi, ilkin kanser istatistikleri, ilkin kanserli pestil toplantıları, ilkin imge evi kabil nice kalburüstü faaliyetle millî ve arsıulusal bölgede çalışmalarını sürdürmüştür. Dünya kanser haset etkinliklerini Türkiye'ye getiren örgüttür. Başarılı emek harcamaları ile 2008 senesinde UICC kabilinden senenin en kalburüstü kanser örgütü seçilmiştir. Kurum Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk 2014-2016 yıllarında Cenevre-İsviçre'deki Dünya Kanser Kontrol Örgütü'nün başkanlığını yapmıştır.

Huzeyfe Tarık Yaman - Bayram Türüdü

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?