Ekonomi

OPEC: Küresel petrol üretimi mayısta azaldı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), toptan petrol üretiminin mayısta müşterek esbak ayak tabanı mucibince günce 150 bin varil azalarak tahminî 98 milyon 750 bin varile gerilediğini bildirdi.

OPEC: Küresel petrol üretimi mayısta azaldı
14-06-2022 16:02
Ankara

OPEC aylık petrol piyasası tutanağına göre, grubun günce incelmemiş petrol üretimi mayısta müşterek geçmiş ayak tabanı layıkıyla 176 bin varil azalarak kısaca 28 milyon 51 bin varil oldu.

OPEC'in toptan petrol üretimindeki oranı ise yüzdelik 28,9 namına kayıtlara geçti. Bu numara müşterek geçmiş ay yüzdelik 29 seviyesindeydi.

Bu dönemde, OPEC içre incelmemiş petrol üretimi en müşterek tomar Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’te arttı. Libya, Nijerya ve Gabon incelmemiş petrol üretiminin en müşterek tomar gerilediği devletler oldu.

Günlük üretim, güzeşte ay müşterek geçmiş ayak tabanı layıkıyla Suudi Arabistan'da 60 bin varil, BAE’de 31 bin varil ve Kuveyt’te 27 bin varil artma gösterdi. Üretim Libya'da 186 bin varil, Nijerya'da 45 bin varil, Gabon'da ise 32 bin varil geriledi.

Aynı dönemde, OPEC dışı devletlerde günce petrol üretimi ise 23 bin varil artarak kısaca 70 milyon 200 bin varil oldu. Bu numara güzeşte senenin bire müşterek dönemindeki seviyenin 1 milyon 700 varil üstünde gerçekleşti.

Yılın art kalanında OPEC dışı istihsal artışlarının ABD, Brezilya, Kanada, Kazakistan, Guyana ve Çin kabilinden geleceği kestirim edildi. Rusya’nın incelmemiş petrol üretiminde ise bu sene günce 250 bin varil eksilme olabileceği öngörüldü.

Bu kapsamda, toptan petrol arzı mayısta müşterek geçmiş ayak tabanı layıkıyla günce 150 bin varil azalışla kısaca 98 milyon 750 bin varil namına gerçekleşti.

Küresel petrol talebi öngörüsü değişmedi

OPEC, 2022 yılının aşırı sayıda belirsizliğe verilen kaldığına ayraç ederek toptan petrol isteklerine müteveccih öngörüsünü çakılı tuttu fakat senenin ikinci çeyreğinde Çin’de bitmeme fail müstevli kısıtlamaları dolayısıyla ilginin müşterek hacim azalacağını öngörüyor. Yılın ikinci yarısında ise yaz sürecinin başlamasıyla bu arada seyahatlerin de artışa geçmesiyle talepte toparlanma olabileceği kestirim ediliyor.

Buna göre, OPEC toptan petrol talebinin bu sene güzeşte seneye nazaran günce bazda 3 milyon 360 bin varil artarak 100 milyon 290 bin varile kavuşması bekleniyor.

OECD dalında ise günce petrol talebinin güzeşte yıla oldukça 3 milyon 400 bin varil, OECD dışı devletlerde ise 1 milyon 900 bin varil artacağı öngörüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?