Ekonomi

Emtia piyasasında, Rusya-Ukrayna gerilimiyle yükseliş hevesi bitmeme etti

Nikel sabık hafta 11,1629 dolarla Ağustos 2011’den beri en efdal seviyeyi görürken değerli ise yüzdelik 2'lik artışla yükselişini fevk üstüne üstlük üçüncü haftaya taşıdı.

Emtia piyasasında, Rusya-Ukrayna gerilimiyle yükseliş hevesi bitmeme etti
21-02-2022 12:03
İstanbul

Emtia alanı sabık hafta Rusya-Ukrayna geriliminin etkisiyle mafevk cepheli seyrine bitmeme ederken, nikel 11,1629 dolarla Ağustos 2011’den buyana en erdemli seviyeyi gördü, kıymetli ise yüzdelik 2'lik artışla yükselişini fevk fazladan üçüncü haftaya taşıdı.

Jeopolitik riskler, sabık hafta da mal piyasasında yükselişlerin bilgili bulunmasına etken oldu.

Analistler, hafta süresince Rusya-Ukrayna sınırındaki gelişmelere bağlı sav akışı servet fiyatlarında erdemli oynaklığa etken olurken, cuma namazı haset piyasalar kapandıktan sonraları Amerika Başkanı Joe Biden'ın icra ettiği açıklamaların servet fiyatlarındaki oynaklığın birlikte müddet elan bitmeme edebileceğine ayraç ettiğini belirtti.

Biden, birlikte gazetecinin, "Putin'in Ukrayna'yı engelleme etmeye değişmeyen verdiğine inanıyor musunuz?" sorusuna "Evet, şu anda Putin'in buna değişmeyen verdiğine inanıyorum." cevabını verirken, Rusya'nın doğacak haftalarda hücum edeceğine emin olmak düşüncesince sebepleri bulunduğunu dile getirmişti.

ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları da mal piyasasını etkileyen ayrıksı birlikte eleman oldu.

Rusya ve ABD'nin Ukrayna ile ilişik çatışık açıklamaları sonrası mevzuyla ilişik kalan belirsizlikler ve Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) derinti tutanaklarının beklenenden elan az delice birlikte levha ortaya koyması mal piyasalarına talebi arttırdı.

Jepolitik risklerin bitmeme etmesi, yatırımcıların tehlikesiz liman yerine tanıdık dibine yönelmesine illet oldu. 1.902 dolarla 1 Haziran 2021'den buyana en erdemli seviyesine çıkan altının ons fiyatı, yükseliş eğilimini fevk fazladan üçüncü haftaya taşıyarak haftayı yüzdelik 2 artışla tamamladı.

Geçen hafta, sim yüzdelik 1,4, bakır yüzdelik 1,6, paladyum yüzdelik 1,1, mermi yüzdelik 3,3, platin yüzdelik 3,8, alüminyum yüzdelik 2,6, nikel yüzdelik 3,6, çoğalma kaydetti. Nikel, ayrımsız sürede 11,1629 dolarla Ağustos 2011’den buyana en erdemli seviyeyi gördü.

Peru'da domestik halkın Las Bambas madenine dirlik icra ettiği protestolar, bakır fiyatlarının yükselmesine illet oldu. Rusya'nın alüminyum ve nikel üretiminde dünyanın önde mevrut devletler ortada olması, alüminyum ve nikel fiyatlarını mafevk cepheli etkiledi.

Analistler, Rusya'ya birlikte konuşu müeyyide uygulanabilineceğine değgin öngörülerin alüminyum ve nikelin bildirme ve tedarikine bağlı endişelere etken bulunduğunu aktardı.

Brent alan yağı 8 haftalık yükseliş serisine aralık verdi

8 haftalık yükseliş serisine aralık sağlayan Brent alan yağı haftayı yüzdelik 1,9 düşüşle tamamladı.

Fiyatların düşüşünde, İran'dan sektöre gelebilecek ek alan yağı arzına müteveccih beklentilerin güçlü olması sansasyonel oldu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran çekirdeksel anlaşmasının baştan dört dörtlük ve dört başı mamur yerine yaşama geçirilmesi düşüncesince görüşmeler bitmeme ediyor. Fransız Senatosu'nda bahis konusu müzakerelere bağlı senatörleri haberdar eden Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran ile çekirdeksel anlaşmaya değgin karara beş altı güneş içinde varılabileceğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri de çarşamba haset içtimai iletişim araçları hesabından paylaşmış olduğu mesajında, görüşmelerde sonuncu anlaşmaya herhangi birlikte zamankinden elan benzeyen olduklarını belirtmişti.

Görüşmelerin müspet neticelenmesi durumunda, İran petrolüne müteveccih yaptırımların kaldırılmasıyla günce kısaca 1 milyon varil petrolün sektöre bildirme edilebileceği değerlendiriliyor.

Doğal saf kavara ise yüzdelik 12,9 arttı. Jepolotik risklerin yanı esna havaların soğuyabileceğini ve katıksız gaza bulunan alakanın artabileceğine müteveccih öngörüler tutarları mafevk cepheli etkiledi.

Tarım emtiasında azalış isteği hakimdi

Tarım tarafında ise sabık hafta azalış isteği hakimdi.

Üretim dahası olacağına müteveccih beklentiler ve dünyanın önde mevrut tarz bankalarının servet politikalarına bağlı delice izahat yapması ekincilik mal fiyatlarını dun cepheli etkileyen ehemmiyetli unsurlar ortada toprak aldı.

Geçen hafta hav yüzdelik 1,5, buğday yüzdelik 0,5, kahvehane yüzdelik 2,5, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 1, hint bademi yüzdelik 6,2 bedel kaybederken, soya fasulyesi yüzdelik 1,1, darı yüzdelik 0,4 bedel kazandı.

Analistler, Fildişi Sahili'nde yağışların artmasıyla üretimin artabileceğine ve bildirme dahası olabileceğine müteveccih beklentilerle, hint bademi fiyatlarında düşüşlerin görüldüğünü kaydetti.

Vadeli iş ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, bu hafta gözlerin gine Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimde olacağını belirtti.

Mısırın haftayı yükselişle tamamladığını aktaran Ergezen, Ukrayna-Rusya arasındaki gerginlik sansasyonel olmaya bitmeme ettiğini dile getirdi.

Ergezen, Rusya ve Ukrayna'nın ehemmiyetli tahıl üreticileri ve ayrımsız sürede ihracatçıları bulunduğunu vurgulayarak, bu dü yurt arasındaki gerilimin artmasının bildirme endişelerini de birlikte getirdiğini söyledi.

Pamuktaki düşüşe yer veren Ergezen, "Faiz artırımına ve nedeniyle yavaşlayan konuşu nema endişeleri sansasyonel olmaya bitmeme ediyor. Pamuk kabilinden konuşu verilere hassas emtiada bu yüzden satı baskısı görüyoruz. Faiz artırımları kararında konuşu büyümenin yavaşlaması ile hav talebinde azalış bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?