USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yabancı yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde kazanmak istiyor

Katılım finans kol temsilcileri, İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finans açısından ehemmiyetli olduğunu, ecnebi yatırımcıların da finans merkezinde edinmek istediklerini tabir etti.

Yabancı yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde kazanmak istiyor
27-10-2021 11:49
İstanbul

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, katılım sektöründeki gelişimleri ve İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finansa katkılarını AA muhabirine değerlendirdi.

Katılım finansın birleşen fonlarda tahminî yüzdelik 10'luk, kullandırılan fonlarda yüzdelik 7'lik, aktiflerde ise yüzdelik 8'e yakın piyasa payına ulaştığını söylen Uyan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) Strateji Belgesi'ne gereğince 2025 senesinde katılım finansın yüzdelik 15'lik piyasa payına ulaşmayı hedeflediğini, bu çerçevede akım edildiğini belirtti.

Uyan, katılım finansın, bankacılık alanının rastgele kaleminde bu sahanın üstünde büyümeyle bugüne denli geldiğini anlatım etti.

Ağustos sonu bakımından bankacılık alanının enerjik büyüklüğü yüzdelik 11,3 artarken, katılım bankalarının yüzdelik 15,8 seviyesinde enerjik gelişme performansı gösterdiğini tamlayan Uyan, "Sektör, kullandırılan fonlarda sene başına gereğince yüzdelik 9,4 düzeyinde ortak gelişme gösterirken, katılım finans kuruluşları yüzdelik 10 düzeyinde ortak gelişme gösterdi. Katılım endüstrisi namına ağustos sonu bakımından birleşen fonlarda yüzdelik 16,4'lük gelişme gerçekleştirdik. Sektörün üstünde gerçekleşen büyümeyle piyasa paylarında izleme vizyonuna erişme imkânı gözüküyor. Cumhurbaşkanımız da baş döndürücü haklı ortak halde İslami finansı öne çıkarıyor.” diyerek konuştu.

Ufuk Uyan, esas kurallarını faizsizlik prensiplerinden meydan katılım finansın maşer kabilinden tedricen hâlâ ortak tomar nispet gördüğünün altını çizdi.

Faizsiz finansın toplumdaki bilinirliğini ve oturma düşüncesince potansiyelini artıracak çalışmaların bitmeme etmesinin ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Uyan, katılım finans tarafında verim çeşitliliğinin de bu sahanın makul ortak piyasa payına erbap olması açısından dirimsel ehemmiyet sunma ettiğini söyledi.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, şunları kaydetti:

“Katılım bankalarının, verim ve hizmetleriyle alıcıların nice ihtiyacını retrospektif karşılandığını söyleyebiliriz. Ancak mütebeddil alıcı beklentilerinin bankacılık sektörünü şekillendirdiği ve alıcı deneyiminin kurumların başarısında belirleyici gösteriş oynadığı bugünlerde bu değişime kadem uydurmamız ve müşterilerimizi hâlâ güzel anlamamız gerekiyor. Özellikle küsurat dijitalleşme faaliyetleriyle bundan böyle verim ve misyon sunumunun sayısal kanallar üstünden yapılacak halde tasarım edilmesi, eksiksiz kesim üzere katılım finans tarafında da mübrem ortak durum. Bu sebeple verim çeşitliliğinin geliştirilmesinin yanı esna sayısal kanallara ve alıcı deneyimine odaklanan ortak yaklaşımın fazlasıyla can alıcı olabileceği görüşündeyiz.”

"2024’te toptan İslami bankacılık aktiflerinin 3,7 trilyon dolara kavuşması bekleniyor"

Ufuk Uyan, toptan İslami finans aktiflerinin 3 trilyon dolar yaklaştığını, bunun tahminî yüzdelik 80’ini faizsiz bankacılık aktifleri oluşturduğunu anlatım etti. Bunun içre de 300 bilyon dolarlık sukuk kütlesinin bulunduğunu tamlayan Uyan, "2024 yılına denli toptan İslami bankacılık aktiflerinin 3,7 trilyon dolara kavuşması bekleniyor." dedi. Uyan, faizsiz finans dendiğinde kapital piyasası ürünleri, faizsiz fonlar, tekafül ve dar finans üzere bölgelerin da ehemmiyet kazandığını dile getirdi.

