USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin toy turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Kale Arge ortada Türkiye'nin dünkü turbojet motoru ARAT düşüncesince anlaşma imzalandı.

Türkiye'nin toy turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı
05-11-2021 14:36
Ankara

​​​​​​​ARAT Projesi'nin tanıtımı ve imza töreni SSB'de gerçekleştirildi. ARAT Projesi ile tempo füzeleri ilkin iktisap etmek üzere, benzeri tepi seviyesi gereksinim duyan platformların motor ihtiyacının yerel ve ulusal imkanlarla sağlanması hedefleniyor. Yüksek yükselti ve sıkıca çevresel koşullarda çalışacak nitelikte birlikte dizayn ve kalifikasyona cemaat olacak ARAT motoru, tempo füzelerinin de ehemmiyetli birlikte ihtiyacını karşılayacak.

Bu kapsamda, SOM ve Atmaca füzelerinde kullanılmak neredeyse geliştirilen KTJ-3200 motorundan henüz verimli, mahrukat sarfiyatı henüz az, itkisi henüz erdemli birlikte turbojet motor geliştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin toptan birlikte çelim olma uğrunda kararlılıkla akın etmek mecburiyetinde bulunduğunu söyledi.

Savunma sanayisindeki gereksinimler düşüncesince levent boylu vadede Türkiye'nin öz göbeğini stabil zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Demir, "Bu süreçler sıkıntılı geçti. Gerek maliyet gerekse devir yerine bedeller ödedik. Belki gene amade alıma gitseydik bundan henüz az bedeller öderdik. Bu konforu aşırı levent boylu seneler evvela Türkiye yaşadı ve bu mantalitenin ihtimal rahatını görmüş oldu operasyonel anlamda. Artık toptan çelim iktisap etmek istiyorsak, şayet ulusal çıkarlarımızı herhangi birlikte şeye, etraflı baskılara karşın korumak istiyorsak, dayatılmış yapılmak maksut müeyyide yürütüm ve kısıtlamalara koltuk inat etmek istiyorsak bu geziye genişlemek zorundayız." dedi.

Demir, ARAT Projesi'nde Kale Arge'den bundan sonra KTJ-3200'den aşırı henüz çabuk birlikte emek vermek beklediklerini vurguladı.

Hızın aşırı ehemmiyetli bulunduğunu ve bu konjonktürde kaybedilecek yegâne birlikte güneş bulunmadığını dile getiren Demir, projenin başarısı düşüncesince ait herhangi birlikte kurumun elinden geleni yukarı kurda ortaya koyması icap ettiğini tabir etti.

Demir, çelimsiz müddet öncesine denli göz boncuğu iklim defans sistemi yokken Türkiye'nin Korkut, Hisar-A+, Hisar-O+'ya put bulunduğunu anımsatarak, helikopter, tempo füzeleri, cephaneler dair ehemmiyetli adımlar atıldığını bildirdi. İsmail Demir, "Bunlar iyi gelişmeler fakat toptan çelim olma iddiasındaki ülkenin aşırı henüz çabuk gitmesi, koşması gerekiyor." sanarak konuştu.

Türkiye'nin uğrunda aşırı iddialı planlar bulunduğunu, Milli Muharip Uçak düşüncesince motor yapılması icap ettiğini tamlayan Demir, şunları kaydetti:

"Bu seyahatlerde şayet içtenlikli şekilde, ağız ağıza duruluk ilkesiyle dal omuza yayan birlikte fen teşrikimesai etme taraftarı olanlar var ise bunlarla teşrikimesai hazırlamaya herhangi birlikte devir açığız. Bu yolculukların zorluğunu bildiğimiz düşüncesince bilim alışverişi, uygulayım bilimi transferi kabilinden kavramlara açığız fakat bilhassa motor teknolojilerinde kimsenin hiç kimseye birlikte tomar birlikte bilinçlilik vermeyeceğini de aşırı kemiksiz biliyoruz. Her şeyi kendimiz yapacağız, ne pahasına olursa olsun yaklaşımında da değiliz. Yolumuzu kısaltacak herhangi birlikte ayrışık adıma da açığız."

Demir, geleceğin teknolojilerini ıskalamamak düşüncesince etraflı kuvvetleriyle dünkü teknolojilere müteveccih araştırı ihya çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

"Uykusuz geceler bizi bekliyor"

Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay da Türkiye'nin evvel turbojet motoru bulunan KTJ-3200'de sona gelindiğini, dizi istihsal faaliyetlerinin başladığını ve bu sene birlikte hacim motor teslimatı planladıklarını belirtti.

Bu motorda göz boncuğu halde dışa bağımlılık olmadığını vurgulayan Okyay, bundan dolayı göz boncuğu engelleyim yada kısıtlamalara sunulan kalınmayacağını tabir etti.

Okyay, Türkiye'de ilki yaparken devir kurnaz zorlandıklarına ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu henüz da zahmetli birlikte ilk, henüz da zahmetli birlikte projeydi. İnsan deposu ve altyapınızı imar etmek zorundasınız. Tüm sınav altyapısını da kendimiz gerçekleştirdik, bu da birlikte ilkti. Projenin sonuna geldik, aşırı mutluyuz. Bugün de ARAT kabilinden aşırı sıkıca fakat ülkemize gene aşırı iri birlikte yetenek kazandıracağına inandığımız birlikte projeyi imzalamanın gururunu yaşıyoruz. Biliyoruz ki gene uykusuz geceler bizi bekliyor fakat ülkemize misyon edebiliyor olma duygusu plan süresince yaşadığımız herhangi birlikte ayrışık yorgunluğumuzu, üzüntümüzü, fon kırıklığımızı unutturuyor. Başarının verdiği erinç başka göz boncuğu şeyde olmuyor."

Demir ve Okyay, konuşmaların arkası sıra ARAT Projesi'ne bağlı sözleşmeyi imzaladı.

Savunma sanayisindeki motor projeleri

SSB projeleriyle Türk defans sanayisinin geliştirdiği platformlara, yerel ve ulusal imkanlarla geliştirilen motor ve çelim nakil sistemlerinin bütünleşmiş edilmesi emekleri bitmeme ediyor.

Bu kapsamda uçak, tank, geniş zırhlı araç, helikopter, insansız iklim ara bulucu ve roket sistemlerinin motor ve çelim nakil sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla dayanıklı aşırı plan başlatıldı.

İHA motorları kullanılmaya başlandı, Gökbey’de kullanılacak bulunan turboşaft motorunun ihya ve sınav süreçleri bitmeme ediyor. ALTAY tankı düşüncesince geliştirilen BATU tank motoru evvel prototipi ile Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar düşüncesince geliştirilen UTKU motor ve transmisyonun evvel prototipi çalıştırıldı, testleri sürüyor. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak bulunan KTJ-3200 turbojet motorunun evvel teslimi bu sene ortamında yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler