Ekonomi

Küresel piyasalar, tahrif faizlerindeki durulma sonrası istikamet arayışında

Merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yanında ABD'de faiz ve Almanya'da pahalılık özellikle edinmek gibi dip data gündemi strateji edilecek.

Küresel piyasalar, tahrif faizlerindeki durulma sonrası istikamet arayışında
29-09-2022 08:59
İstanbul

Küresel piyasalarda, değiştirme faizlerindeki gevşemenin yatırımcı riziko iştahındaki toparlanmaya ulama sağlaması ile alengir birlikte ilerleyiş izlenirken, bugün özek bankası yetkililerinin açıklamalarının beraberinde ABD'de nema ve Almanya'da mal şişkinliği ilkin peyda etmek neredeyse koyu data gündemi izlem edilecek.

Merkez bankalarının saldırgan ürem artırımlarının bitmeme edeceği sinyali verdiği birlikte ortamda, İngiliz hükümetinin enflasyonla mücadeleye silüet düşürebilecek bağış indirimi planını duyurması ile değiştirme ve döviz piyasasında yaşanmış bulunan çalkantı, geçmiş İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) değiştirme alımı hamlesini açıklamasının arkası esna duruldu.

Banka'dan meydana getirilen açıklamada, piyasa işleyişinin baştan sağlanması amacıyla levent boylu vadeli İngiltere mevki tahvillerinin iare alımlarına başlandığı bildirildi. Tahvil alımlarının birlikte devir sınırlaması olabileceği vurgulanan açıklamada, "İhaleler 14 Ekim'e denli sürecektir. Piyasa işleyişine müteveccih risklerin azaldığına değişmeyen verildiğinde, alımlar problemsiz ve derneşik birlikte biçimde azalacaktır." ifadeleri kullanıldı.

BoE'nin açıklaması sonrası İngiltere'nin 10 salname değiştirme faizi, kestirmece 4 senenin zirvesi bulunan yüzdelik 4,54 düzeyinden yüzdelik 4'e denli art çekildi. Ülkenin 30 salname değiştirme faizi de 1992'den beri en iri düşüşünü kaydetti. Almanya, Fransa ve İtalya değiştirme faizlerinde de azalma isteği öne çıkarken, geçmiş Nisan 2010'dan beri evvel el yüzdelik 4'ün üstünü gören ABD'nin 10 salname değiştirme faizi yüzdelik 3,70'e denli art çekilmesinin arkası esna yüzdelik 3,78'de dengelendi.

Tahvil piyasasındaki relaks sonrası kalan riziko iştahı döviz piyasasında da tesirini gösterirken, dolar endeksindeki düşüşle mal tutarları üstündeki bası azaldı. Dün dolar endeksi 20 senenin zirvesi bulunan 114,8'den 112,6'ya denli geriledi, Brent petrolün varil fiyatı yüzdelik 4,4 artışla 88,1 dolara, altının ons fiyatı da yüzdelik 1,9 yükselişle 1.660 dolara çıktı.

Bu gelişmelerle geçmiş New York borsasında da alıcılı birlikte ilerleyiş izlendi. Dow Jones endeksi yüzdelik 1,88, S&P 500 endeksi yüzdelik 1,97 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 2,05 yükseldi. ABD'nin fihrist vadeli kontratları, toy güne ise hudutlu da olsa satıcılı başladı.

Avrupa tarafında, erke krizine bağlı gelişmeler, semt ekonomilerine müteveccih kalan nekahet kaygıları ve özek bankası yetkililerinin açıklamaları piyasalara doğrultu sağlayan asliye gelişmeler olmaya bitmeme ediyor. Dün Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya üzerine tecim yasakları ve Rus petrolüne çatı hediye uygulamasını içeren sekizinci müeyyide paketini teklife sunarken, Rusya'ya ilgili Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 borazan hattındaki doğal patırtı yağı lambası lambası sızıntılarına bağlı başlatılan soruşturmalar da gündemi çalışır etti.

Öte taraftan BoE'nin açıklaması sonrası dolar karşısında zamanı bağan ölçüde prosedür gören paunt ve 20 senenin en bağan seviyesinde cereyan fail avroda toparlanma arzusu öne çıktı. Bu gelişmelerle geçmiş Avrupa borsalarında İtalya aut alıcılı birlikte ilerleyiş izlendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,30, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzdelik 0,36 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,19 yükselirken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzdelik 0,52 bedel kaybetti. Bu sabahleyin bakımından sterlin/dolar paritesi 1,0790'dan, avro/dolar paritesi 0,9690'dan prosedür görüyor. Avrupa fihrist vadeli kontratları şu dakikalarda alengir birlikte ilerleyiş izliyor.

Asya tarafında, bugün data akışının güçsüz olması ile New York borsası kapanışında bilge bulunan artı havanın devralınması dikkati çekiyor. Dolar/yen paritesi 144,5 ile 24 senenin zirvesinde kalmaya bitmeme ederken, dolar/yuan paritesi Kasım 2008'den beri görmüş olduğu en faziletkâr kur bulunan 7,25'ten 7,18'e çekildi.

Kapanışa yaklaşan Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,3, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,1 yükselişle seyrediyor.

Yurt içre geçmiş azalma eğiliminde cereyan fail Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haset de yüzdelik 2,07 bedel kaybıyla 3.198,16 puandan tamamladı. Dolar/TL ise geçmiş yüzdelik 0,4 artışla 18,5092'den kapanmasının arkası esna bugün bankalararası bu sahanın açılışında 18,5290'dan prosedür görüyor.

Analistler, bugün özek bankası yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını belirterek, değiştirme ve döviz piyasasındaki hareketliliğin yakından izlenmeye bitmeme edileceğini söyledi.

Bugün data gündeminin de koyu olduğuna ayraç fail analistler, ülke içre konuşu itimat endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCM) Para Politikası Kurulu (PPK) güruh özetinin, ülke haricinde ise ABD'de büyüme, Almanya'da mal şişkinliği ve Avro Bölgesi'nde konuşu itimat endeksinin izlem edileceğini bildirdi.

Analistler, fen anlamda BIST 100 endeksinde 3.140 puanın destek, 3.320 düzeyinin dayanım konumunda olduğunu anlatım etti.

Piyasalarda bugün izlem edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ilkgüz kocaoğlan konuşu itimat endeksi

12.00 Avro Bölgesi, ilkgüz kocaoğlan konuşu itimat endeksi

14.00 Türkiye, PPK güruh özeti

14.30 Türkiye, haftalık dünyalık ve vezneci istatistikleri

15.00 Almanya, ilkgüz kocaoğlan TÜFE

15.30 ABD, haftalık başıboşluk başvuruları

15.30 ABD, 2. çeyrek sonuncu büyüme

15.30 ABD, 2. çeyrek sonuncu ferdî istihlak harcamaları

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?