Sağlık

Fırçalanmayan dişler damar tıkanıklığına neden oluyor

Kalp sağlığını destek olmak düşüncesince önerilerde mevcut Prof. Dr. Hamza Duygu, diş etlerindeki iltihabın damar duvarlarında da iltihaba neden bulunduğunu ve bunun da ilerleyici zamanlarda damar tıkanıklığına sefer açabileceği uyarısında bulundu.

Fırçalanmayan dişler damar tıkanıklığına neden oluyor
08-10-2022 10:02


Kalp rahatsızlıkları çabucak ortak tomar faktöre ilişkin namına bu günlerde en kesif karşılaşılan esenlik problemlerinin başlangıcında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, kan basıncı, obezite, kolesterin ve sigara içiminin kontrolü ile önsezi ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini açıkladı. Kalp damar rahatsızlıklarına yol açan faktörleri özetleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu ise diş fırçalamanın önsezi sağlığı üstünde ehemmiyetli ortak tesiri bulunduğunu kaydetti. Diş etlerindeki iltihabın damar duvarlarında düşüt yoğunluklu iltihaba neden bulunduğunu kaydeden Duygu, bu durumun damar şiddeti gerçekleştiren plağın üstünde pıhtı oluşarak damarın tıkanmasına minval açabileceğini söyleyerek, önsezi krizini karşılamak düşüncesince dişlerin günde minimum dü kat fırçalanmasını önerdi.

Koruyucu hekimliğin önsezi ve damar rahatsızlıklarından kaynaklı ölümlerin azaltılmasında aşkın ehemmiyetli role erbap bulunduğunu kail Duygu, fasile hekimliğinin önsezi damar tıkanıklığı düşüncesince erdemli riziko haiz bireylerin saptanması ve bu bireylerdeki geçmiş yahut tekrarlayan önsezi damar tıkanıklığı sorunlarının önlenmesinde aşkın ehemmiyetli ortak fonksiyon gördüğünü söyledi. Kalp ve damar hastalığının çabucak ortak tomar faktöre ilişkin bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Duygu, “Bugün düşüncesince önsezi ve damar rahatsızlıkları riskini artırdığı aşina ve herhangi toplumda çalışan bulunduğu onama edilen riziko faktörleri vardır. Sigara içmemenin, dosdoğru beslenmenin, başlangıç döndürücü kilodan kaçınmanın, minimum günde sağlıksız zaman ve haftada ilkokul devir yapılacak halde derneşik alıştırma yapmanın, alışılagelen diyabet rahatsızlığı metabolizmasının ve başlangıç döndürücü stresten ırak durmanın önsezi ve damar sağlığını dayanaklık etmek olmak açısından önemi bilinmektedir” ifadesini kullandı.

Uyku apnesi olanlar dikkat

Az uyuyanlar yahut uykusu kesintili olanların hâlâ bedava önsezi krizi geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Hamza Duygu, “Hele hab apnesi var ise erdemli tansiyondan, diyabet rahatsızlığı rahatsızlığına genişliğinde türlü riziko faktörlerini tetikliyor. Dinlendirici ortak uykunun önündeki engelleri kaldırıp herhangi şeb ezanı ayrımsız saatte yatıp 7 - 8 zaman hab sonuç aşama faydalıdır. Fazla kilogram ve şişmanlık önsezi damar rahatsızlıklarına minval açan nice etkenin arkasındaki anne nedendir. Dengeli beslenip, alıştırma yaparak cisim yığın endeksini 25'in altında tutmaya ihtimam edelim” dedi.

Risk faktörleri

Kalp ve damar rahatsızlıkları ile ilgilendiren riziko faktörleri ortada yaş, cinsiyet, kalıtım bilimi ve değiştirilemez bulunan budunsal etkenlerin bulunduğunu kail Prof. Dr. Hamza Duygu, sigara, gayrisıhhi tagaddi alışkanlıkları, başlangıç döndürücü alkol, oturgan yaşam, şişmanlık, kan yağlarının yüksekliği, kan basıncı yüksekliği ve kan şekerinin halledilebilir riziko faktörleri bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Hamza Duygu laflarına şöyleki bitmeme etti: “Özellikle halledilebilir riziko faktörleri önsezi ve damar hastalıklarının önlenmesi stratejilerinin ehemmiyetli noktasını oluşturur. Başta mevrut üç riziko faktörü bulunan çok kiloluluk hipertansiyon ve sigara içimi önsezi ve damar rahatsızlıkları ile muharebede anne maksat olmalıdır.”
Sağlıklı önsezi düşüncesince önerilerde de mevcut Prof. Dr. Hamza Duygu, şahısların ilk önce sigara dumanında ırak durması icap ettiğini belirtti. Sigaranın önsezi damarlarını büzerek, içlerini örten uslu yarayışlı örtüyü bozma ettiğini kail Prof. Dr. Hamza Duygu, sigara dumanının ayrımsız sürede kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırdığını söyleyerek, “Böylece damar şiddetini başlatarak önsezi krizine, inme ve göt damarlarında tıkanmalara neden olur. Aktif içicilik genişliğinde edilgen içicilik de önsezi damar sağlığı açısından sonuç aşama zararlıdır” dedi.

