USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkmen natürel gazının Türkiye’ye taşınmasına bağlı çalışmalarda sona yaklaşıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan saf gazının Türkiye’ye ulaştırılması düşüncesince 3 seçenek üstünde çalışıldığını ve çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıkladı.

Türkmen natürel gazının Türkiye’ye taşınmasına bağlı çalışmalarda sona yaklaşıldı
02-07-2022 20:03
Aşkabat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkmenistan’daki resmi temaslarını ve meydana getirilen anlaşmaları gitmek üzere, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği rezidansında matbuat açıklaması yaptı.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 30 salname geçmişi bulunduğunu tabir fail Oktay, "Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıdıkları bulunan ve burada büyükelçilik açan önceki ülke. Ama onun çokta öncesine yaslanan kadim eş geçmişimiz var." dedi.

Oktay, Türk dünyası ile Türkiye ortada gelişen eş alışveriş gördüğünü belirterek, "Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde, siyasi, iktisadi ve başka nice bölgede ilişkilerin henüz sistemli biçimde ve kurumsal yapıda geliştiğine tanık oluyoruz. Bunun düşüncesince Cumhurbaşkanımız özellikle iktisap etmek az daha Türk ülkeleri liderleri baş döndürücü ağır güç harcama ediyor. Tabii bu semt barışına ve bölgenin iktisadi kalkınmasına baş döndürücü ağır ulama sağlayacak eş proje." sanarak konuştu.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki birlikteliğin kontak lens dibine alındığında gelişen eş çizge görüldüğünü kail Oktay, "Türk Devletleri Teşkilatına teleskop örgen kendisine eklenen karındaş Türkmenistan’ı, Özbekistan’da yapılacak eş ahir görüşmede sürekli örgen kendisine görmeyi dilek ediyoruz." dedi.

Oktay, Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) Toplantısı'nda dü iklim arasındaki ilişkileri çerçeveye oturtma şansı bulduklarını tabir etti.

72 maddeden oluşan eş kez haritasının çizildiğini aktaran Oktay, halihazırda 2 bilyon dolar bulunan ticari birlikteliğin sene sonuna derece 3 bilyon ve daha sonra 5 bilyon dolar seviyesine çıkarmayı ve devamında 10 bilyon doları hedeflediklerini tabir etti.

Oktay, enerji, ulaşım, tarım, keyif ve yapım sektörlerinde ilişkileri geliştirecek nakış derece örgülü çalışmaların bulunduğunu söyledi.

Türkmen katıksız gazını Türkiye’ye duyurmak düşüncesince beş altı alternatifin bulunduğunu tabir fail Oktay, "Hazar üstünden TANAP hattının kullanılması, SWAP anlaşması yahut gemiler ve gemilerden sonradan borazan hattı iktisap etmek az daha 3 seçenek üzerine çalışıyoruz ve şans olursa sona yaklaştık." dedi.

Oktay, bu plan ile ilgili Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un da doğrudan neticeye ulaşılması dair ağır desteği bulunduğunu belirtti.

Oktay, Rusya-Ukrayna arasındaki buhran zımnında yıldız koridorunun riskli bir duruma geldiğini ve bunun ılımlı koridoru baş döndürücü henüz alımlı bir duruma getirdiğini belirterek, "Birçok bölgede ılımlı koridoru canlı bir duruma sağlamak istiyoruz. Hazar geçişinin kullanılması ile çokluk yolu, çıpa yolu ve iklim yolu geri hizmet altyapısının oluşturulması önemli. Burada da çapraz kararlılığın ve içtenlikli eş işbirliğinin bulunduğunu gördük." sanarak konuştu.

Tarım dalında da açık eş işbirliğine değişmeyen verdiklerini tabir fail Oktay, ait bakanların çalıştığını ve doğrudan faaliyete geçeceğini söyledi.

Oktay, basma üretiminde hammaddesi bulunan Türkmenistan ile ileriye çevrilmiş kuma tarımın yapılabileceğini dile getirdi.

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, tecim ve yatırımda bürokratik engellerin hafifletilmesi ile ilgili kuma emek vermek grubunu faaliyete geçireceklerini dile getiren Oktay, "İki tarafta da baş döndürücü açık eş ortaklaşa iş arzusunu görmüş bulunmaktayız. Dediğim derece tığ bunun altını dolduruyoruz, Cumhurbaşkanlarımız eş araya ulaştığında bunların neticelerini görüyor olacağız, imzaların atılmış olduğu eş etaba geliyor olacağız." ifadelerini kullandı.

Oktay, matbuat açıklamasından sonra, Uluslararası Atçılık Spor Kompleksini görüşme etti.

Oktay ve beraberindeki heyet, at üzerine meydana getirilen ayrışık oyunları ve gösterileri izledi.

Daha sonradan Halı Müzesi'ni gezen Oktay, buradaki halıları ve motiflerini inceledi.

Ziyaretinin peşi sıra Oktay, beraberindeki heyetle ülkeden ayrıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler