USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk tekstili 'GDO'suz Türk pamuğu' markasıyla güçlenecek

Dünyada GDO'suz pamuk üreten bulunmaz ülkelerden birisi bulunan Türkiye’nin bu özelliği, mamüllerin GDO’suz Türk pamuğundan üretildiğini tabir edecek "GMO Free Turkish Cotton" markası ile ön plana çıkarılacak

Türk tekstili 'GDO'suz Türk pamuğu' markasıyla güçlenecek
26-02-2022 14:06
İzmir

İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, pamuktan işlenmiş ürünlerin "GMO Free Turkish Cotton" etiketi alması, böylelikle evren genelinde GDO’suz Türk pamuğu ve yapı ürünlerine henüz müşterek tomar bedel alınması düşüncesince emek vermek başlattı.

Dünyada türlü ekincilik ürünlerinde, ürünü hastalıklara, zararlılara dirlik korumak, verimi çoğaltmak amacıyla, genetiği muaddel uzviyet (GDO) kullanılıyor. Pamuk tohumlarında jen teknolojisi kullanmak 1990’lı senelerde başladı ve 10 yıl ortamında evren genelinde yayıldı.

Türkiye ise Yunanistan ve İspanya’yla beraber, GDO'suz pamuk üreten üç ülkeden bir tanesi kendisine kaldı. Bu üç ülkenin mecmu salname kestirmece 2 milyon tonluk pamuk üretiminin 1 milyon titrem yöreleri Türkiye’de gerçekleştiriliyor.

Tekstil sanayisinde Türkiye’nin GDO'suz pamuktaki üstünlüğünü henüz güzel kullanmak düşüncesince İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası ve Ulusal Pamuk Konseyi iş birliğiyle "GMO Free Turkish Cotton" projesi başlatıldı.

Bu çerçevede kurulan GDO'suz Pamuk A.Ş, iplikten kumaşa, giyimden ev tekstiline denli pamuktan işlenmiş mamüllerin "GMO Free Turkish Cotton" etiketi alması, böylelikle de evren genelinde GDO'suz Türk pamuğunun ve yapı ürünlerinin kıymetine bedel alınması düşüncesince çalışkanlık gösteriyor.

"Dünyada pamukta yüzdelik 85'i GDO'lu üretim"

GDO'suz Pamuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, AA muhabirine, arsıulusal yararlanma açısından "GMO Free" ifadesinin GDO'suzluğu tabir ettiğini belirtti.

Bir tohumun genleriyle oynanarak kimi avantajlar amaçlandığı aktaran Kocagöz, fakat bu mevzunun sürdürülebilirlik ve keyif boyutunun da değerlendirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Pamukta müşterek böceğe dirlik muteber GDO'nun, müşterek müddet sonradan o böceğin acemi jen yapısına ahenk sağlamasıyla boşa çıkabildiğini aktaran Karagöz, "GDO'lu tohumlara müşterek defa geçtiğiniz devir bundan böyle ülkeniz bağımsız olmaktan çıkıyor. GDO'lu ve konvansiyonel ekimler birbirine giriyor. Hindistan bu mevzudan aşırı nadim bulunduğunu açıkladı. Birde keyif bölümü var. GDO'lu tohumlar henüz aşırı yeni, derinlemesine vadede ne yapacağını bilmiyoruz. Pamuk yenmiyor ihtimal zorla çekirdeğinden yağ yapılıyor, margarinde kullanılıyor, hayvancılıkta hile oluyor." diyerek konuştu.

Dünyada pamuk üretiminin yüzdelik 85'inin GDO'lu istihsal bulunduğunu aktaran Kocagöz, Türkiye'nin tek devir pamukta GDO'lu tohumlara müsaade vermediğine dikkati çekti.

Kocagöz, Türkiye’nin yapı sanayisindeki gücü dolayısıyla GDO'suz istihsal eden Yunanistan ve İspanya'dan ayrıştığını kaydederek, şu şekilde konuştu:

"Yaklaşık 2 milyon tonluk istihsal var, onun da 1 milyon tonu bizlere ait. Dünyanın en müşterek tomar tohumu bağımsız olup, GDO'suz pamuk üreten ülkesiyiz. Bizim tekstilde sanayimiz, markalarımız var. Tekstil sanayisinde dünyada stratejik ülkelerdeniz. Böyle müşterek avantaj, bu yapı sanayisinin arka bahçesinde yetişiyor. Başka on paralık kimsede yok. Şimdi tığ buna müşterek marka pozitif yanları da ekleyelim diyoruz. Siz bunu alın, ipliğinize, kumaşınıza, gömleğinize, tişörtünüze bu 'GMO Free Turkish Cotton' markasını taşıyın ve onlara dirlik 1-0 öne geçin. Çünkü onların bunu ika şansı yok. Bu yeğleme edilebilirlikle ilgili. Türk yapı uran niçin yeğleme ediliyor, kalitesi ve tedbir hızı iyi, güvenilir. Şimdi birde bunu ekleyelim. Diyelim ki 'sürdürülebilirlik yönünde on paralık kimsede sıfır müşterek de bu var'. Böyle müşterek markayı koyarsak dünyada rakiplik şansımızı müşterek tık henüz artırabiliriz.”

"İhracatta ünite başına kazanılan miktarın artacağına inanıyoruz"

Birkaç ay ilk kurulan GDO'suz Pamuk A.Ş'nin müşterek infaz firması bulunduğunu ve kar maksadı gütmediğini özetleyen Kocagöz, dü hafta ilk düzenlenen, moda ve yapı sektöründe dünyanın ehemmiyetli fuarlarından bir tanesi bulunan Premiere Vision Paris Fuarı'nda sergilik açarak markayı tanıttıklarını, gayrimenkul ortamında de türlü yelerde tanıtımlar yaptıklarını belirtti.

Kocagöz, markayı ürünlerine geçirmek isteyenlerin kendilerine başvurması gerektiğini, böylelikle markanın ürüne taşınması düşüncesince lazım etapları sürdüreceklerini tabir etti.

Türk tekstilinin, pamuğunun yeğleme sebebini artırmayı istediklerini vurgulayan Kocagöz, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Tercih edilirliği kalan ürünü yetiştirici henüz aşırı eker. Daha aşırı kazanç düşünmek henüz az pamuk ithali demek. Bizim tükettiğimiz denli üretecek denli potansiyelimiz mevcut ülkemizde. Sürdürülebilirliğe dayalı, Türkiye'ye ait, Türk tekstiline hususi müşterek markayı Türk yapı ürününe koyarsanız dış satım yaparken ünite başına kazanılan miktarın artacağına inanıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler