USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk uygulayım bilimi şirketlerine meydana getirilen envestisman bu sene 1,6 bilyon doları aşacak

Bakan Varank, Türkiye'nin girişimcilikte değerli çağını yaşadığını belirterek, "Geçen sene Türkiye'den uygulayım bilimi firmaları dört dörtlük 1,6 bilyon dolar envestisman aldı. Bu sene 1,5 bilyon dolara ulaştı. İnşallah 1,6 bilyon doları aşmış olacağız." dedi.

Türk uygulayım bilimi şirketlerine meydana getirilen envestisman bu sene 1,6 bilyon doları aşacak
19-11-2022 18:08
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) çeşidinden İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) yardımı ile yaşama geçirilen "MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi"nin anlaşma imza törenine katıldı.

MEXT Teknoloji Merkezi'nde meydana gelen etkinlikte, Marmara Bölgesindeki kalkınma ajanslarının iş birliğini artırmayı amaçlayan "Kalkınma Ajansları İş Birliği Protokolü İmza Töreni" de düzenlendi.

Etkinlikte mütekellim Varank, MESS'in İstanbul Kalkınma Ajansı'nın yardımı ile yaşama geçirdiği "Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın" projesi düşüncesince ortak araya geldiklerini, ayrımsız sürede İstanbul ve yer şehirlerdeki endüstri kurumlarının sayısal dönüşümlerini süratlendirmek düşüncesince kalkınma ajanslarının teşrikimesai protokolleri imzalayacağını söyledi.

Varank, sayısal teknolojilerin, pres ve endüstrilerde oluşturduğu dönüşümün himmet kesmeden sürdüğünü kaydederek, işletmelerin sayısal dönüşümden elde etmiş olduğu kazanımlar artıkça uygulayım bilimi yatırımlarının da artmaya bitmeme ettiğini bildirdi.

Artan verimliliğin işletmelere rekabette sağlamış olduğu üstünlükten bahseden Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına Türkiye'nin çelimli endüstri ast yapısını sayısal dönüşümle şimdi kompetitif ortak bir duruma bildirmek istediklerini vurguladı.

Varank, işin hoppadak ticareti faaliyetleri ve ortak fasıl süreçleri dijitale taşımakla bitmediğini, endüstri özellikle peyda etmek az daha hayattaki sayısal inkılap trendlerini yakından strateji ettiklerini belirterek, işletmelerin bu dönüşüme en güzel biçimde kadem uydurması düşüncesince politikalarını belirlediklerini anlattı.

Şirketlerin karşılaştıkları sorunları aşmaları düşüncesince lüzumlu bulunan mekanizmaları Bakanlık adına hal odaklı ortak biçimde kurguladıklarını aktaran Varank, işletmelerin yetkinliğini yukarı seviyelere taşıyacak sayısal inkılap alanındaki yatırımlarını TÜBİTAK, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve kalkınma ajansları marifetiyle desteklediklerini bildirdi.

Güdümlü Proje'ye 13,5 milyon vahdet bütçe ayrıldı

Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin değme ortak köşesindeki potansiyeli belirleme yazar bu potansiyeli şimdi dişi ortak biçimde açığa boşaltmak düşüncesince de dip emek harcadıklarını belirterek, bilirkişi kadrolarla sahaya inerek evcil yönetimler, bölüm temsilcileri ve STK'lar ile teşrikimesai yaptıklarını anlattı.

Bu kapsamda geliştirilen uygulamalardan birinin de şu anda rakamları 8'ü bulan "model fabrikalar" bulunduğunu dile getiren Varank, bu fabrikalar marifetiyle işletmeleri "yaparak öğrenme" metoduyla törensiz üretimi öğrenmelerine ve şimdi sonradan dişi ortak sayısal dönüşüme amade bir duruma gelmelerine önderlik ettiklerini söyledi.

Varank, bu işin hoppadak mali dayanaklık etmek sağlamakla olmadığını, totaliter ortak yaklaşım gerektiğini, ağırbaşlı mentörlük desteğine gerekseme duyulabildiğini kaydederek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"İşte zaman KOBİ'ler özellikle peyda etmek az daha imalat endüstri işletmelerine müteveccih hakeza ortak projenin imzasını atıyoruz. Toplam bütçesi 13,5 milyon teklik bulunan bu Güdümlü Proje kapsamında kuruluşların sayısal olgunluklarını belirleme edeceğiz, sayısal inkılap süreçlerinde yetişek ve müşavirlik programlarıyla bu kuruluşların dönüşümlerini hızlandıracağız. Şirketlerin teknolojik yetkinliklerini geliştirerek toptan rakiplik gücünü, istihsal ve dış satım kapasitelerini artıracağız. Merkezimizden bölüm veya kadran ayırt etmeksizin şirketler, üniversiteler ve ferdî araştırmacılar da faydalanabilecek. Bu projemizdeki ana faaliyetlerden biri de işletmelere sayısal inkılap kez haritası hazırlanması."

