USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak 2023| İlk toplantı sona erdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 senesinde uygulanan olacak bulunan asgari ücret rakamını tespit emekleri kapsamında geçmiş toplantısını tamamladı.

Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak 2023| İlk toplantı sona erdi
07-12-2022 17:06
Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapacağı acemi yılda yapacağı 3 toplantının arkası sıra asgari ücrette acemi tutarı belirleyecek. Bu kapsamda geçmiş toplantı bugün tamamlandı. Basına mestur gerçekleşen toplantıda, iştirakçi ve çalıştıran tarafı düşünüm ve taleplerini açıkladı.

Kamuoyunun asgari ücret beklentisi 7 bin 845 TL oldu

Asgari ücret saptama emek harcamaları çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kabilinden Türkiye genelinde bilimsel nitelikli müşterek kadronun gerçekleştirdiği araştırı çerçevesinde hem iştirakçi bununla beraber çalıştıran kesimine ulaşıldı. Türkiye genelinde meydana getirilen tetkikte iştirakçilerin yüzdelik 50'sini kadınlar, yüzdelik 50'sini ise rical oluşturdu. Yüzde 18,1'i beşinci sınıf ve altı, yüzdelik 18,1'i ortaokul-ilköğretim, yüzdelik 37,3'ü ortaöğretim ve dengi, yüzdelik 26,5'i ise yükseköğretim ve beden terbiye almış bulunan iştirakçilerin yüzdelik 33,8'i hususi sektörde iştirakçi namına çalışıyor. Ev hanımı, emekli, mektepli olan, ıvır zıvır ve itidalli ölçekli işletmelerde etkin işçiler, amme sektöründe iştirakçi namına etkin ve öteki mesleklerde etkin iştirakçilerin yanıtladığı sormaca çerçevesinde türlü sektörlerde Türk istihsal yapısının ağırlıklı paylarını yansıtacak düzeydeki işletmelere de gidilerek, işletmelerin malikleri ve hevesli yöneticileri ile görüşmeler yapıldı. İşçi, çalıştıran ve ayrımlı mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyuna 2023 yılı asgari ücret beklentisinin sorulması üstünde işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 TL'nin üzerindeyken, işverenlerin asgari ücret beklentisi 7 bin TL oldu. İşçi yahut çalıştıran sıfır türlü mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun eş beklentisi ise 7 bin 845 TL oldu. Asgari ücretle çalıştığını tamlayan işçilerin asgari ücretten beklentisi de sayı farkı 7 bin 630 TL namına hesaplandı.

İşverenlerin yüzdelik 68,8'i asgari ücretin artırılmasının aylakçılık oranını da artıracağını düşünüyor

'Asgari ücretin artırılacak olması ile beraberce aylakçılık payı da artar mı?' sorusunun sorulmuş olduğu araştırmada, iştirakçilerin yüzdelik 55'i asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, yüzdelik 45'i ise artırmayacağı yanıtını verdi. İşverenlerin yüzdelik 68,8'i asgari ücretin artırılmasının aylakçılık oranını da artıracağını düşündüğünü dile getirdi.

İşçilerin yüzdelik 80,4'ü asgari ücretle ait açıklamaları izlem ediyor

‘Asgari ücretle ait açıklamaları izlem ediyor musunuz?' sorusu üstünde işçilerin yüzdelik 80,4'ü açıklamaları izlem ettiği, yüzdelik 19,6'sı izlem etmediği yanıtını verdi. İşverenlerin ise yüzdelik 81,9'u açıklamaları izlem ettiği, yüzdelik 18,1'i izlem etmediği yanıtını verdi. Ne iştirakçi ne çalıştıran bulunan kamuoyunu meydana getiren yurttaşlar ise bu istifham üstünde yüzdelik 79,5'i asgari ücretle ait açıklamaları izlem ettiğini, yüzdelik 20,5'i ise izlem etmediğini tabir etti.

Türk-İş: “Komisyonumuz asgari ücret toplantısına 7 bin 785 teklik kıtlık sınırından başlayacak”

Türk-İş sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı öncesinde sendika umumi merkezinde matbuat açıklaması yaptı. Atalay, müşterek göstergeç programında verdiği kıtlık sınırı rakamının, asgari ücret düşüncesince aya değer bulunduğunu dile getirdi.

“Bir yalnız çalışanın kıtlık hayat maliyeti 7 bin 785 teklik olduğunu tabir ettik”