Eğitim

Okul Dışarıda Günü’nde Türkiye’den 226 bin çocuk derslerimizi açık havaya taşıdı

Açık havada devir geçirmenin çocuk gelişimi açısından önemine nazarıitibar çekmeyi amaçlayan ‘Okul Dışarıda Günü', OMO'nun desteği ile Aktif Yaşam Derneği kabilinden topu topu dünyayla senkronik yerine Türkiye'de kutlandı.

Okul Dışarıda Günü’nde Türkiye’den 226 bin çocuk derslerimizi açık havaya taşıdı
04-11-2021 15:30

Bugüne denli 161 ülkede 11,3 milyon çocuğa vasıl ve Türkiye'de Aktif Yaşam Derneği'nin OMO'nun destekleriyle 2018 yılından beri yaşama geçirdiği Okul Dışarıda Günü, bugün gerçekleştirildi. Etkinlikler bu sene ‘Dünya İçin İyilik' temasıyla gerçekleşiyor. Açık havada oyunla ve keşfederek öğrenmenin önemine özen döşemek düşüncesince yılda dü kat planlı Okul Dışarıda Günü'ne ilköğrenim seviyesinde dünyadan 870 bin, Türkiye'den ise 226 bin çocuk katıldı. Okul Dışarıda Günü'ne dahil bulunan okullardan Kocamustafapaşa İlkokulu'nda meydana gelen etkinliğe Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Yankı Yazgan, Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter ve OMO Pazarlama Müdürü Alper Çapar katıldı.

Çocuklar hayallerindeki dünyayı resimlere taşıdı
Okul Dışarıda Günü etkinlikleriyle pandemi gölgesinde, doğadan ırak güzeşte bu sürede evlatların doğayla bulunan bağlantılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Okul Dışarıda Günü'nde, art inkılap ve sürdürülebilirlik hikayelerinde türlü aktivitelerle küçüklere ne harekete geçebilecekleri öğretildi. Böylece kollar denli onlar eliyle erişilen yetişkinlerde de mekân bilinci ilişkin farkındalık oluşturulması, evlatların oynadığı yerlerin çevresel temizliğine özen çekilmesi hedeflendi. Kocamustafapaşa İlkokulu'ndaki öğrenciler başkaca Okul Dışarıda Günü aktivitelerinden “Hayalimdeki Dünya” kapsamında plastik atıkların art dönüştürüldüğü ve mekân kirliliği sıfır ortak dünyaya ilişkin düşlerini dev ortak kanvasa çizdikleri resimle anlattı.

''Türkiye derslerimizi açık havaya haiz çocuk sayısıyla en baş döndürücü ortaklık sağlayıcı ikinci ülke''
Etkinlikle ait bilim verici Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter, “Bu sene ‘Dünya düşüncesince İyilik' temasıyla yaşama geçirdiğimiz Okul Dışarıda Günü'ne çocukların, öğretmenlerin ve ebeveynlerin gösterdiği ilgiden baş döndürücü mutluyuz. Türkiye bu sene derslerini açık havaya haiz 226 bin çocukla en baş döndürücü ortaklık sağlayıcı ikinci şehir oldu. Bu hususi güneş mutlak evlatların fiziki namına elan enerjik ve zihnî namına elan dosdoğru olması düşüncesince değil, ayrımsız sürede tabiat ile kurmuş oldukları alım satım açısından da baş döndürücü değerli. Bu yılki içeriklerimizde onların pandemi boyunca lüzum istemez zedelenen tabiat ile bağlarını güçlendirmek, sürdürülebilir dirim alışkanlıklarını öğretmeyi hedefledik. Odağımızda da plastik kadem izimizi ıskat etmek ve zımnında art inkılap vardı. Bu doğrultuda hazırlamış olduğumuz Dünya düşüncesince İyilik setimizin hoppadak bugün değil herhangi ortak güneş öğretmenlere esin vermesini, bugün açılan sinerjinin topu topu yıla yayılmasını diliyorum” dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Yankı Yazgan da “Çocuklar düşe kalka büyür, öğrenir. Çocuğun gelişimi düşüncesince hata yapmalarına, denemelerine okazyon vermemiz gerekir. Doğa, ve ya ilkin şehirli kollar düşüncesince açık hava ve dışarısı, öğreten ve gelişimlerine dayanak bulunan ortak tane ortak düzen alanıdır. Çocukların açık havada devir geçirmeleri, ‘gerçek oyun' ile bu arada evren ile ilgilenmeleri ve keşfe çıkmalarını sağlar. Çocuklar dışarıda düzen canlandırırken duygudaşlık kurmayı, dava çözmeyi, geleceği planlamayı, öfkelerini ve zamanlarını yönetmeyi öğrenirler. Açık havanın belirsizlikleri ve kestirilemezlikleri riskler üstünde düşünmeyi, belirsizlikle hoşgörücü olmayı ve muhtemel neticeleri fikren cereyan etmeyi getirir. Okul Dışarıda Günü okulun tabiat ile ilişkisini tabiileştirmek önünde ortak davet” niteleyerek konuştu.

İklim değişikliğinin çocuklarda uyandırdığı fikir ve haşyet kabil negatif duyguların çocuk gelişimini etkilediğini da anlatım fail Yazgan, “Çocuklar hava değişikliğinin art döndürülemez etkilerini gözlemledikçe ve öğrendikçe çevresel karabulut haşyet ve bununla irtibatlı namına kendilerinin ve ahir nesillerin gelecekleri düşüncesince fikir duyuyor. Yetişkinlerin de çevresel ve toplumsal mevzuları aldığı kadar önemsemediğini düşünüyorlar. Bu düşünceleri de onların hava değişikliği karşısında çaresiz ve bekâr hissetmesine etken olmaktadır ve bu endişeleri besliyor. Bu endişeleri akla yatkın komuta etmek de yetişkinlerin üstünde düşünmesi müstelzim konulardan biri” ifadelerini kullandı.

“OMO herkesi ‘iyilik düşüncesince kirlenmeye' çağırıyor”
Etkinlikte mütekellim OMO Pazarlama Müdürü Alper Çapar ise, “OMO namına ‘Kirlenmek Güzeldir' yaklaşımımızla 20 yıla yaklaşan süredir anne babalara çocuk gelişiminde deneyimlere, keşiflere ve kirlere toprak vermeleri düşüncesince esin veriyoruz. Uzun senelerdir evlatların kognitif ve fiziki gelişimi düşüncesince altını çizdiğimiz bu mevzuya bundan böyle değişik ortak anlamda bakıyoruz ve herkesi ‘iyilik düşüncesince kirlenmeye' çağırıyoruz. Çünkü gezegenimizin gönül rahatlığı karşıya bulunduğu çevresel sorunlara gönül rahatlığı her insanın harekete geçmesi gerekiyor. Biz OMO namına bu boşluk açısını portföyümüze, ambalajlarımıza ve enformasyon çalışmalarımıza taşıyoruz. Bu sene Okul Dışarıda Günü'nün art dönüşüm, gelecek dönüşüm, döngüsel iktisat kabil başlıkları ele almasını da baş döndürücü kalburüstü buluyoruz. Çocuklar hava krizinin farkındalar, yetişkinlerden de ayrımsız farkındalığı bekliyorlar; ayrımsız tavrı göremediklerine umutsuzluğa kapılıyorlar. Bu nedenle de Okul Dışarıda Günü'nün kollar eliyle yetişkinlere ulaşmak, tabiat ile ilişkilerini ve alışkanlıklarını baştan düşünmelerini getirmek açısından ehemmiyetli ortak okazyon bulunduğunu düşünüyoruz” laflarını anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?