Uyan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Katılım finansın, hem Türkiye’deki bankacılık sektöründen almış bulunduğu hisse tıpkı sürede arsıulusal İslami finans pastasından almış bulunduğu hisse yönünde halen gideceği baş döndürücü kere bulunduğunun farkındayız. İstanbul’un ortak finans merkezi namına konumlandırılmasını ve katılım finansın bunun en ehemmiyetli etkenlerinden bir tanesi namına görülmesini baş döndürücü altın buluyoruz. Vergi, türel tensikat ve kuvvetlendirme altyapılarının tamamlandığı, tanımlı ortak pazara sahip, iş olanaklarında yerli, yabancı, kamu, hususi üzere ortak ayrımın yapılmadığı ortak finans merkezinin hazırlanmasıyla beraberce oturma dışından yatırımcıların katılım finans dalında -özellikle de sayısal alanda- nispet gösterebileceğini beklemekteyiz."

“İstanbul Finans Merkezi sukuk ihraçlarına ehemmiyetli katkılar sağlayacak”

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, dünyada faizsiz fonları bulunan ecnebi yatırımcıların Türkiye'yi ehemmiyetli ortak ortak ve envestisman yapılacak oturma namına gördüğünü belirterek laflarına şu halde bitmeme etti:

"Yurt dışından katılım finansa envestisman yapanlar, yetişkin canlı insanoğlu gücü, serbest nüfus, faizsiz finansa alışkanlık ve helal nema imkanları üzere imkanları arıyorlar ki bunların bütünü devletimizde mevcut. Katılım finans prensiplerine müteveccih farkındalığı maksimize buyurmak üzere bu doğrultuda atılacak adımlar, katılım alanının zeminini kuvvetlendirme ve bankacılık endüstrisi piyasa payını hâlâ sonra noktalara transfer noktasında asistan olacaktır."

Ufuk Uyan, 2010 senesinde Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın önceki sukuk işlemini yaparak Türkiye’yi faizsiz kapital piyasalarıyla tanıştırdıklarını hatırlattı.

Geçen ay sukuk dalında gene ortak prensip imza atarak Türkiye’de ve dünyada önceki kez “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdiklerini anlatım fail Uyan, “350 milyon dolarlık ortak ihraçtı. Bu ihraç düşüncesince 12 kat arzu geldi. Gerçekleştirilen bu ihraç, Kuveyt Türk’ün ve Türkiye’deki ortak mali kuruluşun şimdiye denli toplamış bulunduğu en efdal arzu insicamlı ve Türkiye’deki mali şirketler ortada en efdal arzu kat sayısına erbap olması yönüyle nice prensip imza attı. Çok değerli ortak ihraç yaptık. Benzer ihraçların yapılmaması düşüncesince tek etken yok. Dolayısıyla İstanbul Finans Merkezi’nin bu süreçlere baş döndürücü ehemmiyetli katkıları olacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

"Büyüme sayıları katılım sektörüne öğrenci ve ihtiyaca ayraç ediyor"

Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam, vatandaşlardan ve firmalardan katılım finansmanı düşüncesince baş döndürücü ağırbaşlı arzu ve dilek bulunduğunu söyledi.

Katılım finans sisteminin özünde bulunan üç-dört esas bap bulunduğunu tamlayan Akşam, "Bunlardan birincisi, kesim namına istihsal ve ticaretin desteklenmesinde anne ortaklardan birisiyiz. Bireylerin gereksinimlerinde da beraberce tecim etme gayreti içindeyiz. Aynı halde beraberce yaptığımız ticaretten kazandıklarımızı da bizlere güvenen artırım sahiplerine katılım havuzlarımızda değerlendirerek belkili olduğunca nema elde ettiriyoruz. Katılım finansın özünde beraberce düzeltmek ve beraberce büzüşmek var." ifadelerini kullandı.

Akşam, Türkiye'de katılım alanının gitgide kuvvetlenerek ilerlediğini, amme katılım kurumlarının da oyuna engelleme olmasıyla piyasa paylarının yüzdelik 7,5 seviyelerine ulaştığını aktardı.

Katılım finans alanının 2025 senesinde yüzdelik 15 piyasa amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizen Akşam, "Türkiye Finans namına bu doğrultuda ihracatın bayraktarlığını yapıyoruz. Aynı çerçevede bireylerin de gereksinimlerini karşılayacak inovatif ürünleri onların hizmetine sunuyoruz." dedi.

Katılım finans kurumlarının güzeşte sene da bu sahanın üstünde donanımlı büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Akşam, Türkiye Finans namına da ayrımsız devirde yüzdelik 55 gelişme sağladıklarını anlatım etti. Murat Akşam, bu gelişme rakamlarının katılım sektörüne bulunan öğrenci ve ihtiyaca ayraç ettiğini söyledi.

"Yatırımcılar hemen taşınmazlar namına değil, ticaret, istihsal açısından da burada gelişmek istiyorlar"

Türkiye Finans Genel Müdürü Akşam, katılım finans alanının yüzdelik 15'lik piyasa payını yakalayacağına inancının dört dörtlük bulunduğunu söyledi.

Bunun düşüncesince ortak grup ev ödevlerinin bulunduğunu tamlayan Akşam, "Öncelikle acemi mahsulat geliştirmeliyiz. Bunu basit, çalışan ve çabuk yapmalıyız. Regülasyonlar tarafında da bu ürünlerimizi destekleyecek kararlar alınırsa gizil arzu ortaya çıkacaktır. Bu potansiyeli gören hem bulunan hissedarlar tıpkı sürede acemi doğacak yatırımcılar sektörümüzü hâlâ çabuk büyütecekler. Orta ve derinlemesine vadede kapital gerekli. Bizler kazandığımızın tamamını kurumlarımızda bırakıyoruz, ana paraya ekliyoruz." diyerek konuştu.

Murat Akşam, İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finansa katkısının efdal olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'a 3-4 saatlik pervaz mesafesinde yüzün üstünde oturma var. Burada koskoca ortak gizil var. Bu devletler ortada katılım finansı kullanan şirketlerin, sermayedarların ve kişilerin İstanbul'a geleceğini görüyoruz. Hem fiziksel enfrastrüktür tıpkı sürede türel altyapının hazırlanmasıyla beraberce yatırımların çabucak artacağını düşünüyorum. Yatırımcılarla isabetli görüşmelerimizde İstanbul'da ve İFM'de gelişmek istediklerini bizlere anlatım ediyorlar. Sadece taşınmazlar namına değil, ticaret, istihsal açısından da burada gelişmek istiyorlar."

Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki katılım finansa ilgilerinin ve taleplerini çıkılan sendikasyon ve sukuk ihraçlarında görüldüğünü özetleyen Akşam, yatırımcıların özlük vatanlarında kullandıkları İslami finans ürünlerini de burada değerlendirmek istediklerini, bunların da onlara sunulması haklı yatırımların artacağını söyledi.

"Katılım bankaları yüzdelik 15'lik piyasa oranı hedefinin ötesine ulaşabilecek potansiyele sahip"

Albaraka Türk Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Malek Khodr Temsah ise katılım bankacılığının Türkiye’de tedricen öneminin ve payının küsurat ortak kesim namına öne çıktığını söyledi.

Bankacılık kanununa naşir bulunan ve katılım bankacılığı prensiplerine akıllıca misyon sunan katılım bankalarının bankacılık sektöründen almış bulunduğu payın nazarıitibar çeken halde arttığını tamlayan Temsah, 2015 senesinde mevduatlar tarafında yüzdelik 6 yöresinde bulunan katılım bankalarının sektördeki payının Ağustos 2021 bakımından yüzdelik 9,5 seviyesini aştığını ve envestisman büyüklüğünün 378 bilyon liraya ulaştığını anlatım etti.

Temsah, enerjik büyüklükte 2015 senesinde yüzdelik 5 yöresinde bulunan katılım bankalarının Ağustos 2021 bakımından sektördeki rakamlarını yüzdelik 7,5'e denli çıkardığını aktardı.

Aktif büyüklükte ise 509 bilyon liralık seviyesine vasıl katılım bankalarının doğacak devirde de büyümeye bitmeme edeceğini anlatım fail Temsah, şu halde bitmeme etti:

"Özellikle çöküntü dönemlerinde gerçek endüstrisi ehemmiyetli seviyede destekleyen katılım bankaları faizlerin indirilmiş bulunduğu 2019 ve 2020 yıllarında sektörde ehemmiyetli büyümeler gerçekleştirmiştir. Öte taraftan dijitalleşme dalında da katılım bankaları baş döndürücü çelimli yatırımlar yapıyor ve hazırlamaya da bitmeme edecektir. Kısa ve mutedil vadede katılım bankaları büyümeye bitmeme edecek ve katılım finans sisteminin büyümesi ve kurumların tamamlanmasıyla hedeflere ulaşılacaktır. 2025 senesinde katılım bankalarının sektörde yüzdelik 15'lik ortak paya erbap olması hedeflenmektedir. Katılım bankaları bu ehemmiyetli amacı devir kayması ihtimaline rağmen, gerçekleştirebilecek ve ayrıca ötesine ulaşabilecek potansiyele sahiptir."

Temsah, Türkiye’nin faizsiz finans dalında ehemmiyetli potansiyeli bulunduğunu, bulunan potansiyeli harekete iletilmek ve mali piyasalardan hâlâ ortak tomar hisse kabul buyurmak düşüncesince birtakımı hamlelerin yapılması icap ettiğini söyledi.

"Katılım bankaları da yatırımcısına rastgele devir kazandırmıştır"

Malek Khodr Temsah, Türkiye icap zamanı ve siyasal bağlarıyla icap coğrafi konumuyla İslami finans sektöründen hâlâ ortak tomar hisse alabileceği ortak noktada durduğunu söyledi.

Bu noktaya ilerlerken planlanan adımlardan birisinin de İstanbul Finans Merkezi olduğuna tamlayan Temsah, İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye’nin lehçe ve toptan ortak finans merkezine erbap olmasının amaçlandığını bildirdi.

Temsah, salt bankalarla değil ortak mali ekosistem gerçekleştirmek üzere umum mali kuruluşlarla elbirliğiyle acemi ortak binanın nesir edildiğini anlatım etti.

İstanbul Finans Merkezi ile katılım bankacılığının yanı sıra, borsa envestisman fonları, sigorta şirketleri, sukuk sahalarında da gelişme bölgeyi oluşacağını dile getiren Temsah, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2025 hedeflerinde katılım bankacılığının Türk bankacılık sisteminde almış bulunduğu payın ve Türkiye’nin toptan finans sisteminden almış bulunduğu payın çoğalması düşüncesince İstanbul Finans Merkezi önemlice ortak noktada duruyor. Ayrıca katılma devamlı finansman düşüncesince gerekenlerin yapılması hem ortak finans merkezi olması düşüncesince tıpkı sürede uygulayım bilimi tarafında gelişmelere kadem düzmek düşüncesince vazgeçilmez ortak gidişat namına öne çıkıyor. Yalnızca ortak özek yapımı değil mevzuat ve ayarlama dalında da birtakımı gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Yurt dışı yatırımların önünün açılması düşüncesince acemi düzenlemelerin gelmesi gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda katılım finansın gündeme alınarak Türkiye’nin finans hayatına müteallik vizyonunda arazi bulması bu sahanın bugününe müspet ortak vizyon sunmuş bulunduğu üzere geleceği düşüncesince iyice önemli. Kamunun bu alandaki araştırı ve ihya faaliyetlerine bitmeme etmesi bu sahanın hâlâ da güçlenmesini sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu minvaldeki açıklamaları katılım finansın önünü açacaktır. İstanbul Finans Merkezi’nin faizsiz finans açısından da özek ayrıcalığı taşımasına müteveccih meydana getirdiği açıklamalar, projenin öneminin hâlâ da güzel anlaşılmasını sağlamıştır."

Temsah, İstanbul Finans Merkezi ile katılım finans sisteminin hem kurumlarını sağlamlaştıracağını tıpkı sürede acemi firmalar kazanacağını belirtti.

Bunun kararında icap toptan finans piyasalarından icap İslami finansın yayılmış bulunduğu ülkelerden kapital ve envestisman olasılığı artacağını anlatım fail Temsah, oturma dışı yatırımcıların Türkiye'nin katılım finans sahasına ilgisine bağlı şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye’de katılım finans, Albaraka Türk’ün kurulduğu önceki günden buyana kısaca tahminî 40 senedir çelimli ortak görünüme sahip. Özellikle kamunun da üç bankayla katılım finans sektörüne girmesi bu sahanın ehemmiyetli ortak potansiyele erbap bulunduğunu ve pazara mahsus itimatı gösterir. Türkiye’de makroekonomik siyaset ve iç ve aut politikada devir zamane riskler artsa da bankacılık endüstrisi rastgele devir çelimli kapital yapısı ve kalifiye insanoğlu kaynağıyla berk yapısını sürdürmüştür. Bankacılık sistemine koşut namına katılım bankaları da yatırımcısına rastgele devir kazandırmıştır ve mali namına müspet ortak vizyon sunmaktadır. Türkiye’deki katılım bankacılığı kapital yanındaki gücü, NPL ve karşılıklar yanındaki görünümüyle enerjik kalitesi açısından çelimli ortak algıya sahip. Aynı sürede katılım bankalarının dijitalleşmeye ve girişimciliğe verdiği önem, inovasyon dalında atık adımlar oturma dışı finans çevreleri kabilinden da candan izleme ediliyor. Türkiye'mizin erbap bulunduğu canlı nüfusla beraberce katılım bankacılığının hâlâ potansiyelini dört dörtlük namına gerçekleştirememiş ortak kesim olması nedeniyle bu meydan rastgele devir nispet uyandırıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler