Ekonomi

Avusturya’da şişkinlik sonuç 47 senenin en erdemli seviyesine çıktı

Avusturya İstatistik Kurumu, ülkede sahn pahalılığının haziranda da artmaya bitmeme ettiğini ve yüzdelik 8,7’e yükselen enflasyonun Eylül 1975’ten beri en faziletkâr nicelik bulunduğunu bildirdi.

Avusturya’da şişkinlik sonuç 47 senenin en erdemli seviyesine çıktı
19-07-2022 19:04
Viyana

Rusya-Ukrayna mücadelesi sonra ağırbaşlı miktarda yükselişe sabık para şişkinliği rakamlarına ilişkin rastgele ay derneşik yerine data paylaşımında mevcut Avusturya İstatistik Kurumu, esbak yıla nazaran bekâr erke dalında değil nice bölgede sahn pahalılığının artarak sürdüğüne dikkati çekti.

Ülkede enflasyonun Eylül 1975’ten buyana en erdemli seviyeye çıktığına ayraç fail kurum, Haziran 2021’e nazaran akaryakıtın yüzdelik 65, saf gazın ise yüzdelik 85 çoğalma gösterdiğini kaydetti.

İstatistik kurumu, market alışverişinde rakamların hissedilir miktarda pahalandığına dikkati çekerken yurttaşı aracısız etkileyen bu bölgede para şişkinliği artışının yüzdelik 10,8 bulunduğunu duyurdu.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü Müdürü (WIFO) Gabriel Felbermayr, halihazırdaki veriler doğrultusunda para şişkinliği yükselişinin durması yahut düşmesinin katı cins görünmediğini, başta şita aylarında yeteri kadar saf kavara tedariki sağlanamaması yerinde paha artışlarının aşırı henüz encam seviyelere taşınabileceğinin altını çizdi.

Yardım kuruluşlarından hükümete "pahalılığa çözüm" çağrısı

Bu arada ülkede çalışkanlık yayınlayan iane kuruluşları Caritas, Diakonie ve Volkshilfe, basına bitirdikleri açıklamada, para şişkinliği zımnında iane arayanların sayısında ağırbaşlı çoğalma yaşandığını duyurdu.

Açıklamada, enflasyonun "tatil yapmadığına" uyanıklık çekilerek, iktidarın bu yönde ivedilikle adımlar atması istendi.

Öte taraftan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, besin fiyatlarındaki artışın durdurulması anlamında kararlar katılması icap ettiğini belirterek, bu doğrultuda Katma Değer Vergisi'nde (KDV) indirime gidilebileceğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?