USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin 5G yolculuğunu değerlendirdi

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, 5G'ye evcil unsurlarla intikal düşüncesince şartların aldığı kadar olgunlaşması icap ettiğini belirterek, "İhaleyi az buçuk elan geciktirerek yapmanın elan uygun olabileceğini düşüyoruz." dedi.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin 5G yolculuğunu değerlendirdi
27-09-2022 12:01
İstanbul

Temmuz ayında meydana gelen "Türkiye'nin 5G Yolculuğu" başlıklı etkinlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çeşidinden 5G ihalesinin 2023'te yapılacağının açıklanmasının arkası sıra mevzuya değgin icraat hızlandı.

Bu çerçevede Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Türkiye'nin 5G hazırlıkları, tenkis süreci, yerlilik ve milliliğin 5G'deki önemine değgin değerlendirmelerde bulundu.

Türk Telekom'un senelerdir Türkiye'nin sayısal dönüşümü düşüncesince envestisman yaptığını anımsatan Önal, domestik ve ulusal teknolojilerin toplumlar düşüncesince öneminin altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun 5G ihalesiyle ilişik kesme eş gün vermemekle birlikte, 2023 yılını ayraç ettiğini hatırlatan Önal, şunları söyledi:

"5G'ye domestik unsurlarla intikal düşüncesince şartların aldığı kadar yetişkin olması gerekiyor. Önümüzdeki eş iki sene süresince yerlilik yönünde maksut noktaya gelebilecek seviyede olduğumuzu düşünüyorum lakin konuşmamız müstelzim şey, domestik ekosistemin büyütülmesi ve tenkis ile tasarruf arasındaki süre. İhaleyi öne alarak 5G'yi olması müstelzim vakitten evvel er tevellüt durumuna getirmemeliyiz.

İhale ile domestik 5G ekosisteminin üretimi ve nihayete evliya olması birbirine yakınlaşmalı, nedeniyle ihaleyi az buçuk hâlâ geciktirerek yapmanın hâlâ birebir olabileceğini düşüyoruz. Elektronik danışma şebekelerimizde domestik ve ulusal tesisat ve yazılımların kullanılması, hem akan açığın azaltılması aynı zamanda ülkemizin ulusal defans ve asayiş aut politikaları açısından şişman ehemmiyet sunma ediyor.

Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak herhangi eş çeşit emek harcamayı ulusal fariza namına görüyoruz ve görmemiz gerekiyor. Bu ülkenin çocukları olarak, domestik 5G teknolojisini Türkiye'nin ve dünyanın hizmetine sunabilecek güçte olduğumuza inanıyoruz. Tüm bu ekosistemi ihdas ve ihya noktasında Türk mühendislerinin ve domestik uygulayım bilimi girişimlerinin ağır emekleri var. Biz de ekip şirketlerimizle bu arada bu çalışmaların merkezinde arazi alıyoruz. Yani bu mevzuda doğrusu mahsus eş defa gücenmiş durumda."

"Birkaç yılı aşmayacak eş sürede, şişman seviyede yerlileşmiş eş 5G gerçekleşebilir"

Yerli 5G temel istasyonunun da üretilmesiyle birlikte, 5G'ye intikal düşüncesince kifayetli olgunluğa erişileceğini dile getiren Önal, eş iki yılı aşmayacak eş devir diliminde şişman seviyede yerlileşmiş eş 5G'nin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Önal, "İhalenin işlenmiş olması ile kullanımını birbirinden açmak gerek. 5G'ye müheyya olmakla 5'in kullanımına devrolmak ortada da eş ayırt var. Operatörlerin bu mevzuda özlük süresince eş düşün donanması yok." dedi.

İhale süreci karşı bilim sağlayan Ümit Önal, tenkis evveliyatına müteveccih operatörler arasındaki değişik yorumların nedenine değgin suali ise şöyleki yanıtladı:

"Biz özlük adımıza, ülkemizin 5G'ye, olabilir bulunan en aceleci sürede, olabilir oldukça domestik unsurlar ve domestik uygulayım bilimi ile geçmesi düşüncesince hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca bakanlığımıza 5G'ye domestik unsurlarla intikal dair da birlik dayanak noktası veriyoruz. Farklı görüşleri şöyleki açıklama etmeye çalışayım; kılıç vaktinde 4.5G ihalesinde abonelerimizin doğacak çevrim gereksinimlerini da öngörerek sürdürümcü başına en faziletkâr spektrumu düzlük işletmeci olduk. Geniş çeşitlilik sahipliğimizin yanı sıra, eş taraftan da fiber yatırımlarımızı hızlandırarak Türkiye'nin altyapıdaki fiberleşme oranını yüzdelik 93'ler seviyesine çıkardık. Mobil altyapımızı fiber ile destekledik.

Bugün LTE temel istasyonlarımızın az hâlâ yarısı, yüzdelik 43'ü fiber ile değgin durumda. Bunun kararında bugün ayrıksı devletlerde 5G ismi altında maruz hizmetin de ötesinde eş mücahede sunuyoruz. Dün 4.5G ihalesinde kifayetli genişlikte çeşitlilik almayanlar, bugünün şartlarında hız-kalite sorunları yaşıyorsa, eş an evvel 5G ihalesi yapılmasını, spektrumlarının genişlemesini, sonunda bulunan trafiklerini geçirmek istiyor olabilirler. Aslında gestalt bundan ibaret."

"5G ile ilişik banko gecikildiğini düşünmüyorum, tekemmül süresi zayi yahut rötar değil"

Önal, 5G'nin eğer olmazsa olmazı yerlilik ve millilik düşüncesince Ulaştırma Bakanlığı'nın ehemmiyetli eş arzu ortaya koyduğunu, bu manada çalışmaların bu basar açısıyla yürüdüğünü aktardı.

Bu iradeden sonraları akla yatkın modelin "Babayiğitleri eş araya toplamak" bulunduğunu dile getiren Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"5G'nin domestik ve ulusal unsurlarla yaşama geçirilmesi hem türkiye aynı zamanda sektörümüz düşüncesince aşırı hâlâ dobra olacak. Bunun düşüncesince de yerlilik oranının, şartların ve ekosistemin az buçuk hâlâ olgunlaşması gerek. Diğer taraftan mevzuyu sonuç kullanıcı açısından da buyurmak gerek. Mesela, bugün 5G'ye geçsek ferdî namına kaçımızın elinde 5G destekli taşınabilir alet var, kaçımız bu teknolojiyi doğrudan kullanabilecek durumdayız? Bunları dobra çözümleme geçirmek de önemli. Endüstrileri de 5G'ye hazırlamamız gerek. 'Gecikmiş olma' terimi üstünde durulması müstelzim eş fehva lakin gecikmiş kabil maruz şeyin hâlâ masmavi eş teknolojiye envestisman yapmanın indinde getireceği birtakım avantajlar da olabilir.

5G ile ilişik banko gecikildiğini düşünmüyorum. Yatırımlar ve bu yatırımların arka dönüşleri ile ilişik baktığımızda, bu geziye er çıkanların hikayelerinde, tekemmül yolculuğunun, az buçuk hâlâ beklemenin, zayi yahut rötar olmadığını belirgin biçimde görüyoruz lakin bundan böyle yerlilik basar açısıyla gaza kemre zamanı. Buradaki en ehemmiyetli sac ayağı yerlilik. 5G mimarisi bakımından yazılım tabanlı eş ağ bulunduğu düşüncesince burada fırsatlar var, bunu kaçırmamamız lazım."

Bu çerçevede Türk Telekom'un icra ettiği icraat karşı bilim sağlayan Önal, en herşeyden ilk olarak domestik firmalarla, Türkiye'nin gelişimine dayanak noktası olunabileceğini, bunun düşüncesince de kesintisiz çalıştıklarını dile getirdi.

"Sistemlerin domestik ve ulusal olması, millî güvenliğimiz açısından da sonuç basamak önemli"

Önal, 5G teknolojisinin akla yatkın zamanlama ve koşullar ile uygulamaya alınmasının tüketiciler, kol ve 5G’den muhtemel mecmu faydanın sağlanabilmesi açısından şişman ehemmiyet taşıdığını anlattı.

"Bunun düşüncesince kifayetli oranda domestik verim arzı oluşması, standartların olgunlaşması, kanalizasyon ekipmanı ve sonuç kullanıcı aleti sayısının artarak çoğalması ve yatırımların sürdürülebilirliği açısından birebir ortamın oluşması, en önemlice mevzuları oluşturuyor. Özellikle 5G temel istasyonlarında makbul elektronik bileşenlerin ve bunları arama fail sistemlerin domestik ve ulusal olması, millî güvenliğimiz açısından da sonuç basamak önemli." diyen Ümit Önal, 5G'nin esas taşıyıcısı bulunan fiber karşı da değerlendirmelerde bulundu.

Bu çerçevede operatörler ortada eş süredir danışma edilen "Fiberde kuma enfrastrüktür firması kurulması" mevzusuna da yer veren Önal, şu detayları verdi:

"Bu mevzuda üzerimize düşeni yaptık, hazırlamaya da bitmeme ediyoruz. Biz denir ki; Türk Telekom'un altyapısı Türkiye'nin altyapısıdır, talip herhangi eş cerrah bu altyapıyı kullanabilir. Fiber altyapımızı 2000’li senelerden bu yana taşınabilir operatörlerin kullanımına açmış durumdayız. Ayrıca geçtiğimiz sonbaharda, 5G ile artacak yetenek gereksinimlerini da gözeterek, devletimizde taşınabilir altyapının ve 5G'nin gelişimini beslemek amacıyla, fiber ürünlerimizi yüzdelik 67'ye vasıl indirimlerle işletmecilerin kullanımına sunduk.

Ortak altyapıda bu ülkeye en dobra biçimde fonksiyon etmenin yolu, 2018 senesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gözetiminde bu sektörün kâffesi oyuncularının mutabakatıyla imzalanan 'Sabit Elektronik İletişim Altyapısını Kiralama İş Birliği Protokolü'ne değgin kalmaktan geçiyor.

Bu minvalde Türk Telekom'un kendisi doğrusu kuma enfrastrüktür firması şu an. Ülkemizde fiberde büküm edilmesi müstelzim mesafenin aşırı şişman eş yönünü Türk Telekom eş tane başına almış durumda. FTTH Council’in Mayıs 2022 tutanağına uyarınca yurdumuzdaki hanelerin yarısından fazlasına fiber ile kazanmış durumdayız, Türkiye'deki hanelerin yüzdelik 93'ünün sokağında fiber ile ayrıcasız varız. Başka eş deyişle, birtakım müşterilerimizin evine daha fiberle ulaşmadıysak dahi, 250 mt. mesafeye genişliğinde gelmişiz. Böyle eş noktada, küsurat 250 mt. düşüncesince kuma enfrastrüktür kurmanın tartışılır bulunduğunu düşünüyoruz."

"Vatanperverlik söyleminin altında, doğrusu gidilmiş bölgelere gidip, oradaki müşterileri özlük müşterileri durumuna getirmeye idman var"

Kalan açıklık düşüncesince kuma enfrastrüktür firması kurulmasının fiberleşmeye eş katkısının bulunmayacağını bildiren Önal, on paralık gidilmemiş bölgelere gitme çağrısında bulundu.

Önal, "Arkadaşlarımızın kuma altyapıdan anladıkları; Türk Telekom'un doğrusu fonksiyon verdiği bölgelere envestisman yapıp, bulunan Türk Telekom kullanıcılarını churn defa açmak kısaca kendilerine taşımak. Bu yurtseverlik söyleminin altında, doğrusu gidilmiş bölgelere gidip, oradaki müşterileri özlük müşterileri durumuna getirmeye idman var. Bunu da değişmeyen vericilere 'Türkiye'nin menfaatine kuma enfrastrüktür istiyoruz sosuyla' ifham geçirmek istiyorlar lakin bu boşuna eş çalışma." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin menfaatine bulunan herhangi eş çalışmanın süresince olacaklarının altını çizen Önal, konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Hepimiz gine yeniden envestisman yapmayalım, bu milletin parasını çarçur etmeyelim. Bu mevzuyu gündeme getiren ortalık laflarında hakkıyla içten iseler, değişmeyen vericileri bası altında avlamak yerine, buyursunlar altyapının bulunmadığı, dünkü bölgelere buyursunlar. Türkiye’nin ücra köşelerine envestisman yapalım, daim beraberce ülkemizin sayısal dönüşümüne ulama sağlayalım.

Nitekim mobilde önümüzdeki devirde uygulamaya alınacak 5G teknolojisi düşüncesince derin envestisman yapacağımız eş çevrim var. Altyapıda değil fevk yapıda rekabetin uygulanması düşüncesince eş tane eş fırsat. Biz de tekrarlı enfrastrüktür kurulumu olmasın söylemimizin eş uzantısı namına elkızı mobilde 5G düşüncesince kuma enfrastrüktür tecrübe edelim diyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler