USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin dünkü turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Kale Arge ortada Türkiye'nin toy turbojet motoru ARAT düşüncesince anlaşma imzalandı.

Türkiye'nin dünkü turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı
05-11-2021 14:36
Ankara

​​​​​​​ARAT Projesi'nin tanıtımı ve imza töreni SSB'de gerçekleştirildi. ARAT Projesi ile ilerleyiş füzeleri ilkin iktisap etmek üzere, benzeri tepi seviyesi gereksinim duyan platformların motor ihtiyacının yerel ve ulusal imkanlarla sağlanması hedefleniyor. Yüksek yükseklik ve dayanıklı çevresel koşullarda çalışacak nitelikte birlikte dizayn ve kalifikasyona ehil olacak ARAT motoru, ilerleyiş füzelerinin de ehemmiyetli birlikte ihtiyacını karşılayacak.

Bu kapsamda, SOM ve Atmaca füzelerinde kullanılmak az daha geliştirilen KTJ-3200 motorundan hâlâ verimli, mahrukat sarfiyatı hâlâ az, itkisi hâlâ efdal birlikte turbojet motor geliştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin toptan birlikte çelim olma uğrunda kararlılıkla akın etmek durumunda bulunduğunu söyledi.

Savunma sanayisindeki gereksinimler düşüncesince levent boylu vadede Türkiye'nin öz göbeğini değişmez zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Demir, "Bu süreçler sıkıntılı geçti. Gerek maliyet gerekse devir adına bedeller ödedik. Belki gene apiko alıma gitseydik bundan hâlâ az bedeller öderdik. Bu konforu baş döndürücü levent boylu seneler evvela Türkiye yaşadı ve bu mantalitenin ihtimal rahatını görmüş oldu operasyonel anlamda. Artık toptan çelim iktisap etmek istiyorsak, şayet ulusal çıkarlarımızı herhangi birlikte şeye, etraflı baskılara karşın müdafaa etmek istiyorsak, dayatılmış yapılmak maksut müeyyide yürütüm ve kısıtlamalara koltuk inat etmek istiyorsak bu geziye genişlemek zorundayız." dedi.

Demir, ARAT Projesi'nde Kale Arge'den bundan sonra KTJ-3200'den baş döndürücü hâlâ aceleci birlikte düzentileme beklediklerini vurguladı.

Hızın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu ve bu konjonktürde kaybedilecek biricik birlikte güneş bulunmadığını dile getiren Demir, projenin başarısı düşüncesince ilgilendiren herhangi birlikte kurumun elinden geleni fevk kurda ortaya koyması icap ettiğini tabir etti.

Demir, çelimsiz müddet öncesine denli uğur boncuğu iklim defans sistemi yokken Türkiye'nin Korkut, Hisar-A+, Hisar-O+'ya put bulunduğunu anımsatarak, helikopter, ilerleyiş füzeleri, cephaneler dair ehemmiyetli adımlar atıldığını bildirdi. İsmail Demir, "Bunlar iyi gelişmeler gücün toptan çelim olma iddiasındaki ülkenin baş döndürücü hâlâ aceleci gitmesi, koşması gerekiyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin uğrunda baş döndürücü iddialı planlar bulunduğunu, Milli Muharip Uçak düşüncesince motor yapılması icap ettiğini tamlayan Demir, şunları kaydetti:

"Bu seyahatlerde şayet içten şekilde, ağız ağıza duruluk ilkesiyle çiğin omuza yayan birlikte fen teşrikimesai etme taraftarı olanlar var ise bunlarla teşrikimesai hazırlamaya herhangi birlikte devir açığız. Bu yolculukların zorluğunu bildiğimiz düşüncesince bilim alışverişi, uygulayım bilimi transferi denli kavramlara açığız fakat hassaten motor teknolojilerinde kimsenin hiç kimseye birlikte tomar birlikte nesne vermeyeceğini de baş döndürücü açık biliyoruz. Her şeyi kendimiz yapacağız, ne pahasına olursa olsun yaklaşımında da değiliz. Yolumuzu kısaltacak herhangi birlikte çeşitli adıma da açığız."

Demir, geleceğin teknolojilerini ıskalamamak düşüncesince etraflı kuvvetleriyle acemi teknolojilere müteveccih araştırı ihya çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

"Uykusuz geceler bizi bekliyor"

Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay da Türkiye'nin geçmiş turbojet motoru bulunan KTJ-3200'de sona gelindiğini, disiplin istihsal faaliyetlerinin başladığını ve bu sene birlikte hacim motor teslimatı planladıklarını belirtti.

Bu motorda uğur boncuğu biçimde dışa bağımlılık olmadığını vurgulayan Okyay, bundan dolayı uğur boncuğu engelleyim yada kısıtlamalara verilen kalınmayacağını tabir etti.

Okyay, Türkiye'de ilki yaparken devir hin zorlandıklarına ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu hâlâ da zahmetli birlikte ilk, hâlâ da zahmetli birlikte projeydi. İnsan deposu ve altyapınızı imar etmek zorundasınız. Tüm sınav altyapısını da kendimiz gerçekleştirdik, bu da birlikte ilkti. Projenin sonuna geldik, baş döndürücü mutluyuz. Bugün de ARAT denli baş döndürücü dayanıklı gücün ülkemize gene baş döndürücü iri birlikte yetenek kazandıracağına inandığımız birlikte projeyi imzalamanın gururunu yaşıyoruz. Biliyoruz ki gene uykusuz geceler bizi bekliyor gücün ülkemize misyon edebiliyor olma duygusu plan süresince yaşadığımız herhangi birlikte çeşitli yorgunluğumuzu, üzüntümüzü, hayalet kırıklığımızı unutturuyor. Başarının verdiği geçim başka uğur boncuğu şeyde olmuyor."

Demir ve Okyay, konuşmaların arkası sıra ARAT Projesi'ne bağlı sözleşmeyi imzaladı.

Savunma sanayisindeki motor projeleri

SSB projeleriyle Türk defans sanayisinin geliştirdiği platformlara, yerel ve ulusal imkanlarla geliştirilen motor ve çelim nakil sistemlerinin bütünleşmiş edilmesi emek harcamaları bitmeme ediyor.

Bu kapsamda uçak, tank, ferah zırhlı araç, helikopter, insansız iklim ara bulucu ve roket sistemlerinin motor ve çelim nakil sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla dayanıklı baş döndürücü plan başlatıldı.

İHA motorları kullanılmaya başlandı, Gökbey’de kullanılacak bulunan turboşaft motorunun ihya ve sınav süreçleri bitmeme ediyor. ALTAY tankı düşüncesince geliştirilen BATU tank motoru geçmiş prototipi ile Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar düşüncesince geliştirilen UTKU motor ve transmisyonun geçmiş prototipi çalıştırıldı, testleri sürüyor. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak bulunan KTJ-3200 turbojet motorunun geçmiş teslimi bu sene süresince yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler