Sağlık

Kronik teneffüs yolu hastalarına aşılama uyarısı

Prof. Dr. Şule Akçay, "Kronik teneffüs yolu rahatsızlığı mevcut kişilerin, grip, Kovid-19 ve RSV'ye yakalanmaları, teneffüs yetmezliği ve koyu ihtimam yatışlarına, ayrıca ölümlere caba hastalık olabilir." dedi.

Kronik teneffüs yolu hastalarına aşılama uyarısı
13-12-2022 12:09
Ankara

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Akçay, vakayiname teneffüs yolu rahatsızlığı bulunanlarda grip ve Kovid-19'a eş anlı yakalanmanın, akciğer tutulumunu tetikleyebileceğini, bu şahısların grip aşısını ve Kovid-19 anımsatma dozunu yaptırması icap ettiğini bildirdi.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, AA muhabirine, vakayiname teneffüs yolu hastalarının üzerine karşıya kalmış olduğu risklere bağlı açıklamalarda bulundu.

Akciğer hastalıklarının başta şita aylarında atakla seyrettiğini tamlayan Akçay, yaman kullanması ve sigara dumanına sunulan kalmanın da hastalığın yürüyüşlerinde ehemmiyetli aktif fiil bulunduğunu bildirdi.

Kovid-19 salgını dönemindeki esirgeyici önlemler ve farkındalık yardımıyla grip ve RSV üzere ast teneffüs yolu hastalıklarının azaldığını kaydeden Akçay, "Aşılarla beraberce de salgının seyri hafifledi, Kovid-19 akciğeri şimdi az meblağ oldu. Özellikle salgının tesirini azaltması ve peçe kullanımının gevşemesinden beri bu sene grip ve dargın algınlığına benzeşim şikayetlere bozukluk bulunan RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) ile yeniden derişik karşılaşır bir vaziyete gelindi." dedi.

Akciğer tutulumunu tetikleyebilir

Bu ay içre Kovid-19 ve grip sıklığının artmasının öngörüldüğünü tamlayan Akçay, başta ayrımsız insanlarda eş anlı gelişigüzel dü virüsün de görülme ihtimalinin başta KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) astım ve akciğer kanseri hastalıklarının seyrini ağırlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Akçay, şunları kaydetti:

"Bu virüsler, bahis konusu kişilerde ciddi ilerleyen zatürreye defa açabilir. Kronik teneffüs yolu rahatsızlığı mevcut kişilerin, grip ve RSV'ye yakalanmaları, teneffüs yetmezliği ve derin iş yatışlarına, ayrıca ölümlere güçlü bozukluk olabilir. Bu kişilerde eş anlı namına değişik virüslerin görülmesi, başta akciğerlerde tutulumu tetikleyebilir.

KOAH, muafiyet sistemi yahut böbrek yetmezliği, faziletli tansiyon, diyabet, akciğer kanseri hastalarının aralarında bulunmuş olduğu vakayiname rahatsızlığı olanlar, bu zamanda tedarik kurallarına uyanıklık göstermeli. Özellikle mestur ortamlarda peçe kullanımına bitmeme edilmeli, el hijyeni boşlama edilmemeli. Bunun yanı esna salname meydana getirilen grip aşıları bu mevsimde yaptırılmalı. Ayrıca, sonuç geçerli Kovid-19 aşısının üstünden 6 ay geçenler de anımsatma dozunu behemehâl yaptırmalı."

"38,5'in üstündeki alevde hekime acele başvurulmalı"

Akçay, öksürük, balgam, dem darlığı, koku alma organı akıntısı, geçit ağrısı, acı ile yayılmış adale ve gövde ağrısı yerinde en benzeyen esenlik kuruluşuna gidilmesi icap ettiğini belirtti.

Bulgular içre faziletli ateşli aşırı nazik olduğuna dikkati çekici Akçay, 38,5'in üstündeki gövde sıcaklığı yerinde acele hekime başvurulmasını gerektirdiğini bildiren Akçay, "Eğer bu belirtiler yok ise ancak gücenme hissediliyorsa da dumana sunulan kalmaktan kaçınılmalı, müstevi havalandırılmalı, aşırı cıvıl cıvıl bulunan mestur ortamlarda peçe takılmalı, başkaları su ve sabunla çağ içre yıkanmalı." tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?