İşletmelerin sayısal dönüşümü düşüncesince akıllıca değerli finansman desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kez haritasının yaşama geçirilmesi düşüncesince gerekseme duyulacak finansman hesabına da dayanaklık etmek sunacaklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Dijital inkılap tutarlılık değerlendirmesinden eski ve kez haritasını hazırlamış işletmelere minimum 2 milyon lira, maksimum 5 milyon teklik tutarında, karşı 6 kocaoğlan arka ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz güven imkanını getirmiş olacağız. Bu sayede bu merkezden sayısal dönüşümle ilgilendiren değerlendirmeleri alan, menfaatlerini 'check' fail ve sonrasında kez haritasını hazırlayan şirketlerimiz akıllıca değerli krediden de faydalanarak sayısal dönüşümlerini yaşama geçirmiş olacaklar."

Varank, bu sayede KOBİ'ler özellikle peyda etmek az daha işletmelerin menfaatlerini şimdi kompetitif bir duruma getireceğini ve tedbir zincirine dünkü oyuncuların katılacağını söyledi.

"STK'lar da sayısal ve yeşil dönüşümde elini taşın dibine koymalı"

Bakan Varank, sayısal ve yeşil dönüşümde kamu, üniversite, hususi bölüm ve çıplak maşer kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemine değinerek, "Sivil maşer kurumlarının da bu işlerde elini taşın dibine koyması baş döndürücü mühim. Bu manada, ülkemizin en şişman çalıştıran sendikalarından bulunan MESS'in bizim nezdimizde değişik ortak pozisyonu var. MESS, sendikal faaliyetlerinin yanında, geliştirdiği vizyoner projelerle de üyelerinin gereksinimlerine analizör üretiyor. Bu manada, sayısal dönüşümün, MESS'in de rüçhan gündemi bulunduğunu kıvançla strateji ediyoruz." niteleyerek konuştu.

MESS ile meydana getirilen iş birliklerinden ve sendikaya maruz desteklerden bahseden Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı üstünden sağladıkları 3 milyon vahdet destekle MEXT Teknoloji Merkezi'nde bileşimli zeka laboratuvarı kuracaklarının bilgisini verdi.

Varank, "Kurulacak bu laboratuvar, bileşimli zeka uygulamalarının hem tesisat hem de yazılım adına geliştirilmesine olanak sağlayacak ortak altyapıyı barındıracak." halinde konuştu.

"Projeyle şirketlerimize şişman ortak olanağı getirmiş olacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, hafta başlangıcında Brüksel'de ziyaretlerde bulunduğunu anımsatarak, burada AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve 3 saha komiseri ile görüşmeler gerçekleştirdiğini anlattı.

"Şu anda sayısal ve yeşil dönüşümü ayrımsız anda planlayarak yaşama geçirmenin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu etraflı devletler tartışıyor." diyen Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"AB'nin ortak numara ruzname maddelerinden ortak tanesi bu. Aslında bu anlamda zaman yaşama geçirdiğimiz ve İstanbul Kalkınma Ajansı ile desteklediğimiz bu plan de sayısal inkılap ile yeşil dönüşümü ayrımsız anda götürebilmemiz düşüncesince ehemmiyetli ortak altlığı firmalarımızın hizmetine sunmuş olacak. AB ile Türkiye'nin gündeminin ne denli bu arada bulunduğunun da ehemmiyetli ortak göstergesi. Bizim şu anda en şişman ticari ortağımız AB. Aramızdaki tecim kütlesi 178 bilyon dolara ulaştı. Zaten firmalarımızın bu alanlardaki farkındalığına, zamanı yakalamaya çevrilmiş verdikleri gayrete baktığımızda esasta Türkiye'nin farkındalık yönünde baş döndürücü gelecek ölçüde bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun kabil projelerle bu farkındalığı ete kemiğe bürülü biçimde plan adına uygulamış oluyoruz. İnşallah bu projeyle şirketlerimize şişman ortak olanağı getirmiş olacağız."

