Eğitim

Çalıştay raporu tamamlandı: Yükseköğretime Giriş'te yeni model önerisi

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi kabilinden sert baş döndürücü yetişek uzmanının da katılımıyla meydana gelen çalıştayda ‘Yükseköğretime Giriş' konusu tartışıldı ve ortak son raporu hazırlandı.

Çalıştay raporu tamamlandı: Yükseköğretime Giriş'te yeni model önerisi
17-06-2022 14:02

18-19 Haziran'da gerçekleştirilecek bulunan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın da yaklaşmasıyla yükseköğretime geçişte uygulanabilecek yeni öneri modelleri ile ilişik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Şimşek, yeni Uygulamalı Bilimler (Applied Science) önerisine aksan yaparak, “Uygulamalı Bilimler (Applied Science), 2 sene ortaöğretim 3 sene dizge yükseköğretim eğitiminden oluşmaktadır. Bitiminde öğrenciler Uygulamalı Bilimler (Applied Science) darülfünun diploması alabileceklerdir. Biz, bu ıslah önerimizle hem mesleksel eğitimi alımlı geçirmek hem de öğrenciler açısından da üniversitede bilimsel nitelikli ve mesleksel yükseköğretim eğitimini ayrıştırmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Uygulamalı Bilimler esasi sebebi ile bugünkü Meslek Yüksekokulu programlarını içerisine almaktadır. Uygulamalı Bilimler (Applied Science) modeli ile öğrencilerin ortaokuldan sonradan gene darülfünun sınavına girmelerine lüzum kalmayacağının altını çizen Prof. Dr. Şimşek, “Çalıştay tutanağına gereğince tavsiye edilen bu yeni model ile mektepli hem ortaöğretim hem yükseköğretim dizge eğitimini baş başa alacak, bire ortak sürede yükseköğretimden Uygulamalı Bilimler (Applied Science) diploması ile yetkilendirilmiş olacaktır. Yani, ortak mektepli 15 yaşlarında bu düzene girecek, 20 yaşlarında Uygulamalı Bilimler darülfünun diploması ile yetkilendirilmiş namına dizge yaşamına atılacaktır” dedi.

BAU Eğitim Bilimleri Fakültesi çeşidinden meydana gelen çalıştayla ‘Yükseköğretime antre sistemine yönelik' de detaylı ortak yorum raporu hazırlandı. Katılımcılar çeşidinden ayrımlı model önerileri üstünde durulan raporda; ortak ekip murahhas güvenilirlik, nesnellik, maliyet kadar nedenlerle bulunan sistemin bitmeme etmesini önerirken liselerin güçlendirilmesi icap ettiğinin önemini ve gerekliliğini vurguladılar. Buna göre, çalıştay katılımcıları ölçülü öğretim muvaffakiyet puanı ile imtihan ilişkisinin kesilmesi, faziletkâr riskli ve yıkmacı ruh bilimsel tesiri faziletkâr bulunan ortak tane imtihan adına ayrımlı alanlardan aşırı sayıda sınavın olması icap ettiğini vurguladılar. Geçmiş deneyimler imtihan sayısının artırılmasının eskiden yer aldığı kadar dershanelere, bugün ise tedbir kurslarına bulunan talebi artırdığını göstermektedir. Burada tavsiye edilen “çoklu imtihan sistemi” az buçuk elan farklıdır. Çok sayıda imtihanı mektepli ortak tane günde meydana getirilen merkezi ortak sınavla değil, öğrencinin kendini amade hissettiği ayrımlı senelerde yerli imtihan merkezlerinden alması önerilmektedir. Bu mekanizma bugün dört başı mamur dünyada geçerli TOEFL imtihan sisteminin ortak benzeridir. Bu çeşit ortak sistemle elde edilmiş puanlar mektepli kendisince devir yaygın elan meri ve güvenli bilim sağlayacaktır.

Katılımcıların altını çizdiği öbür ortak bekçi ise ortak tane ortak merkezi imtihan adına bu sistemle elde edilmiş ansızın ortak tomar imtihan neticelerini kullanarak öğrencilerin aldıkları en faziletkâr puanla yükseköğretime başvurmasını getirebilecektir. Böylesi ortak sistemde, üniversitede ufki geçişlerin de desteklenmesidir. Bu yolla, Sabancı Üniversitesi ile ülkemize getirilen 2 sene temel, 2 sene yoğun mesleksel yükseköğretim modelinin uygulanması da yükseköğretim sistemini güçlendirecektir. Öte yandan, bu sistemle kontenjanı dolmayan bölümlerin özlük intihap ölçütleri ile özlük mektepli seçimlerini seçilmiş fırsatı yakalayabilecekleri de üstünde durulan ortak öbür konudur.

Üniversite antre sistemine değgin yeni 'Uygulamalı Bilimler' önerisi
Türkiye'de şu an mevcud dizge liseleri ile faziletkâr okulları birbirinden yalıtmış ve bağının kopmuş yer aldığı model adına yeni 3 + 2 sistemi önerilmektedir. ”Öğrenciler ortaokuldan sonradan sınavsız namına girdikleri 2 sene dizge lisesi eğitimini ardı sıra gene sınavsız namına 3 sene üniversitede dizge eğitimi alacaklar, 5 salname bu eğitimin böylecene ortak Uygulamalı Bilimler (Applied Science) diploması ile üniversiteden yetkilendirilmiş olacaklardır” diyen Prof. Dr. Şimşek; “Mevcut dizge liselerini ve bulunan dizge yüksekokullarını kullanarak mesleksel ortaöğretimi ve darülfünun eğitimini bütünleşmiş fail tümleşik ortak mekanizma öneriyoruz. Öğrencinin 4 sene okuması müstelzim lisenin sonuç 2 senesini okumamasını, 2 sene bel kemiği ortaöğretim eğitiminden sonradan 3 salname dizge eğitimi alıp rastgele ortak darülfünun sınavına girmeden 5. senenin böylecene Uygulamalı Bilimler darülfünun diploması ile yetkilendirilmiş olmasını öneriyoruz. Şu anki sistemde 4 salname alışılagelen ve mesleksel ortaöğretim eğitiminden sonradan hacısı hocası 4 salname üniversiteye sözlü oluyor. Doğal olarak, hacısı hocası sözlü yer aldığı düşüncesince orada ortak yığılışma meydana gelmektedir. Bu önerimizle toplumda dizge liseleri ve dizge yüksekokulları kendisince oluşuk bulunan idrak değişecek ve bu dü gurur da alımlı duruma gelecektir. Şu anki haliyle birbirlerinden yalıtılmış bu bulunan dü kurumu bütünleştirerek birbirine bütünleşmiş duruma sağlamak istiyoruz. Öğrencinin elan az okuyarak fakat elan birinci klas ve elan çerçeveli ortak dizge eğitimi alarak darülfünun mezunu olmasını istiyoruz. Bu yolla, gençlerin yüzdelik 50'sinin senenin dü gününe sıkıştırılmış darülfünun sınavıyla erinç karşıya kalmasını önleyerek ve elan endamsız ortak mesleksel pedagoji bilimi almasını ve kullanışlı ilimler sahalarında çalışmasını sağlayabiliriz. Geri küsurat yüzdelik 50 ise içre Tıp, Diş Hekimliği, Eğitim, Hukuk, Fen-Edebiyat, İletişim, Mühendislik vb. fakültelerin bulunmuş yer aldığı bilimsel nitelikli darülfünun eğitimine bitmeme edebilecektir. Böyle ortak sistemle ortak fraksiyon mektepli düşüncesince ortaöğretim antre ve darülfünun antre imtihanı olmaksızın ortaokuldan itibaren akıcı ortak tahsil yaşamı fırsatı oluşturuyoruz” dedi.

Çalıştaya eklenen ortak öbür ekip murahhas ise öğrencilerin üniversitede dü sene umumi pedagoji bilimi aldıktan sonradan gerçek bölümünü seçmesini, ortaöğretimden sonradan ortak tane imtihan adına ortaöğretim 1. sınıfta millî ölçekte ortaöğretim 1. konularından, ortaöğretim 2'de 2. derslik konularından; ortaöğretim 3'de 3. derslik konularından, toplamda yüzdelik 20 lik paylarla yüzdelik 60 imtihan başarısı üstünden ortak yorum yapılabileceğini önermiştir. Bu şekilde, 12. Sınıfın böylecene ise öğrencinin yeteneğini, özen alanlarını, tutumlarını, vb. ölçen yüzdelik 40 ağırlıklı ortak imtihan puanı ile öğrencinin üniversiteye girmesini önermişlerdir. Bu çalıştay grubu kognitif boyuttaki kazanımlar indinde sanat içerikli etkinlik, projeler, yarışmaların da çevrim dışı bırakılmadan öğrencilerin üniversiteye onama edilmelerinde kullanılabileceğini belirtmektedirler.

Fiziksel kapasitenin artırılması ve varolan kapasitenin çalışan kullanımı
Çalıştayımızda yükseköğretime intikal sürecinde üniversitelerdeki fiziki kapasitenin (bina, derslik, öğretim elemanı sayısı vb.) çalışan kullanması ile ilişik tavsiyeler de ortaya çıkmıştır. Örneğin, ortak planlama dâhilinde üniversitelerdeki fiziki kapasitenin arttırılması; yaz yarıyıl kadar uygulamalarla bu çağa de mektepli yerleştirilmesi tavsiye edilen mevzular arasındadır. Bu çeşit çalışmalar ortak taraftan elan ortak tomar sayıda öğrenciye yükseköğretim rüyet fırsatı verirken hem de yükseköğretime antre sorunları, yükseköğretimde kabiliyet sorunu, problemininin da çözümüne araştırma görevlisi olması açısından iyice önemlidir.

Yükseköğretime intikal sürecinde öğrencilerin ilgi, arzu ve kabiliyetlerine gereğince eğitimsel yönden tavsiye edilen model ve uygulamalara müteveccih olarak, üç ayrımlı modelin uygulanabileceği ortaya çıkmıştır. Bunlar;

1. Merkezi sınava ek namına yükseköğretim kurumlarınca yapılacak imtihan uygulamasında, merkezi sınavla öğrencilerin gidebilecekleri yükseköğretim programları belirlendikten sonra, bire ortak ismi haiz kurumlarca yapılacak esasi antre sınavları olacaktır.

2. Etkin ortak manipülasyon ile ilişik model, ilköğretimle başlamış bulunan kösemenlik eliyle öğrencilerin gidebilecekleri yükseköğretim programlarının belirlenmesine dayalıdır.

3. Ortaöğretimde aşırı gayeli programlar eliyle yükseköğretime geçişi sağlayacak model ise ortaöğretim çatısı altında geçerli programları çeşitlendirmeye mebni ortak öneridir.

Rapora göre; seçilmiş sınavlarını meydana getiren evrelerde veya oturumlarda, nüsha ve yoklanacak beceriler anlamında sık sık değişikliğe gidilmemeli, cihanşümul çalışmalar da dikkate alınarak kesif karar standartlar belirlenmelidir. Öğrencilerin özen arzu ve kabiliyetlerine akla yatkın yükseköğretim programlarına yerleşmeleri düşüncesince kösemenlik hizmetleri elan çalışan yapılmalı ve merkezi sınava ek namına bire ortak kategorideki kurumların yapacağı imtihan neticeleri da değerlendirmelerde kullanılmalıdır. Ortaöğretimde aşırı gayeli izlence uygulamaları, büro ve dallara gereğince sınırlandırılıp öğrencilerin bu bölümleri içeren yükseköğretim programlarına yönelmeleri sağlanmalıdır.

Sınav Sayısının Artırılması: Çoklu, aşırı boyutlu, yerli geçerli sınavlar
Raporda, apayrı ortak ekip çalıştay katılımcısı ise birbirine değgin ve kademeli ilerleyici üç model önerisi sunmuştur. Buna göre; ortak numara model, mevcud mekanizma üstünden ilerleyici ve ikinci imtihan böylecene 400 benek ve üstünde benek meydan öğrencilere üniversiteye hulul hakkı verilmesi önermektedir. talebe bu elde etmiş yer aldığı merkezi imtihan sonucuyla üniversitelere müracaat yapabilir, ve üniversitelerin özlük öğrencisini seçmesi dolayısıyla gidilebilir.

İkinci model bu ortak numara model üstüne kurgulanmaktadır. İkinci model önerisinde imtihan sayısı arttırılmakta, fakat bu sınavlar anlaşılan günden merkezi namına uygulanmak adına yerli imtihan merkezlerinde öğrencinin istediği devir alabileceği sınavlar namına uygulanabilecektir. Dahası, bu çoklu sınavlar ortak tane ortak alandan değil Sosyal Matematik, Türkçe, Fen kadar ayrımlı değişik bölgelerde ansızın ortak tomar meydana getirilen sınavlar olmalıdır. Bu imtihan sistemi yerli imtihan merkezlerinde geçerli dünyada rastgele ortak sene milyonlarca öğrencinin almış yer aldığı TOEFL imtihanı benzeşim kurgulanabilir. Bu çoklu imtihan neticeleri üniversitelerle paylaşılır, üniversiteler istediği kombinasyonu kullanarak özlük öğrencisini seçebilir. Bu kombinasyonlar ağız ağıza üniversitenin eksperlik alanı/vizyonu ile öğrencinin özen ve kabiliyet sahasının eşleştirilmesi ile identik olacak, bu yolla firmalar da özlük öncelikleri doğrultusunda mektepli seçilmiş şansı elde edebileceklerdir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?