Tansiyona dikkat

Tansiyona ihtimam edilmesi icap ettiğini de kail Prof. Dr. Hamza Duygu, kelimesiz acımasız namına isimlendirilen hipertansiyonla mücadelenin, dirim seçimi değişikliklerinin ve derneşik gerginlik ilacı kullanımının önsezi krizi, aort damar yırtılması, bellek kanaması ve aort damarında genişlemenin önlenmesi düşüncesince dirimlik ehemmiyet sunma ettiğini belirtti. Kan şekerinin alışılagelen sınırda tutulması icap ettiğini kaydeden Prof. Dr. Hamza Duygu, “ Şeker rahatsızlığı bu günlerde önsezi damar rahatsızlığı eşdeğeri namına onama edilmektedir. Diyabetiniz var ise diyet, kilogram kontrolü ile başlangıç başa akla yatkın tedavinin başlanması dair dikkatli girişmek önemli. Yüksek kolesterolle uğraş yazar rejim ve egzersize ekleyerek doktorunuz lazım gördüğünde deva kullanmaktan çekinmeyin” niteleyerek konuştu.

Akdeniz mutfağı benimsenmeli

Kişilerin tagaddi seçimi namına Akdeniz mutfağını benimsemesi icap ettiğini kail Prof. Dr. Hamza Duygu, sebze, meyve, baklagil, kepekli hububat ve kuruyemişten zengin, zeytinyağının esas yağ namına kullanıldığı, balığın al ete yeğleme edildiği, etin yasaklanmadığı, amade ve paketlenmiş besinlerin bulunmadığı yiyecek akımları önsezi sağlığı açısından ehemmiyetli bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Duygu: “Kalp damar rahatsızlıklarına katkıda mevcut riziko faktörlerinin birçoğunu etkileyerek sağlığımızı esirgeyici egzersizin behemehâl spor salonunda yapılması eşya değil. Her devir 30 - 45 dakikalık yürüyüşler üstelik damar sağlığına katkıda bulunur. Asansörden ve giden merdivenden ırak duralım” ifadesini kullandı.

“Aşırı sodyum klorür erdemli tansiyonu tetikleyen anne nedenlerden biridir”

Aşırı sodyum klorür tüketiminin erdemli tansiyonu tetikleyen anne nedenlerden birisi bulunduğunu tamlayan Dr. Duygu, “Fazla sodyum klorür tüketiminin en ehemmiyetli deposu amade besinler ve lokantalardaki yemekler, ilkin de aceleci tüketilen yemeklerdir. Sofrada tuzluğu masadan ırak tutmaya ihtimam gösterelim. İçkinin ilavesi hazım sistemi indinde kalbe de dokunca verir. Ciddi çarpıntılara, önsezi kasılmasının kilo vermesine neden olabilir. Bir dü kadehten ortak tomar alkol içmemeye ihtimam edelim” ifadesini kullandı.

Stresten ırak durun, kontrolsüz deva kullanmayın

Stresin vücudumuzun herhangi yönünü etkilediği kabil önsezi damar sağlığı açısından da kazalı bulunduğunu kail Prof. Dr. Hamza Duygu, beklenir bulunduğu genişliğinde ruhsal gerilim gerçekleştiren hallerden ırak kalıp, stres ile başlangıç ika yönteminin öğrenilmesi icap ettiğini belirtti. Televizyonun karşısında saatlerce gelişmemiş oturunca veya elektronik bilinç uğrunda geçirilen saatler arttıkça önsezi damar hastalıklarının da arttığını kail Prof. Dr. Hamza Duygu, reçetesiz tahsil edilen ilaçlar da kalbe dokunca veriyor. Keza ilaçtan üstelik sayılmayan dayanaklık etmek haplarının bazılarının kalbi yorduğu anlaşılıyor, kanın pıhtılaşmasını bozabiliyor. Reçetesiz satılanlardan da olsa herhangi deva almayın" niteleyerek laflarını sonlandırdı.

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?