"Oyun girişimlerinde en ortak tomar envestisman düzlük kent İstanbul"

Bakan Varank, kalkınma ajanslar suretiyle bu işleri desteklemeye bitmeme edeceklerini kaydederek, şu detayları verdi:

"Girişimcilik zamanımızda baş döndürücü önemli. Türkiye girişimcilikte giranbaha çağını yaşıyor. Geçen sene Türkiye'den uygulayım bilimi firmaları kusursuz 1,6 bilyon dolar envestisman aldı. Bu sene 1,5 bilyon dolara ulaştı. İnşallah 1,6 bilyon doları aşmış olacağız. Bunlar yalnız başına mi oluyor? Elbette yalnız başına olmuyor. Biz Bakanlık olarak, kalkınma ajanslarımızla bu alanlara lüzumlu yatırımları yapıyor, lüzumlu gayreti gösteriyor ve çalışıyoruz. hususi bu piyasanın bu alanlara dikkat göstermesi düşüncesince onlarla planlar gerçekleştiriyoruz. Bunun böylecene da İstanbul ve Türkiye girişimcilikte giranbaha çağını yaşıyoruz."

Varank, hile ihya dalında İstanbul'un en ortak tomar envestisman düzlük kent bulunduğunu tabir ederek, "En ortak tomar envestisman düzlük ikinci kent ise Londra olmuş. Ama Londra'da en ortak tomar envestisman düzlük firmanın sahibi de ortak Türk. Demek ki bizim ortak kapasitemiz var. Özellikle güre nüfusumuz uygulayım bilimi girişimciliğinde baş döndürücü mahir. Biz bu potansiyeli el birliğiyle güçlendireceğiz." halinde konuştu.

Şirketlerin sayısal inkılap süreçleri desteklenecek ve hızlandırılacak

Bakan Varank'ın konuşmasının peşi sıra hem MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi hem de teşrikimesai protokolü düşüncesince imzalar atıldı. İmza törenine İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yerlikaya ile İSTKA Genel Sekreteri İsmai Erkam Tüzgen de katıldı.

MESS'in, İSTKA marifetiyle yaşama geçireceği ve mecmu bütçesi 13,5 milyon TL bulunan Güdümlü Proje kapsamında endüstri şirketlerinin sayısal inkılap süreçleri yetişek ve müşavirlik programları ile desteklenecek ve hızlandırılacak. Sanayi firmalarının teknolojik yetkinlikleri geliştirilerek toptan rakiplik gücü, istihsal ve dış satım kapasitesi yükseltilecek.

Üniversite-sanayi teşrikimesai modeliyle evcil teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulayım bilimi üretmeye müteveccih bilgelik birikimi artırılacak.

Bu hedefle istihsal dalının sayısal teknolojilerle kalkınması, bu bölgede gerekseme mahsus kâmil iş gücünün yetiştirilmesine müteveccih icraat yürütülecek.

Merkezden, KOBİ'lerden şişman ölçekli şirketlere denli imalat sanayinde çalışkanlık yayınlayan Türk şirketleri, OSB'ler, AR-GE merkezleri, sayısal inkılap eğitimlerini bitiren mühendisler, yöneticiler, operatörler, sayısal tutarlılık yorum çalışmasına katılacak şirketler, üniversiteler, uygulayım bilimi geliştiricisi KOBİ start-up firmalar faydalanacak.

Merkez çeşidinden verilecek hizmetlerden, eroin endüstri (otomotiv, alkan eşya, makine, kuvvetli çelik) özellikle peyda etmek üzere, kimya, ilaç, tekstil, çabuk tüketim, enerji, defans kabil değişik sektörlerde sayısal dönüşüme ilişkin icraat yapmak talip imalat sanayindeki hepsi kuruluşlar yararlanabilecek.

Projeyle endüstri firmalarına sayısal inkılap kez haritaları çıkarılırken, İstanbul, dünkü teknolojilerin ve sayısal dönüşümün kesişim merkezi olacak. Eğitim ve müşavirlik hizmetlerinde ülke dışına bulunan bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor. İstanbul Kalkınma Ajansı, projenin 13,5 milyon TL'lik mecmu bütçesinin yüzdelik 75'ini akçalanmış edecek.

Öte taraftan İSTKA, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın (TRAKYAKA) da yardım sunmuş olduğu plan ile MESS Eğitim Vakfı ortaklığında Türk piyasasının sayısal dönüşümüne yardım sağlayacak ameliyat yürütülecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler