USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, erke krizine hakkında 'olağanüstü önlem' çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, "Bir taraftan bulunan üreticilerin yer yağı ve doğal gürültü yağı lambası yağı üretimini artırıp arza ulama yapması öteki taraftan da talebi dökmek düşüncesince önlemler katılması gerekiyor." dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, erke krizine hakkında 'olağanüstü önlem' çağrısı
27-06-2022 16:04
Ankara

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, erke sektöründe Rusya'nın yer yağı ve tabii yel yağı lambası ihracatından meydana gelen açığın telafi edilmesi düşüncesince ehemmiyetli adımlar atılması icap ettiğini belirterek, "Enerji piyasalarında şu anda alışılagelen dışı birlikte boyut var, bu boyut da alışılagelen dışı tedbirler edinmeyi gerektiriyor." dedi.

Birol, G7 zirvesi önceleri AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dünyayı tesiri dibine düzlük erke krizine dirlik aceleci ve ehemmiyetli tedbirler katılması icap ettiğini söyledi.

Gelecek 6 ayın evren ekonomisi düşüncesince akıbet basamak sıkıca geçebileceğini anlatım fail Birol, bu süreçte yer yağı ve katıksız tabii yel yağı lambası fiyatlarının "yüksek ve oynak" kalabileceğini ve bu durumun enflasyonda aceleci artışa ve global resesyona sefer açabileceğini anlattı.

Birol, Rusya'nın Avrupa'ya katıksız tabii yel yağı lambası sevkiyatını kısması yahut ağız ağıza kesmesi ihtimaline dirlik aceleci aksiyon planı oluşturulması icap ettiğini vurgulayarak, "Bu aceleci aksiyon planı, endüstri ve konutlarda yapılacak kısıtlamaların ne yazı dahilinde olacağını ve bunun konuşu yaşama aksi etkilerinin ne en örgen indirileceğini içermeli." diyerek konuştu.

Sektörü ferahlatmak düşüncesince çelimsiz vadede atılabilecek biraz ehemmiyetli hamle bulunduğunu dile getiren Birol, şunları kaydetti:

"Petrol ve katıksız tabii yel yağı lambası üreticilerinin ellerinde olup da tüketicilere sürmedikleri yer yağı ve katıksız gazı tehirsiz tüketicilere sürmeleri ve bu sahanın kesme bir duruma gelmesi düşüncesince katkıda bulunmaları gerekiyor, ilkin Orta Doğu’daki şişman yer yağı üreticileri. İkincisi, istihlak dalında planlanmış birtakım tedbirler kabul geçirmek gerekecek. Evlerdeki termostatı şita aylarında 1-2 basamak dökmek yahut arabaların değme dü günde birlikte trafiğe çıkması kabilinden kılgı önlemler olabilir. Bir öbür hamle da kapanması planlanan çekirdeksel santrallerin kapanmasını ötelemek olabilir. Bir taraftan bulunan üreticilerin yer yağı ve tabii yel yağı lambası üretimini artırıp arza yardım yapması öbür taraftan da talebi dökmek düşüncesince önlemler katılması gerekiyor. Bu tedbirleri almadan Rusya kabilinden dünyanın en şişman yer yağı ve katıksız tabii yel yağı lambası ihracatçısı bulunan birlikte ülkenin ihracatındaki ağırbaşlı düşüşleri telafi geçirmek belkili değil. Enerji piyasalarında alışılagelen dışı birlikte boyut var şu anda, bu boyut da alışılagelen dışı tedbirler edinmeyi gerektiriyor."

"Bazı abuhava ve firmalar krizi vesile bilip taşıl yatırımları açık açık çoğaltma planı yapıyor"

Tüm dünyada tesirini hissettiren "küresel erke krizine" dirlik atılacak adımların iklim krizini şimdi da kötüleştirmemesi icap ettiğini tamlayan Birol, şu halde bitmeme etti:

"Bazı abuhava ve firmalar krizi vesile bilip taşıl yatırımları açık açık çoğaltma planı yapıyor. Bu yatırımların dü riski var. Birinci risk, bu taşıl mahrukat yatırımlarına bugün başlasanız önce istihsal en er 5-10 sene sonraları tüketicilere gelecek. O devir süresince yer yağı yahut kömüre müteveccih istem artışı olacağını buyurmak bu abuhava ve firmalar düşüncesince optimist ve riskli birlikte varsayım. Çünkü teknolojik gelişmeler, devletlerin almış olduğu ve alacağı kararlar taşıl yakıtlara bulunan talebi azaltacak. İkincisi de iklim riski. Bu planlar yaşama geçerse dünyanın 2050'de kullanılmamış sürüm hedefine kavuşması elden çabucak olanaksız bir duruma gelecek. Bu bakımdan benim üstünde ara vermek istediğim konu, bu krize karşılık verirken bambaşka birlikte krizi derinleştirmemek."

Birol, nice ülkenin şu anda erke güvenliğini bildirmek düşüncesince kömürü birlikte hal kendisine gördüğünü söyledi.

IEA'nın akıbet çalışmasına göre, kömür yatırımlarının dünyada yüzdelik 10 arttığını anlatım fail Birol, "Herkes kömüre alakanın azalacağını bekler ve umarken, burada artma görüyoruz. Bunun da sebebi erke sunma güvenliğine kömürün hal olabileceği düşüncesi. Bence bunu dü halde buyurmak lazım. Şu anda aceleci kendisine harp ıpıssız diyebileceğimiz birlikte vaziyette bulunan kömür santrallerinin biraz maaş müddet düşüncesince kullanılması mantık ve mazeretli görülebilecek birlikte akım ancak levent boylu dönemli kömür yatırımları yapılması iş ve karlılığın birlikte iklim açısından riskli." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler